SITUACIJA NA KOSOVU: Kvinta od Prištine traži deeskalaciju
Foto: PrintScreen/ YouTube/ KoSSev - Kosovo Sever Portal

nemiri

SITUACIJA NA KOSOVU: Kvinta od Prištine traži deeskalaciju

Objavljeno: 23:44h
Završeno
23:43h
21:55h

Kvitna je večeras osudila nasilje na severu Kosmeta i pozvala prištinske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju.

U zajedničkom saopštenju SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije osuđuju odluku Prištine da na silu obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosmeta uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.

"Pozivamo kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju i da blisko sarađuju sa EULEKS-om i KFOR-om. Osuđujemo napade na Euleks u Zvečanu", dodaje se u saopštenju.

Takođe Kvinta izražava zabrinutost zbog odluke Srbije da podigne stepen pripravnosti svojih oružanih snaga na administrativnoj liniji i poziva sve strane na maksimalnu uzdržanost, izbegavajući zapaljivu retoriku.

19:54h

Američki državni sekretar se oglasio!

Visoki funkcioner SAD Entoni Blinken pozvao je Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu Kosova i Metohije.

Entoni Blinken
foto: Profimedia
19:34h

Albanski premijer Edi Rama osudio nasilje

"Da li ovo što se događa na Kosovu pomaže procesu u kojem su angažovani svi prijatelji Kosova i Albanaca u procesu normalizacije i međusobnog priznanja Kosova i Srbije", upitao je večeras albanski premijer Edi Rama i dodao da to sigurno nije slučaj, jer su "naši veliki prijatelji izrazili duboku zabrinutost".

"Pridružujem im se u pozivu da se ne nastavlja sa ovakvim potezima, jer to ne samo da je opasno, već je potpuno nepotreban put danas. To je nepotreban put u trenutku kada je demokratski svet sve uložio u dijalog, normalizaciju i međusobno priznanje Kosova i Srbije i kada je to u centru pažnje SAD, Albanije i Evropske unije", objavio je Rama na Tviteru, aludirajući na događaje na severu Kosmeta.

19:25h

Blinken osudio akciju Prištine

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija. Blinken je naveo da SAD osuđuju jednostrane akcije koje je sprovela Vlada privremenih prištinskih institucija kako bi ušla u opštinske zgrade na severu silom.

"Te akcije su u suprotnosti sa sugestijama SAD i EU. Ove akcije su nepotrebno dovele do podizanja tenzija, podrivaju naše napore da pomognemo da se normalizuju odnosi Srbije i Kosova i imaće posledice po bilateralne odnose SAD sa Kosovom. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da zauzme drugačiji kurs, a sve strane da se uzdrže od daljih akcija koje će rasplamsati tenzije i promovisati konflikt", naveo je Blinken u izjavi. On se oglasio i na Tviteru, gde je podvukao da SAD oštro osuđuju akcije.

"Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU", naveo je Blinken na Tviteru.

18:42h

Gradonačelnik Zvečana u zgradi opštine u pratnji policije

Predsednik opštine Zvečan Iljir Peci ušao je u kabinet gradonačelnika u zgradi ove opštine, a kako je izjavio, u pratnji je policije, preneo je Dukađini.

"Da, trenutno sam u kabinetu gradonačelnika. Konačno smo dobro, sad sam u kabinetu, a za ostalo dalje ćemo videti. Pod policijskom pratnjom sam, nemam više informacija", kratko je rekao Peci.

18:09h

Trenutna situacija mirna, ali napeta

Trenutna situacija u opštinama na severu Kosova, u koje su danas upali pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije je mirna, ali izuzetno napeta, javlja izveštač Kosovo onlajna. Najveci incidenti desili su se u Zvečanu, gde je trajala višesatna blokada opštine od strane do zuba naoružanih specijalaca.

Trenutno je na ulicama raspoređen veliki broj pripadnika Specijalne jedinice Rosu, ali i pripadnika Kfora. U današnjim nasilnim upadima u prostorije opština na severu povređeno je nekoliko osoba, a Kosovska policija saopštila je da je povređeno petoro policajaca. Sve prodavnice i ugostiteljski objekti u Zvečanu su zatvoreni.

18:06h

Oglasila se Eparhija raško-prizrenska

Okupacioni metodi i etničko nasilje nikada nisu bili metod za rešavanje postojećih problema, ističe se u saopštenju Eprahije raško-prizrenske.

"Povodom današnje eskalacije bezbednosne situacije na severu Kosova, gde je teško naoružana kosovska policija, nasilno zauzela zgradu opštine Zvečan, koji je gotovo sasvim naseljen Srbima, sa ciljem da po svaku cenu postavi gradonačelnika izabranog na nedavnim vanrednim opštinskim izborima koje je celokupno srpsko stanovništvo četiri većinske srpske opštine na severu KiM bojkotovalo, i povodom sukoba sa okupljenom grupom građana na koje su bacani suzavac i šok bombe, Eparhija raško-prizrenska SPC izražava najveću zabrinutost i traži hitnu međunarodnu reakciju EU, ambasadora Kvinte i KFOR-a", navodi se u saopštenju Eparhije, uz koje su date i fotografije današnjih dešavanja u opštinama na severu.

18:03h

Pripadnici takozvane kosovske policije okružili su zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, a došlo je do sukoba sa okupljenim Srbima ispred zgrade opštine Zvečan.

Pripadnici takozvane kosovske policije okružili su danas zgrade opština Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, a oglasile su se i sirene za uzbunu. Sirene su se takođe oglasile i u Severnoj Mitrovici. Zbog toga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao naredbu o o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo i naredio im je hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

17:55h

Bačen suzavac u dvorište crkve Svetog Đorđa u Zvečanu

Tzv. kosovska policija je danas u Zvečanu, tokom akcije upada u zgradu opštine, bacila suzavac u dvorište crkve Svetog Đorđa i ispred Doma zdravlja u ovom mestu. Crkva i Dom zdravlja u Zvečanu nalaze se jedno pored drugog, a u porti crkve se i dalje nalazi patrona ispaljenog suzavca.

17:38h

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenier izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države osuđuju današnju akciju kosovskih vlasti i pokušaje ulaska u zgrade opština na severu Kosova. "Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti", poručio je Hovenier zvaničnom nalogu Ambasade na Tviteru.

Kosovska policija intervenisala je danas bacajući suzavac i šok bombe na građane na severu Kosova u Leposaviću i Zvečanu, koji su se okupili kako ne bi dozvolili da novi gradonačelnici opština, izabrani na izborima koje su bojkotovali Srbi, uđu u zgrade lokalne uprave.

17:33h

Kosovska policija upala u zgradu opštine u Leposaviću

Posle nasilnog upada u zgrade opština u Zvečanu i Zubinom Potoku, pripadnici Kosovske policije uz suzavac i šok bombe, ušli su i u zgradu opštine u Leposaviću. Ceo centar grada je u dimu od količine ispaljenog suzavca i šok bombi. Suzavac je bačen i u porti crkve.

17:32h

Pripadnici kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan, a potom i u zgrade opštine Zubin Potok i Leposavić. Prethodno su se ispred svih tih opština okupili građani u pokušaju da spreče ulazak.

Kosovo
foto: Printscreen/Youtube/Kosovo online

U Zvečanu je policija, u trenutku kada je došlo do sukoba između njenih pripadnika i građana, na okupljene bacala suzavac i šok bombe. U gradu su se čuli i pucnji. Okupljne ispred opštine Zubin Potok policija je rasterala suzavcem.

(Espreso/Mondo)

Izmena: 17:39h

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.