Kurti: Ove nedelje predajemo zahtev za članstvo u Evropskoj uniji
Aljbin Kurti, Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

OGLASIO SE

Kurti: Ove nedelje predajemo zahtev za članstvo u Evropskoj uniji

Kurti je ocenio da je "prirodno mesto Kosova u EU"

Objavljeno:

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da će Priština ove nedelje predati zahtev za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i ocenio da je došlo vreme da se status potencijalnog kandidata, koji je bio odavno poznat, pretvori i zvanično u status kandidata i tako predje u novu fazu odnosa sa EU.

On je na sednici Vlade rekao da je Kosovo poslednje na Zapadnom Balkanu koja je apliciralo za Evropsku uniju, "iako je prvo u regionu po nivou vladavine prava, slobode i demokratije".

"Pre nedelju dana, na Samitu EU i Zapadnog Balkana u Tirani, u zajedničkom saopštenju, Unija je pozvala na ubrzani proces članstva. Naša prijava EU je, s jedne strane, odgovor na obećanje koje je Unija dala regionu za članstvo sa samita u Solunu 2003. godine, ali i direktan odgovor na poziv od pre nedelju dana na Samitu u Tirani", kazao je Kurti.

1 / 2 Foto: Kurir/Z.Š

Ocenio je da je u poređenju sa državama u regionu u vreme kada su se prijavile, Kosovo bolje pripremljeno, sa naprednim zakonodavstvom uskladjenim sa Evropskom unijom, sa stabilnim institucijama i punim kapacitetima da odgovore na upitnik i sa najboljim pokazateljima vladavine prava u regionu.

Kurti je ocenio da je "prirodno mesto Kosova u EU".

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.