Petković: Tražimo da za tablice dogovor bude po istom principu kao i za lične karte
Petar Petković, Foto: Printscreen RTS

OGLASIO SE

Petković: Tražimo da za tablice dogovor bude po istom principu kao i za lične karte

Kako je dodao, glavna opsesija Prištine je da se srpski narod protera sa svojih vekovnih ognjišta

Objavljeno:

Nije prošao ni dan od kako smo se dogovorili o ličnim dokumentima, a Aljbin Kurti je nastavio sa novim pretnjama i govori o tome kako će za dva meseca krenuti sa primenom odluke kojom KM tablice ne smeju više da postoje na prostoru severa KiM i da treba da se zamene u RKS tablice, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

- Mi to nećemo prihvatiti, to ne prihvata srpski narod, rekao je Petković.

Petković je naveo da Beograd traži dogovor po istom principu kako je postignut dogovor za lične karte.

Ako su sačuvane srpske lične karte za prostor KiM, kako je ukazao, to znači da isti princip mora da bude upotrebljen i za tablice - ili da ostanu KM tablice ili da se traži rešenje da Priština vrati KS, statusno neutralne tablice, koje je izdavao Unmik od 1999.

- Te tablice Priština je ukinula jednostrano godinu dana pre isteka roka - naveo je Petković, na tv Pink.

On je rekao da je srpski narod na KiM sa olakšanjem pozdravio dogovor postignut pre dva dana o ličnim dokumentima.

- Ako neko dobro razume kakva je bila prava namera Aljbina Kurtija to je upravo srpski narod. Sačuvali smo mir i stabilnost. Teškom diplomatskom borborm predsednik Aleksandar Vučić je uspeo da sačuva mir Srbima, naročito na severu KiM, jer je očigledno plan Aljbina Kurtija i Prištine bio da ta priča sa ulazno-izlaznim dokumentom i tablicama bude povod za konačni obračun Prištine sa Srbima na sevru KiM - rekao je Petković.

Kako je dodao, glavna opsesija Prištine je da se srpski narod protera sa svojih vekovnih ognjišta, da se protera prisustvo države Srbije sa KiM da se ukinu srpske institucije na KiM i sve je to sprečeno.

- Uspeli smo da zadržimo srpske lične karte koje izdaje Republike Srbija za Srbe koji imaju prebivailšte bilo na severu bilo na jugu Kosova. Mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i ovaj dogovor prati statusno neutralna izjava u kojoj se kaže da prihvatanje prištinskih dokumenata ne znači priznanje tzv. nezavisnosti Kosova niti to prejudicira konačni status Kosova i Rezolucija 1244 se ne dovodi u pitanje. To obaveštenje biće istaknuto javno - istakao je Petković.

(Espreso / Kosovo onlajn)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.