U LEPOSAVIĆU MIRNO, ZA SUTRA NAJAVLJENO NOVO OKUPLJANJE U ZVEČANU: Određen pritvor uhapšenim Srbima na severu KiM
Situacija na Kosovu, Foto: Printscreen/Kosovo-online

tu je kfor

U LEPOSAVIĆU MIRNO, ZA SUTRA NAJAVLJENO NOVO OKUPLJANJE U ZVEČANU: Određen pritvor uhapšenim Srbima na severu KiM

Objavljeno: 23:23h
Liveblog
22:31h

Advokat Miljković: Dušan Obrenović nije u komi

Advokat Predrag Miljković demantovao je večeras informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama, da se uhapšeni Dušan Obrenović nalazi u komi.

Povodom brojnih objava na društvenim mrežama, u kojima se pominje da je Dušan Obrenović, kojeg su pripadnici Kfora u ponedeljak uhapsili, a zatim predali specijalcima Kosovske policije - u komi, Miljković u izjavi za Kosovo onlajn kaže da te informacije nisu tačne.

"Nije tačno. Oštro demantujem i pozivam ljude da ne objavljuju netačne informacije, jer one nikome ne idu u prilog. Dušan Obrenović se ne nalazi u komi", jasan je Miljković.

On je potvrdio da će sutra posetiti Obrenovića.

"Tačno je da je pretučen i da i dalje ima vidljive povrede, a o njegovom zdravstvenom stanju, više informacija znaću sutra, kada ga posetim. Blagovremeno ću obavestiti javnost o svemu", rekao je Miljković.

19:10h

U Leposaviću mirno, građani u blizini zgrade opštine

Ispred zgrade opštine Leposavić je mirno, javlja reporter RTS-a. Kfor i pripadnici specijalnih jedinica policije lažne države Kosovo i dalje čuvaju zgradu opštine.

Građani su i dalje okupljeni u blizini zgrade opštine.

19:05h

Apel Eparhije raško-prizrenske

Eparhija raško-prizrenska navela je na svom sajtu da su preteći grafiti u Orahovcu uznemirili Srbe.

"Episkop raško-prizrenski g. Teodosije danas je posetio naš narod u njihovoj maloj enklavi u Orahovcu i pastirski ih ohrabrio. Meštani su vladiku dočekali u Crkvi, posebno dosta dece, kojima je podelio čokoladice", navodi Eparhija.

Kako ističu, taj oblik zastrašivanja jasno pokazuje da lokalni ekstremisti, ali isto tako i lokalne kosovske vlasti žele da etnički očiste Kosovo od preostalih Srba na Kosovu i Metohiji.

"Eparhija raško-prizrenska apeluje na međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji da učine sve što je moguće da se smiri situacija i spreči moguća šira eskalacija međuetničkog nasilja. Vladika je uputio posebno apel KFOR-u da zaštiti srpski narod, naročito južno od Ibra gde se od juče dešavaju incidenti koji unose nemir među naše stanovništvo", navodi se u saopštenju Eparhije.

19:00h

Srpska lista najoštrije osudila određivanje pritvora

Srpska lista najoštrije osuđuju nelegalnu i neosnovanu odluku Kurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici, samo zato što se ne slažu sa planom Aljbina Kurtija da okupacijom i progonom etnički očisti sever Kosova i Metohije od našeg naroda.

Radoš Petrović i Dušan Obrenović su mirno izražavali svoj protest protiv okupacije opštinske zgrade u Zvečanu, i nastojali da smire situaciju na terenu, ali očigledno da su njihova srpska imena sasvim dovoljna da budu u kosovskim kazamatima.

Podsećanja radi, Albanski specijalci koji su pucali Srbima u leđa, i pokušali da ubiju Stefana i Miloša Stojanovića, Milana Jovanovića i Miljana Delevića su pušteni u kućni pritvor. I pored svih dokaza o krivici.

I pored poziva međunarodnih prestavnika da se smanje tenzije, Kurti je ovom odlukom o pritvoru pokazao da želi da po svaku cenu podigne tenzije i izaziva probleme.

Zbog ove sramne odluke o pritvoru, podignute su tenzije na severu Kosova i Metohije i nezadovoljstvo građana jer je našim građanima neshvatljivo da neko može bez ikakve krivice biti iza rešetaka, zato će to biti dodatni motiv da se nastavi sa mirnim protestima i zahtevom da se Radoš i Dušan puste na slobodu i vrate svojim porodicama

18:40h

Petković: Pritvor nedužnima Petroviću i Obrenoviću, na slobodi zlikovci koji pucaju u leđa Srbima

Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je KFOR nasumično i neosnovano zadržao, a potom i predao Kurtijevoj zločinačkoj policiji, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

On je istakao da su Petrović i Obrenović utamničeni bez ikakvih dokaza da su učestvovali u bilo kakvom krivičnom delu, a jedina krivica je što nose srpsko ime i prezime, i to je jasan pokušaj zastrašivanja i pretnja svakom Srbinu na KiM.

18:14h

Vladika Teodosije u Orahovcu: Ljubav je najjače oružje, crkva je uz svoj narod

Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Orahovac kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama, izazvanim poditanjem tenzija i nasiljem na severu Kosova, piše Radio Goraždevac.

Jutros su na srpskim kućama, automobilu i garaži osvanuli grafiti "UČK", a vladika je, kako kaže, čim je video tu vest odlučio da dođe u Orahovac.

