Priština suspendovala sporazum sa Srbijom o Zajednici srpskih opština!

briselski sporazum

Priština suspendovala sporazum sa Srbijom o Zajednici srpskih opština!

Ustavni sud je odluku doneo jednoglasno, a formiranje ZSO suspendovano je do konačne odluke suda
Objavljeno: 20:25h

Ustavni sud Kosova odlučio je da privremeno suspenduje Briselski sporazum sa Srbijom postignut u avgustu ove godine o Zajednici srpskih opština. Ustavni sud je odluku doneo jednoglasno, a formiranje ZSO suspendovano je do konačne odluke suda. Velika pobeda Srbije: Kosovo nije primljeno u UNESCO!

Fonetepa
- Na sednici održanoj 10. novembra 2015. godine Ustavni sud Republike Kosovo suspendovao je i u isto vreme usvojio internu meru u slučaju KO130/15 na zahtev koji je podnela predsednica Republike Kosovo o formiranju Zajednice srpskih opština - navodi se u saopštenju suda. Vučić i Tači razmenili teške reči u Briselu! Osim toga, ističe se da će suspenzija sporazuma o ZSO biti na snazi do početka januara seledeće godine do kada će sud doneti odluku "za" ili "protiv" sporazuma o ZSO, kao i da suspenzija sporazuma "ne prejudicira dalje odluke" koje će ovaj sud doneti. Opozicione partijeSamoopredelenje, Alijansa za budućnost Kosova i Incijativa za Kosovo već neko vreme na razne načine blokiraju rad Skupštine Kosova pošto smatraju da je sporazum o zajednici i demarkacija granične linije sa Crnom Gorom u suprotnosti sa Ustavom Kosova.
Jahjaga je rekla da je, posle razgovora sa premijerom i njegovim zamenikom, kao i sa liderima opozicije, donela odluku da se obrati Ustavnom sudu i zatraži da se oceni koliko su principi sporazuma o Zajednici srpskih opština u skladu sa ustavom Kosova. To je ubrzo podržao i predsednik Kosova Isa Mustafa koji je je naglasio da će u celosti poštovati odluku Ustavnog suda jer je on glavni arbitar u proceni ustavnosti tog sporazuma. Osim toga, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj istakao je tada da kosovska opozicija nema drugu mogućnost osim da onemogući sprovođenje sporazuma o formiranju ZSO.
- Ukoliko ti sporazumi sada stupe na snagu Kosovo više neće imati snage ni da ih koriguje niti da ih obesnaži - smatra Haradinaj, navedeno je u njegovom govoru koji zbog blokade parlamenta nije mogao da održi, a koji su preneli kosovski mediji. (Espreso.co.rs / Izvor: B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.