IZUZETNO NAPETA SITUACIJA U ZVEČANU: Teško povređen Srbin poslat na hitnu operaciju (FOTO/VIDEO)
Kosovo, Foto: Printscreen/Youtube/Kosovoonline

TENZIJE NE JENJAVAJU

IZUZETNO NAPETA SITUACIJA U ZVEČANU: Teško povređen Srbin poslat na hitnu operaciju (FOTO/VIDEO)

Objavljeno: 23:41h
Završeno
22:07h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji povodom situacije na KiM.

Predsednik Vučić je, između ostalog, rekao:

"52 Srbina je zatražilo lekarsku pomoć. Igora Simića i Gorana Rakića su udarali po međunožju i glavi. Udarali su i šutirali su ih, a Srbi su ga jedva odvojili. Počeli su da bacaju šok bombe po narodu. Pripadnik ROSU je zapucao i ispalio više hitaca u pravcu Srba. Sa leđa je pogođen Dragiša Galjak, portir iz KM operisan je, lekari su mu se borili za život, sada je na intenzivnoj nezi. Dva metka su ga pogodila. Tada su Srbi odgovorili kamenicama. Na više mesta su primećeni snajperi. Zatim doktor Dragiša Milović, ima teške višestruke povrede, Časlav Sofronijević, od više udaraca u grudi, povrede od gumenih metaka takođe se nalazi na opservaciji. Ostali su svi sa lakšim povredama. Srbi su upozorili KFOR da su Albanci naoružani u zgradi opštine, kaže predsednik. Četiri Srbina su uhapšena, a u toku su pregovori sa KFOR-om da budu pušteni. Ukupno je povređen 41 pripadnika KFOR-a. Trojica su teže ranjen. Za sve je kriv Aljbin Kurti. Na to sam upozoravao, a niko nije želeo da čuje".

19:50h

Trenutno mirno u Zvečanu

U Zvečanu je situacija trenutno mirna, javlja reporter Kosovo onlajna. Više stotina građana nalazi se na potezu od zgrade opštine do crkve Svetog Đorđa u kojoj vladika raško-prizrenski Teodsije služi moleban za Kosovo i Metohiju, za mir i spasenje. Vozila specijalnih jedinica tzv. kosovske policije koja su ranije stajala ispred opštine premeštena su iza opštinske zgrade, a pripadnici kosovske policije su i dalje u zgradi. Pripadnici Kfora su ispred opštine, u istom položaju kao i jutros.

19:30h

Predsednik Vučić se obratio u 20 časova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras građanima povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji. Odmah nakon obraćanja, predsednik Srbije zaputiće se na administrativnu liniju. On će provesti noć sa vojskom, i odatle će pratiti situaciju.

Izmena: 20:59h
18:56h

Doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici izjavio je za "Novosti" da se ovoj zdravstvenoj ustanovi javilo više od 50 građana sa povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojeve municije, nakon što su okupljene Srbe u Zvečanu napali propšadnici KFOR i tzv. kosovske policije.

Jedan muškarac je trenutno u operacionoj sali i lekari mu se bore za život. On, prema informacijama Novosti, ima prostrelnu ranu u predelu karlice. Jedna osoba koja je teško povređena za sada je u fazi dijagnostike. A, među povređenima je i doktor Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan koji je zadobio udarce u predelu grudi, ali ne zna se od čega.

Izmena: 19:11h
18:39h

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenier na svom Tviter nalogu je izjavio da SAD najoštrije osuđuju nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva, protiv @NATO_KFOR trupa koje žele da održe mir.

Ponavljamo naš poziv na һitan prekid nasilja ili akcija koje podstiču tenzije ili promovišu sukob.

18:16h

Čuju se detonacije, mnogo povređenih sa obe strane

Kako javlja dopisnik RTS-a, ima mnogo povređenih sa obe strane. Čuju se pucnji i sporodične detonacije.

Povređenima je pomoć pružena u Domu zdravlja u Zvečanu, a oni sa težim povredama prevezeni su u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Helikopter KFOR-a nadleće to područje.

U Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo tenzija, a građani su se razišli i najavili novo okupljanje za sutra.

16:45h

U Zvečanu bačeno oko 30-ak šok bombi

Narod se ne razilazi. Predstavnike Srpske liste koji su bili sa građanima pripadnici Kfora vukli su kako bi ih uvukli u svoj "prsten".

Sanitetska vozila u centru pružaju prvu pomoć ljudima koji su povređeni od suzavaca.

Situacija je izuzetno napeta.

15:55h

Iz zgrade opštine Zubin Potok snajperom nišane Srbe

U srpskoj opštini Zubin Potok na severu Kosova i Metohije situacija je napeta, a sada je otkriveno da se na prozoru zgrade Opštine nalazi snajper tzv. kosovskih specijalaca koji je uperen u Srbe!

15:30h

Kfor pozvao sve strane na uzdržanost radi izbegavanja eskalacije. Misija Kfor predvođena NATO-om saopštila je da je jutros povećala prisustvo u sve četiri opštine na severu Kosova i pozvala sve strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da rasplamsaju tenzije i da izazovu eskalaciju.

"Cilj prisustva Kfora je da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", navela je ta misija na Tviteru.

Kfor je naveo da je spreman da preduzme sve neophodne radnje radi osiguranja bezbednog okruženja, "na neutralan i nepristrasan način".

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča je u stalnoj komunikaciji sa bezbednosnim organizacijama na Kosovu, sa Generalštabom Vojske Srbije i sa misijom Euleks, navodi se u saopštenju.