Njega je u porti crkve Uspenja presvete Bogorodice dočekalo više desetina meštana, koji su se brzo okupili čim su čuli da dolazi.

"Znam da je noćas bilo grafita nekih, da su oskrnavili lik Novaka Đokovića ali to je vazda bilo i biće i nemojte da vas iznenađuje. Ako smo opredeljeni da živimo na Kosovu i Metohiji, da živimo u Prizrenu, Orahovcu i drugim mestima onda moramo unapred da se pripremimo strpljenjem da imamo trpljenje i to je možda neka cena koju plaćamo zato što živimo na ovim prostorima. Ali živeći na ovim prostorima mi primamo i platu, platu za sve to što nosimo i podnosimo i ta plata će od Boga i od našeg roda stalno stizati. Treba samo da se molimo Bogu i da istrajavamo", poručio je vladika.

17:15h

Razilaze se građani u Zvečanu

Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani koji su i danas bili ispred ograde u Zvečanu, počeli su da se razilaze.

Oni su danas na bodljikavu žicu koju je postavio Kfor razvili zastavu Srbije dugu 250 metara.

17:00h

Predsednik Vučić večeras u 20h na CNN televiziji o KiM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić večeras će govoriti na CNN televiziji.

Predsednik Vučić će, kako je najavljeno, govoriti od 20 časova.

16:18h

Dvojici uhapšenih Srba na severu KiM određen pritvor od 30 dana

Osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana dvojici Srba Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću koji su uhapšeni u ponedeljak u Zvečanu, saznaje Kosovo onlajn.

Petrović i Obrenović, koje je KFOR pre dva dana predao policiji lažne države Kosovo, prebačeni su jutros iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, rekao je ranije danas bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

16:03h

Grenel Lajčaku: Teška situacija na Kosovu se razvila zahvaljujući vašim političkim rešenjima

Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel reagovao je na izjavu emisara EU Miroslava Lajčaka da je za situaciju na severu KiM potrebno hitno političko rešenje, ističući da je do eskalacije dovela upravo politika koja je u vezi sa ovim pitanjem vođena u poslednje tri godine.

On je u objavi na Tviteru ocenio da dosadašnja rešenja za KiM očigledno nisu bila svrsishodna.

"Trenutna teška situacija se razvila zbog vaših 'političkih rešenja' u poslednje tri godine", napisao je Grenel, reagujući na Lajčakovu objavu u kojoj poziva na prekid nasilja i traženje političkog rešenja za krizu na severu KiM.

16:00h

Dvojici uhapšenih Srba na severu KiM određen pritvor od 30 dana

Dvojici uhapšenih Srba Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana, saopštio je novinarima Obrenovićev advokat Predrag Miljković.

Petrović i Obrenović, koje je KFOR pre dva dana predao kosovskoj policiji, prebačeni su jutros iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, rekao je ranije danas bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

16:00h

Rakić: Tri zahteva upućena zvaničniku EU

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da su zameniku generalnog sekretara EU za mir, bezbednost i odbranu Šarlu Frisu upućena tri zahteva tokom sastanka - da se oslobode dvojica uhapšenih Srba, da se povuku specijalne policijske snage iz opštinskih zgrada sa severa i da nelegitimno izabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu KiM.

On je dodao da je tokom sastanka zatraženo da se, nakon ispunjenja ovih zahteva, povuku sve specijalne jedinice kosovske policije sa cele teritorije severa i započne formiranje Zajednice srpskih opština.

15:45h

Miroslav Lajčak ponovo apeluje: Prekinuti nasilje, tražiti političko rešenje za krizu na severu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine istakao je da je tokom svog boravka u Bratislavi, gde je učestvovao na Forumu Globsek 2023, imao niz razgovora o tenzijama i eskalaciji na severu KiM i poručio da je za to hitno potrebno političko rešenje.

On je na Tviteru napisao da nikakav oblik nasilja nije prihvatljiv.

"U poslednja dva dana prisustvovao sam na forumu Globsek. Tokom brojnih sastanaka razgovarao sam o situaciji na Zapadnom Balkanu, posebno o tenzijama i eskalaciji na severu Kosova. Hitno nam je potrebno političko rešenje. Nasilje nije prihvatljivo", poručio je Lajčak.

On je objavio i fotografije sa sastanka sa Aljbinom Kurtijem i evropskim šefom diplomatije Žozepom Boreljom, kao i sa susreta sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsednikom vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

15:30h

Predsednik Vučić zamolio Erdogana da iskoristi uticaj kako bi opstao mir u regionu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i čestitao mu izbornu pobedu, uz želje da i u ovom mandatu uspešno vodi zemlju putem razvoja.

Predsednik Erdogan se interesovao za aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji, te ga je predsednik Vučić upoznao sa hronologijom događaja koji su vodili u eskalaciju nasilja nad tamošnjom srpskom zajednicom.

Takođe je zamolio šefa turske države da upotrebi ugled i uticaj svoje zemlje kako bi u regionu opstao mir i zavladala stabilnost.

15:20h

Oglasio se Borelj nakon sastanka sa Kurtijem: "Trenutna situacija opasna i neodrživa"

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je da je trenutna situacija na Kosovu i Metohiji opasna i neodrživa.

Borelj je na Tviteru napisao da se u Bratislavi sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem kako bi razgovarali o tenzijama na severu KiM.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.