Mogerini: Rušenje zida je prvi korak ka POMIRENJU Beograda i Prištine (FOTO)
Foto: Fonet / Nenad Orevi

put ka stabilnosti u regionu

Mogerini: Rušenje zida je prvi korak ka POMIRENJU Beograda i Prištine (FOTO)

Mogerini je u saopštenju navela da je konstruktivna posvećenost, viđena tokom dva poslednja sastanka u okviru dijaloga u Briselu, donela rezultate i potvrdila da dijalog i političko vođstvo vode do rešenja i boljitka
Objavljeno:

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini pozdravila je danas brzu primenu dogovora o ponovnom otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici i poručila da lideri u regionu pokazuju hrabrost i viziju da "ruše zidove i fokusiraju se na izgradnju mostova".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Mogerini je saopštenju navela da je konstruktivna posvećenost, viđena tokom dva poslednja sastanka u okviru dijaloga u Briselu, donela rezultate i potvrdila da dijalog i političko vođstvo vode do rešenja i boljitka.

ŠTA ĆE REĆI EU? Kosovska opozicija traži prekid dijaloga sa Beogradom!

- Najvažnija pitanja povezana sa uspostavljanjem pešačke zone u ulici Kralja Petra i ponovnim otvaranjem mosta u Mitrovici uspešno su rešena u Prištini, tako što je implementacija dogovorenog počela odmah, a radovi krenuli već danas - poručila je Mogerini povodom početka radova na revitalizaciji mosta u Kosovskoj Mitrovici.

foto: Shutterstock

To će, kako je istakla, doprineti slobodi kretanja, kontaktima među ljudima i, povrh svega, pomirenju i dobrobiti svih građana Severne i Južne Mitrovice. Ona je ocenila da che otvaranje revitalizovanog mosta u Kosovskoj Mitrovici i skori završetak pešačke zone u Ulici Kralja Petra biti značajno dostignuće u primeni dogovorenog u dijalogu.

- Lideri u regionu pokazuju hrabrost i viziju da ruše zidove i fokusiraju se na izgradnju mostova. To je u duhu dijaloga kome posreduje EU u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine - poručila je visoka predstavnica EU.

Mogerini je u svom saopštenju ponovila da je napredak u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, sada više nego ikada, neophodan kako bi se sačuvao mir i stabilnost između dve strane, kao i u regionu, kao i za napredak obe strane na putu ka EU.

Federika Mogerini je najavila i da očekuje nastavak dijaloga sa liderima Srbije i Kosova.

BONUS VIDEO: ANKETA: Plaši li vas dizanje tenzije oko Kosova?

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.