SRBI NAJAVLJUJU BOJKOT: U Prištini ne odustaju od PREREGISTRACIJE!
Ilustracija, Foto: Youtube printscreen

Dva meseca za rešavanje i tog pitanja

SRBI NAJAVLJUJU BOJKOT: U Prištini ne odustaju od PREREGISTRACIJE!

Reagovao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je poručio Kurtiju da će se Beograd, kao što je sačuvao lične karte na KiM, izboriti i za KM registarske tablice

Objavljeno:

Od ponoći je počela primena sporazuma o ličnim dokumentima između Beograda i Prištine, a od danas počinje i rok od dva meseca za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama akronima gradova na KiM.

U Prištini ne odustaju od preregistracije, a Srbi najavljuju bojkot preregistracije, preneo je RTS.

Dva su meseca da Priština i Beograd reše i to pitanje.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je građane, na srpskom jeziku, da od danas u naredna dva meseca izvrše preregistraciju bez nadoknada koje će inače iznositi 5.000 evra.

- Pozivam građane Republike Kosovo, vlasnike automobila registarskih oznaka ''PR'', ''KM'', ''PZ'', ''GL'', ''UR'', ''PE'', ''DA'' i ''ÐA'' da ih preregistruju na registarske tablice RKS u naredna dva meseca, tokom kojih su oslobođeni poreza i dažbina u iznosu do 5.000 evra - napisao je Kurti.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurtifoto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ponovio je da na tzv. Kosovu ima ukupno 401.945 automobila sa RKS registarskim oznakama, od kojih su desetine hiljada u vlasništvu pripadnika manjinskih naroda ili samo dva odsto.

Reagovao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je poručio Kurtiju da će se Beograd, kao što je sačuvao lične karte na KiM, izboriti i za KM registarske tablice.

On ocenio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti da bi sakrio katastrofalno stanje po pitanju energetike, na dan početka sprovođenja dogovora nastavlja da preti ukidanjem KM registrarskih tablica.

Oglasila se i Evropska unija koja je saopštila da Priština treba da da dovoljno vremena za primenu odluke o preregistraciji vozila Srba na severu KiM, preneo je Rojters.

- Važno je da se da dovoljno vremena za primenu ovog plana i da se on pripremi i sprovede u bliskoj konsultaciji sa građanima na koje se odnosi, i u skladu sa dobrom evropskom praksom - izjavio je portparol Evropske komisije.

Dodao je i da su "zaključci o slobodi kretanja iz 2016. godine uključivali mnogo duži vremenski okvir za preregistraciju koji treba da pruži smernice za aktuelni proces".

Portparol EK naveo je i da je Unija pozvala "obe strane da iskoriste dijalog uz posredovanje EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja među sobom, ukljujučujući registarske tablice".

U današnjem razgovoru sa specijalnim izaslanikom Velike Britaniej za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom, direktor Kancelarije za KiM Petković je preneo čvrstu opredeljenost Beograda da sačuva mir i stabilnost na KiM i u regionu, istakavši da je dijalog jedini put i način za rešavanje nesuglasica na relaciji Beograd-Priština.

Skrenuo je pažnju da će eventualno istrajavanje Prištine na sprovođenju jednostranih i protivpravnih odluka, kada su u pitanju registarske tablice, voditi daljem zaoštravanju situacije na terenu, ali i ozbiljnom ugrožavanju mira i bezbednosti u pokrajini i regionu.

Istakao je da Srbi na severu KiM ne prihvataju RKS tablice, jer kao punopravni građani Srbije imaju puno pravo da koriste srpske KM registarske tablice.

- I kao što je delegacija Beograda u Brisel došla sa konkretnim, konstruktivnim i održivim predlozima za rešavanje krize sa kojom se srpski narod suočava na prostoru KiM, tako će srpska strana nastaviti da traga za rešenjima, koja će čuvati mir i bezbednost svih građana KiM, ali i uvažavati interese srpskog naroda, vodeći ka smirivanju tenzija i izbegavanju novih kriza na terenu - zaključio je Petković.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.