"DANAS POČINJE TRKA S VREMENOM, U BRISELU SMO IZNELI 2 PREDLOGA" Petković otkrio kada će se obratiti Vučić (VIDEO)
Petar Petković, Foto: RTV Pink printscreen

OGLAŠAVANJE

"DANAS POČINJE TRKA S VREMENOM, U BRISELU SMO IZNELI 2 PREDLOGA" Petković otkrio kada će se obratiti Vučić (VIDEO)

Petković je juče bio u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Objavljeno: 14:19h

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održao je konferenciju za medije povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

Petković je juče bio u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Posle sastanka Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima, Petković se kratko obratio novinarima i istakao da se delegacija Srbije borila za mir, kao i da će predsednik Srbije po povratku u Beograd obratiti javnosti.

1 / 3 Foto: Beta

– Nakon izuzetno teškog dana u Briselu, čini se i gotovo najtežeg dana u poslednjih jedanaest godina koliko traju pregovori, od jutros smo nastavili razgovore. Predsednik Vučić je od jutros sa svojim saradnicima nastavio naporno i vredno da radi na pronalaženju kompromisnih rešenja o jučerašnjem danu i svemu što se juče dešavalo u Briselu. Jutros je izvestio i predsednicu Vlade kao i nekoliko funkcionera u Vladi Srbije. Time smo po povratku iz Brisela započeli naš danonoćni rad u nadi da sačuvamo mir i stabilnost. Od danas počinje naša trka sa vremenom, kako da pored svih problema i poteškoća kao i nemogućih uslova koje stvara Aljbin Kurti, osiguramo bolji život i mir pre svega za Srbe na KiM, izbegnemo sukobe, ali i nastavimo sa razvojem i napretkom cele naše države.

Obraćanje Vučića

– Predsednik je svoje obraćanje odložio za nedelju za 13 i 30 časova. U nedelju će o svemu, o dijalogu, o predlozima, o tome kako se Kurti ponašao govoriti predsednik Aleksandar Vučić – rekao je Petković i dodao:

– Budite sigurni da smo sve dali od sebe da se izborimo za mir. Imamo predsednika koji se iskreno i odlučno borio za srpske interese.

00:57

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRAĆA U NEDELJU Petar Petković saopštio vest posle razgovora u Briselu

Dva predloga

- Priština je tražila i da se trajanje takvog dokumenta ograniči na 90 dana što bi značilo da srpske porodice koje na Kosmetu žive odvajkada, vekovima, moraju da napuste Kosovo pa da opet uđu kako bi ponovio dobile isti dokument da mogu da borave na rođenom ognjištu?! Na to nismo pristali jer je očigledno da je namera Prištine da zatre Srbe - rekao je Petković koji je potom objasnio i problem sa tzv. KS i RKS tablicama i preregistracijom automobila.

- Mi smo predložili da se Srbi sa severa koji imaju KM tablice preregistruju na statusno neutralne tablie Unmika KS što je Aljbin Kurti kategorički odbio - rekao je Petković pojasnivši da su tako Srbi južno od Ibra naterani da pređu na RSK tablice.

1 / 4 Foto: Printscreen/TV Pink

On je dodao da je Beograd juče bio konstruktivan i spreman da se dogovori ali da sa druge strane nije bilo nikakve spremnosti za dogovor i kompromis.

- Naša strana juče je izašla sa dva predloga kad je reč o slobodi kretanja i to pre 1. septembra za kad je Aljbin Kurti najavio ograničenja. Prvi je o ličnim kartama i bili smo spremni da za građane Srbije s prebivalištem u centralnoj Srbiji Priština na administrativnom prelazu može izdati ulazno-izlazni dokument za tranzit do treće zemlje - rekao je Petković koji je naglasio da je predsednik Vučič juče, i pored teškog dana, vodio računa da naša delegacija ostane sabrana i mirna jer je u toku razgovora bilo mnogo provokacija i sa Kurtijeve strane lično.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.