TAČI PONOVO PRETI: Nećemo odustati od VOJSKE KOSOVA uprkos NATO i SAD!
Foto: Fonet / AP

doliva ulje na vatru

TAČI PONOVO PRETI: Nećemo odustati od VOJSKE KOSOVA uprkos NATO i SAD!

Tači je rekao da Bezbednosne snage Kosova ne predstavljaju rizik po Balkan, već da Balkanu preti opasnost od ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova i ruskih manevara u Srbiji.
Objavljeno: 17:06h

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da Priština neće odustati od procedure izmene zakona o transformaciji vojske, uprkos protivljenju međunarodne zajednice, NATO i Beograda i dodao da o tome, kako je rekao, nikada neće pregovarati sa Beogradom.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tači je za Radio Slobodnu Evropu rekao da Bezbednosne snage Kosova ne predstavljaju rizik po Balkan, već da Balkanu preti opasnost od ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova i ruskih manevara u Srbiji.

Tači tvrdi i da je Nacrt zakona, koji je prosledio predsedniku i predsedništvu Skupštine Kosova u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonima koji su, kako je rekao, pisani i usvojeni u dogovoru sa međunarodnom zajednicom.

- Ja sam i danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a kome sam jasno naglasio vrednosti, okvir i buduću viziju Bezbedonosnih snaga za transformaciju iz jedne civilne u oružane snage za Republiku Kosova - rekao je Tači uveren da će, kako kaže, ove snage još više pomoći ojačavanju multietničnosti, te da će biti na "usluzi svim građanima i čuvaće integritet i suverenitet Republike Kosova.

Zahvalio je NATO-u što se jasno izjasnio da su institucije Kosova one koje odlučuju o buduchnosti Bezbednosnih snaga Kosova.

- Ali isto tako želim da potenciram da je ovaj angažman u potpunosti koordinisan i ima potpuni politički koncenzus na Kosovu, i potpuno je transparentan sa međunarodnom zajednicom - rekao je kosovski predsednik. Nije, kaže, u pitanju jednostrano delovanje.

- Ali ako neka zemlja misli da ovo treba da se koordiniše sa Srbijom, tako nešto neće da se desi - naveo je Tači.

Beograd, smatra Tači, ne može da odluči o Kosovu.

- Kosovo ima svoje legitimne institucije, suverena je i nezavisna zemlja i to sam u utorak preneo premijeru Srbije, Vučiću, od koga sam zatražio da izvrši pritisak na srpske predstavnike da se vrate u kosovske institucije, kako bi došli do ustavnih promena o Bezbednosnim snagama. Oni su u odgovoru oklevali, tako da povratka nazad nema, Bezbednosne snage moraju da se transformišu u Vojsku Kosova - rekao je.

foto: Fonet

Na konstataciju da su NATO i SAD najavili preispitivanje svojih daljih angažmana, u slučaju da dođe do ovih zakonskih promena i na pitanje da li je to rizik za Kosovo, Tači kaže da je ovaj proces u potpunosti transparentan, te da se on sastao sa svim međunarodnim predstavnicima, a sa nekima je, kaže, razgovarao i telefonom.

- Balkan nije pod rizikom od uloge i funkcije Bezbednosnih snaga koje su u potpunosti u skladu sa evroatlanskim okvirom i njihovim vrednostima. Zapadni Balkan je u opasnosti od ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova u Srbiji, i ruskih vojnih manevara u Srbiji - naveo je Tači.

Tvrdi da su Bezbednosne snage Kosova sa evroatlantskom vizijom i imaju ulogu mira i stabilnosti u regionu, i ni pod kojim okolnostima ne mogu ugroziti evroatlantske vrednosti.

Kosovski predsednik je, odgovarajući na pitanje da li će transformacija Bezbednosnih snaga u oružane moći da se desi bez podrške NATO-a, rekao da veruje da će ovaj proces biti u potpunosti uspešan.

- Vlada već danas ima nacrt zakona i ne bi trebalo da gubi vreme da izda svoje mišljenje na taj nacrt. Potom je sve u rukama predstavnika naroda Kosova, poslanika Skupštine Republike Kosova - kazao je Tači.

Kosovo, prema njegovim rečima, ne može da postane deo NATO-a bez osnivanja vojske.

foto: Profimedia

- Čekali smo tri godine na srpske poslanike i oni su se izjasnili jasno da nikada neće glasati za formiranje Vojske Kosova, jer su pod uticajem Beograda.

Sada smo prinuđeni da nastavimo sa planom B, izmenom zakona, što je u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova - kaže Tači.

Podsetimo, generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, preneo je kosovskim rukovodiocima "ozbiljnu zabrinutost" NATO saveznika o poslednjim predlozima kosovskih vlasti, saopssteno je u NATO-u. I ambasada SAD u Prisstini je izrazila zabrinutost zbog najave Kosova o promeni mandata Bezbednosnih snaga Kosova bez ustavnih amandmana.

foto: ap

I Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog najavljene kosovske namere da bez ustavnog amandmana promene mandat Kosovskim bezbednosnim snagama, saopšteno je ranije danas iz američke ambasade na Kosovu.

Iz američke ambasade su poručili da podržavaju postepenu, transparentnu transformaciju KBS-a u multietniccku snagu, u skladu sa NATO standardima.

- Međutim, ova transformacija treba da se uradi u skladu sa Ustavom Kosova i kroz jedan sveobuhvatan i predstavnički politički proces koji odražava kosovsku multietničku demokratiju - navedeno je u istom saopštenju.

Predstavnici Srba na Kosovu najavili su da će upotrebiti sve pravne i političke mehanizme da bi se suprodstavili ideji o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, izjavio je danas predsednik Srpske liste Slavko Simić.

Simić je naveo da predstavnici Srpske liste imaju političke, institucionalne i pravne mehanizme na raspolaganju i da će ih upotrebiti kako bi se suprostavili nameri da se mimo zakona formira kosovska vojska.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.