PONOVO SE OGLASILA EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA: Euleks i kosovska policija izvršili uviđaj u manastiru Banjska
Manastir Banjska, Foto: Handout/Videoplus

scene

PONOVO SE OGLASILA EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA: Euleks i kosovska policija izvršili uviđaj u manastiru Banjska

Episkop Teodosije posetio manastir Banjsku

Objavljeno:

Eparhija raško-prizrenska oglasila se danas novim saopštenjem u kome se navodi da je episkop Teodosije posetio manastir Banjsku gde ga je iguman Danilo upoznao sa jučerašnjim i današnjim dešavanjima u manastiru i okolini.

"U toku dana Euleks i kosovska policija su došli u manastir da izvrše uviđaj. U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bila zaključani za vreme svih dešavanja, EULEKS i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju", navodi se u saopštenju u kome se potom dodaje:

"Međutim, na dva mesta u manastirskom dvorištu, nađeno je vatreno oružje, pancir i delovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira. Takođe, u manastiru nisu naišli ni na kavke tragove krvi i za sve vreme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzičari su uzeli otiske i obavili su razgovor sa poklonicima, koji su potom u pratnji policije i EULEKSA, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama".

1 / 4 Foto: Handout/Videoplus

Iguman Danilo je prilikom pretresa manastira, EULEKS-u i policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega se mogli videti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima. Monaški život se polako u manastiru normalizuje.

"Eparhija objavljuje ovo saopštenje najviše iz razloga kako bi demantovala razna nagađanja i proizvoljne vesti koje se pojavljuju i šire medijma".

Episkop Teodosije nastavlja da poziva sve na smirivanje napetosti i očuvanje mira održavajući kontakt sa KFOR-om, EULEKS-om i ambasadorima kvinte, radi zaštite naših svetinja i vernog naroda.

"Naša crkva ostaje čvrsto opredeljena i angažovana u rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom, osuđujući svaki vid pretnji i nasilja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video:

01:09

KURTI VIDI DVA NAČINA KAKO DA NAPRAVI KOSOVO NEZAVISNIM Jezive tvrdnje Karana: Ne dozvoljavaju mu prvi, pa SUROVO sprovodi drugi

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.