PETKOVIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA: "Kurti zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu, Srbi spremni da se bore"
Petar Petković, Foto: SCREENSHOT PINK TV

PITANJE KOSOVA

PETKOVIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA: "Kurti zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu, Srbi spremni da se bore"

Petković se medijima obratio u Pres sali Vlade Republike Srbije

Objavljeno: 15:20h

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković držao je vanrednu konferenciju za medije.

Petković se medijima obratio u Pres sali Vlade Republike Srbije.

- Obaveštavamo javnost da je Kurti svojom jučerašnjom izjavio da ga ne interesuje formiranje ZSO, drugom izjavom u Berlinu da smenjuje Nenada Đurića, on je dao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu. Ovo ponašanje je kap u prepunoj čaši, prevršilo je svaku meru. Aljbin Kurti usred Berlina gazi Briselske sporazume. Ili Zapad nije čuo, pa zato nemamo nikakve reakcije sa Zapada. On bi da postavlja i smenjuje srpske policajce, kršeći tačku 9 Briselskog sporazuma.

Petković je rekao da se očekuje reakcija države Srbije, zbog ovakvog brutalnog kršenja međunarodnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih sporazuma koji su dogovoreni u Briselu.

Petar Petković
foto: SCREENSHOT PINK TV

- Ovako ponašanje Prištine prevršilo je svaku meru - poručio je Petković.

Direktor Kancelarija za KiM je rekao da je na ovakve poteze Prištine, odnosno odlukom o tablicama i odlukom o smeni Đurića, Srbi reagovali uznemireni.

- Predsednik Vučić je tokom noći i jutros razgovarao na više lokacija i sa više predstavnika Srba sa KiM. Oni su svi odlučni i ujedinjeni da ostanu na svojim ognjištima - rekao je Petković i dodao da je Vučić rekao da ih razume, ali ih upozorio na posledice.

- Srpski narod ne želi da napušta svoje ognjište. Ne žele da svoju decu i žene stavljaju na traktore i kamione i da odlaze, kao što je nekad bilo u Oluji i Pogromu. Naš narod je nedosmisleno poručio da će se boriti da ostvari svoja prava na KiM - rekao je Petković.

- Srpski narod ima svoje legitimne tablice KM i ne želi tablice RKS koje im nameće Kurti. Sutra je zakazan sastanak Srba sa KiM, oni će saopštiti svoje odluke. Svima je apsolutno jasno da su uz svoju državu i svog predsednika. Svi oni znaju da je njihova jedina država Srbija i da im nije vrhovni komandant ni Kurti, ni Vjosa Osmani, već Aleksandar Vučić.

Petar Petković
foto: RTV Pink printscreen

Podsetimo, zbog aktuelne situacije u zemlji, po pitanju Kosova i Metohije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je sve posete inostranstvu, a sutra će na vanrednoj sednici vlade, premijerki i ministrima podneti izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a o aktuelnoj situaciji razgovaracje i sa Sinodom SPC.

Sutra će, takođe, Srbi sa Kosmeta odlučiti o predlogu predsednika Srpske liste Gorana Rakića, da se povuku iz svih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.