Hašim Tači spremio zakon o formiranju VOJSKE KOSOVA
Foto: Fonet

misija se proširuje

Hašim Tači spremio zakon o formiranju VOJSKE KOSOVA

BSK "je lako naoružana i neće imati teškog oružja kao što su tenkovi, teška artiljerija ili ofanzivni vazdušni kapaciteti"
Objavljeno:

Predlogom zakona o Bezbednosnoj snazi Kosova (BSK), koji će se uskoro naći pred poslanicima kosovskog parlamenta, predviđeno je da se misija ove formacije proširi i pretvori u profesionalnu vojnu snagu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Predlogom zakona koji je pripremljen u kabinetu predsednika Kosova Hašima Tačija, uz saradnju sa Ministarstvom BSK, misija se proširuje i na odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, dok se izmene u nazivu snage ne predlažu.

- Bezbednosna snaga Kosova brani suverenitet i teritorijalni integritet, imovinu i interese Republike Kosovo i doprinosi jačanju regionalnog mira i stabilnosti - navedeno je u članu kojim se određuje misija BSK.

U predlogu zakona je navedeno i da je "bezbednosna snaga profesionalna vojna snaga naoružana, jedna i jedinstvena za celu Republiku Kosovo i ovlašćena da služi u zemlji i van zemlje, na osnovu ustavnog i zakonskog mandata".

foto: Reuter

U predlogu zakona je navedeno i da će BSK biti naoružana oružjem u skladu sa njenim potrebama, za ostvarivanje misije i njenih zadataka.

Takođe se ističe da je BSK snaga u kojoj su zastupljeni pripadnici svih zajednica koje žive na Kosovu i da se ne može koristiti za političke ili partijske aktivnosti.

Nadležnosti BSK

Prema aktuelnom Zakonu o BSK, "početne dužnosti Bezbednosne snage Kosova su učešće u operacijama odgovora na krizu, uključujući i operacije podrške miru, pomoć civilnim organima vlasti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i vanredne situacije, kao deo regionalnih ili međunarodnih napora i uništavanje eksplozivnih sredstava.

Prema zakonu koji je još na snazi BSK "je lako naoružana i neće imati teškog oružja kao što su tenkovi, teška artiljerija ili ofanzivni vazdušni kapaciteti". U aktuelnom zakonu piše i da će se "svaka promena u naoružanju utvrditi od međunarodnog vojnog prisustva, u koordinaciji sa Međunarodnim civilnim predstavnikom".

Kako je predloženo, novim zakonom neće se menjati naziv BSK u Oružane snage Kosova, za šta je potrebna izmena i dopuna Ustava Kosova, koja traži najmanje dve trećine glasova ukupnog broja poslanika Skupštine Kosova kao i dve trećine glasova poslanika pripadnika manjinskih zajednica, što se sada zbog protivljenja Srpske liste ne može ostvariti.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg Kosovu tokom poslednje posete pozvao je prištinske vlasti da transformaciju BSK u OSK ostvare putem izmena i dopuna Ustava Kosova.

Zamenik ministra kulture Kosova Redžap Hoti koji važi za bliskog saradnika predsednika Kosova Hašima Tačija, juče je za RTK izjavio da se očekuje da se predlog novog zakona nađe na dnevnom redu Skupštine najkasnije do kraja marta.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.