"Kfor poziva Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredstvo EU radi smanjenja tenzija, što je jedini put ka miru i normalizaciji", dodaje se.

15:20h

Milović: Komandant Kfora razume situaciju, čekamo odgovor na zahtev da se ROSU povuče. Bivši predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović poručio je da je razgovarao sa komandantom regionalnih snaga Kfora za Istok koji je došao ispred zgrade opštine, i sada se, kako je naveo, čeka odgovor Misije na zahtev da ROSU jedinice napuste objekte u opštinama na severu.

Milović je obavestio građane da su predstavnici Srba zahtevali da se specijalna jedinica Kosovske policije izmesti iz zgrade opštine i da umesto njih dođu pripadnici Kfora.

Predstavnik Kfora je rekao da će preneti taj zahtev komandantu i zatim ih obavestiti šta je odlučeno.

Milović je okupljenima rekao da su on i potpredsednik Srpske liste Igor Simić razgovarali sa komandantom Kfora te da je razgovor bio korektan.

"Pukovnik razume situaciju u kojoj se svi nalazimo, naš zahtev je bio da se specijalne jedinice povuku iz zgrade, a da obezbeđenje preuzme Kfor. On sada razgovara sa glavnokomandujućim Kforom u vezi našeg zahteva. Nismo razgovarali o automobilima jer smatramo da je srž naših problema ulazak jedinica ROSU, a videli smo da gore ima i snajperista", kazao je Milović. Dodao je da sada čekaju odgovor Kfora.

15:19h

Zubin Potok: Srbi se pesmom bore protiv nepravde. U Zubinom Potoku je situacija trenutno mirna, ali su tenzije visoke. Srbi i dalje mirno stoje ispred zgrade opštine, gde se nalaze pripadnici Kfora i Specijalne kosovske policije.

Meštani Zubinog Potoka pevaju kosovske pesme i uzvikuju "Kosovo je srce Srbije". Ulice u tom gradu su zatvorene za saobraćaj, dok se policijske patrole kreću slobodno, što dodatno uznemirava Srbe. Ispred zgrade opštine Zubin Potok od jutros su prisutne jake snage Kfora, kao i brojni pripadnici specijalane kosovske policije. Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri je uoči sastanka sa američkim ambasadorom rekao da će nakon tih razgovora odlučiti da li će da ide na posao u opštinsku kancelariju ili ne.

14:39h

Kfor: Neosnovani medijski izveštaji da je general Ristuča uputio bilo kakvo upozorenje o pucnjavi u Zvečanu. Komandant KFOR-a i njegovo osoblje rade na ublažavanju situacije na severu Kosova, saopštio je Kfor demantujući medijske izveštaje o sastanku sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem, kao i da je Kfor uputio bilo kakvo upozorenje o pucnjavi u Zvečanu.

Kako je saopšteno iz Kfora, povećano je prisustvo pripadnika te Misije u opštinama na severu Kosova zbog obezbeđivanja bezbednog okruženja i slobode kretanja, u skladu sa mandatom iz Rezolucije 1244 iz 1999. godine.

"Komandant KFOR-a i njegovo osoblje rade na ublažavanju situacije i u kontaktu su sa svim stranama, uključujući i predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu i Vojske Srbije. Neosnovani su medijski izveštaji o sastanku sa Goranom Rakićem, kao i navodi da je komandant KFOR-a uputio bilo kakvo upozorenje o pucnjavi u Zvečanu", saopštio je Kfor.

Tako je i potvrđeno pisanje Kosovo onlajna da su pojedini beogradski mediji jutros preneli lažnu vest sa portala Koha, da je komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča navodno poručio okupljenim Srbima da će njihovi vojnici ostati ispred zgrade i upozorio da će, ukoliko demonstranti ne odu, „doći do pucnjave“.

14:22h

Zvečan: Okupljeni Srbi pevaju pesmu "Izađi mala" specijalcima u zgradi opštine. Srbi okupljeni ispred zgrade opštine u Zvečanu pevaju pripadnicima Specijalne kosovske policije koji se nalaze u toj zgradi i traže im da je napuste.

Okupljeni skandiraju "Srbija", a pripadnicima specijalnih jedinica su posvetili pesmu od Ferida Avdića "Izađi mala". Više hiljada Srba okupljeno je ispred opštinskih zgrada na severu Kosova i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca, javlja Kosovo online.

14:17h

Komandant Kfora za region sever stigao u Zvečan. U Zvečan je stigao i komandant regionalnih snaga Kfora za sever Kosova. On trenutno razgovara sa bivšim gradonačelnik Dragišom Milovićem i potpredsednikom Srpske liste Igorom Simićem.

Više hiljada Srba okupljeno je ispred opštinskih zgrada na severu Kosova i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca,

Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

14:08h

Srbi u Leposaviću doneli su ozvučenje ispred zgrade opštine i pesmom protestuju protiv pokušaja novoizabranog gradonačelnika Ljuljzima Hetemija da uz pomoć pripadnika Kosovske policije zauzme i uzurpira ovaj objekat.

Na ozvučenju, osim rodoljubivih pesama poput "Veseli se, srpski rode", pušteno je i "Užičko kolo", a prisutni su i zaigrali.

00:33

Srbi u Leposaviću pevaju patriotske pesme

Ispred zgrade opštine Leposavić od jutros su prisutne jake snage Kfora, kao i brojni pripadnici specijalane kosovske policije, a razvučena je i bodljikava žica oko zgrade opštine.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.