"TENZIJE NA KOSOVU" DANAS NA DNEVNOM REDU BUNDESTAGA: Oglasila se i šefica komisije
Bundestag, Foto: Profimedia

POLEMIKA

"TENZIJE NA KOSOVU" DANAS NA DNEVNOM REDU BUNDESTAGA: Oglasila se i šefica komisije

Nemačka vojska je predstavljena na Kosovu kao deo operacije koju vodi NATO

Objavljeno:

Nemačka vlada izrazila je početkom nedelje zabrinutost zbog situacije na Kosovu, a danas će se "tenzije na Kosovu" naći na dnevnom redu Bundestaga.

"Pre nego što dam sud, želim da budem detaljnije obaveštena. Zato sam to pitanje stavila na dnevni red na posebnoj sednici Odbora za odbranu“, rekla je šefica komisije Mari Agnes Štrak-Cimerman.

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht, koja je nedavno posetila Kosovo, rekla je da "misija Kfora predvođena NATO-om takođe pažljivo prati situaciju i spremna je da interveniše ako je stabilnost ugrožena.

"Bundesver ostaje posvećen NATO i Kforu da garantuje bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu“, naglasila je Lambreht.

1 / 4 Foto: ZABBY / YOUTUBE

Nemačka vojska je predstavljena na Kosovu kao deo operacije koju vodi NATO, ali trenutno ima samo oko 65 vojnika. Prema mandatu Bundestaga, po potrebi, tamo može biti stacionirano do 400 nemačkih vojnika.

Kako prenosi nemački "Pionir" u prošlonedeljnom unutrašnjem izveštaju Bundesvera, bezbednosna situacija na Kosovu nije bila ugrožena i situacija je bila pod kontrolom.

Stručnjak za Balkan sa Instituta za istočnu i jugoistočnu Evropu u Regenzburgu Konrad Kleving, u intervjuu za Dojče vele, govorio je o promeni strategije Zapada prema Kosovu, u pogledu bezbednosne politike.

"Po mom mišljenju, dijalog koji koordinira EU između Srbije i Kosova nije prava mera da se ovaj spor reši na duži rok. Zato što je to pitanje bezbednosne politike. Da li Srbija ima pravo da negira ili da se bori da postoji država Kosovo, da li Kosovo ima pravo da vrši granične kontrole i da zahteva da njegovi građani, odnosno građani Kosova, koriste dokumente svoje države”, rekao je Kleving i dodao da je naivno misliti da se ova fundamentalna pitanja mogu rešavati u dogovoru sa Srbijom.

Kleving je zatražio od Nemačke i Zapada da okončaju tu politiku i pronađu dugoročno rešenje za Kosovo.

"Pošto misija Kfora ne uključuje dužnost zaštite spoljnih granica Kosova, jedina alternativa koja bi obezbedila teritorijalni integritet Kosova je članstvo u NATO", smatra istoričar.

Vanredni sastanak Komisije, iako je Bundestag zvanično u skupštinskoj pauzi, dugo je najavljivan zbog situacije u Ukrajini. