VELIKI SKUP ODRŽAN U MITROVICI: Odavde nema nazad, s razglasa se orilo ovo je Srbija
Foto: Kurir

GLEDAJTE

VELIKI SKUP ODRŽAN U MITROVICI: Odavde nema nazad, s razglasa se orilo ovo je Srbija

On je pozdravio svoje sugrađane grada heroja, kako je rekao, naglasivši da nema predaje, da se borba nastavlja ali u drugom obliku

Objavljeno: 18:38h

U Severnoj Mitrovici danas u podne održava se veliki narodni skup kod Spomenika knezu Lazaru.

Ceo grad je okićen srpskim zastavama, a miting je počeo intoniranjem himne Srbije "Bože pravde" uz nepreglednu reku Srba koji su došli iz svih krajeva Kosmeta da kažu ne i da im je dosta Kurtijevog terora.

12.44 - Goran Rakić podsetio na sve progone, brutalnu silu, maltretiranje, gaženje, otimanje zemlje Srbima i njihovih imanja.

On je potom naglasio da mirne savesti stoji pred narodom danas i da je sada dosta, da je narod rekao Kurtiju da je dosta, čoveku koji je pljunuo EU u lice, i ukinuo sporazum

12.39 - Obraćanje Igora Simića, koji je bio u kosovskoj skupštini, svih poslanika podnelo je ostavke kao ličnu odluku i mirne savesti. Na samom početku je rekao da u Prištini kažu da nema Srba na Kosmetu pa zamolio da svi podignu zastave da se u Prištini vidi kolika Srba ima na Severu.

12.35 - Obraćanje bivšeg gradonačelnika Mitrovice i rođenog Mitrovčanina.

On je pozdravio svoje sugrađane grada heroja, kako je rekao, naglasivši da nema predaje, da se borba nastavlja ali u drugom obliku jer su jutros svi podneli ostavke.

12.30 - Slavni moj i napaćeni rode! Obraća se major Nenad Đurić, suspendovani komandir tzv. kosovske policije Nenad Đurić koji je vratio unofrmu jer nije hteo Srbima da deli Kurtijeve ukore za nepromenjene tablice.

Njegovo obraćanje i dolazak za govornicu bilo je propraćeno gromkim aplauzom.

Citirao je patrijarha Pavla i čuvene Njegoševe stihove.

12.24 - Govor sudije Ljiljane Stevanović koja je trpela strašan teror Kurtijevih vlasti. Na samom početku je rekla da su svi srpski sudije i tužioci izašli iz pravosudnog sistema tzv. Kosova jer više nisu mogli da budu nemi svedoci i deo toga pošto je Briselski sporazum samo postao mrtvo slovo na papiru dodavši da su tolike godine čekali da se potpisano ispuni a to nisu dočekali.

12.18 - Obraćanje dr Eleka, koji je rekao da se danas ne obraća kao direktor KCB u Mitrovici nego kao dečji hirurg čija je poruka bila da je i zdravstvo stub opstanka Srba na Severu.

Dr Elek je podsetio da Kurtijeva vlada Srbima nije dozvolila ni da se vakcinišu od korone?!

- Zdravstveni radnici žele mir, da rade u normalnim uslovima i osnovno ljudsko pravo čoveka na život i na lečenje, nećemo dozvoliti da nas proteraju odavde - rekao je dr Elek dodavši da su zdravstveni radnici uvek uz svoj narod.

- Zdravstvo je stub opstanka i ostanka svih Srba na KiM. Imali smo podršku rukovodstva, pre svega predsednika Vučića, podršku Vlade, Kancelarije za KiM. Omogućili su nam bolje uslove za rad – kazao je Elek.

12.08 - Prvi se okupljenima obratio profesor dr Nebojša Arsić koji je podsetio da se mislilo da će studenti moći da nastave sa svojim redovnim planom i programom, ali da ovakvim razvojem događaja to nije moguće.

Za njim je govorila i profesorka Vujić koja se gotovo rasplakala govoreći da međuu studentima ima potomaka kidnapovanoh i otetih, kao i ubijenih žetelaca dodavši da su asvi svesni da se sloboda na svetoj srpskoj zemlji ne podrazumeva nego osvaja i da su spremni da se za nju bore.

12.00 - Himnom Bože pravde počeo veliki narodni skup u Severnoj Mitrovici na koji su došli Srbi iz svih delova Kosmeta.

Sa razglasa se ore srpske pesme, pre svih "Veseli se srpski rode".

Uoči mitinga, jutros su održane sednice lokalnih skupština četiri opštine na severu, gde su gradonačelnici i odbornici podneli ostavke.

Na ovaj način, predstavnici četiri lokalne samouprave na severu Kosova krenuli su u sprovođenje odluka i zaključaka koji su doneti u subotu na zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika Srba na Kosovu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je danas sve Srbe sa Kosova da dođu na skup zakazan za podne u severnom delu Kosovske Mitrovice i pošalju poruke mira, istakavši da su ostavke predstavnika Srba u prištinskim institucijama neopozive, ali i da je ostavljen prostor da se razgovara.

"Ja pozivam i sada sve Srbe da dođu na skup i da pokažu ko je naša država, ko je naš predsednik i kome mi pripadamo. Naša država je Srbija, mi drugu nemamo i nećemo", rekao je Simić gostujući na TV Prva.

Simić je rekao da su Srbi na Kosovu razočarani i neadekvatnim reakcijama međunarodne zajednice na poteze Prištine.

"EU u svojim anemičnim saopštenjima poziva Prištinu da formira ZSO", kazao je Simić.

On je objasnio da ideja o napuštanju institucija nije od juče i da su i ranije predlagali predsedniku Aleksandru Vučiću da to urade.

Uoči mitinga, jutros su održane sednice lokalnih skupština četiri opštine na severu, gde su gradonačelnici i odbornici podneli ostavke.

Na ovaj način, predstavnici četiri lokalne samouprave na severu Kosova krenuli su u sprovođenje odluka i zaključaka koji su doneti u subotu na zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika Srba na Kosovu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.