JUTRO POSLE PUCNJAVE U BANJSKOJ: Jarinje i Brnjak zatvoreni, kosovska policija i dalje blokira sve prilaze selu
Banjska, Foto: Kurir

sever kosova

JUTRO POSLE PUCNJAVE U BANJSKOJ: Jarinje i Brnjak zatvoreni, kosovska policija i dalje blokira sve prilaze selu

Iz Prištine su saopštili da proveravaju i vernike koji su jučerašnji dan proveli u manastiru Banjska

Objavljeno:

U selo Banjska u opštini Zvečan, jutros se i dalje ne može ući ni izaći, nakon što je juče, posle pokušaja Srba da blokiraju put u tom selu, došlo do sukoba u kojem je poginulo troje Srba i jedan pripadnik kosovske policije.

Svi prilazi Banjskoj i dalje su blokirani, a bezbednosna situacija još uvek napeta.

Naiem, dan nakon što je, posle pokušaja grupe Srba da blokiraju put u selu Banjska na Kosovu i Metohiji, došlo do oružanog sukoba u kojem je poginulo troje napadača i jedan pripadnik kosovske policije, svi prilazi Banjskoj su i dalje blokirani jakim snagama policije, a oko sela je raspoređen veliki broj policajaca u oklopnim vozilima. Bezbednosna situacija je još uvek napeta, tvrdi policija u Prištini, prenosi RTS.

Kosovska policija / Ilustracija
Kosovska policija / Ilustracijafoto: EPA/Stringer

Svi prilazi selu Banjska, u kojem je u nedelju došlo do oružanog sukoba grupe Srba sa kosovskom policijom, i dalje su blokirani jakim snagama policije. Oko sela je raspoređen veliki broj policajaca u oklopnim vozilima.

Saobraćaj iz pravca Raške prema Leposaviću je blokiran, dok je moguće proći iz pravca Leposavića prema centralnoj Srbiji.

U večernjim satima je intenzitet oružanih dejstava smanjen, ali je bezbednosna situacija još uvek napeta, tvrdi tamošnja policija dodajući da je tokom noći nastavila akciju pretrage šireg područja sela.

Sinoć je u večernjim satima uhapšen još jedan "napadač na pripadnike policije", a do sada su, prema poslednjim informacijama, ubijena ukupno tri napadača, dok su uhapšena dva, kao i četiri osobe koje su zatečene sa nedozvoljenom opremom za radio komunikaciju, a za koje se sumnja da su povezani sa grupom.

Banjska
Banjskafoto: Kurir

Tužilaštvo je saopštilo da se na licu mesta nastavlja uviđaj i da se uhapšenima na teret stavljaju teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti – napad na ustavni poredak i pripremanje terotističkih akata.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati i za očekivati je da tokom dana budu izvedeni pred sudiju za prethodni postupak.

Tokom akcije hapšenja, zaplenjena su vozila napunjena značajnim količinama naoružanja raznih vrsta. Iz Prištine su saopštili da proveravaju i vernike koji su jučerašnji dan proveli u manastiru Banjska, kako bi se utvrdilo da li među njima ima napadača na policiju ili njihovih pomagača.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je jučerašnji dan bio najteži za Srbiju i srpski narod još od 2004. i 2008. godine. Istakao je da je ubistvo policajca za osudu i nešto što nikome nije bilo potrebno, ali i upozorio da Aljbin Kurti želi da uvede Srbiju u sukob sa NATO-om.

Sva tri prilaza selu Banjska, iz pravca Zvečana, Zubinog Potoka i sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić su blokirana.

Bonus video:

01:42

Ulaz u Banjsku je blokiran i svuda su jake snage tamošnje policije

(Espreso / Kosovo online / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.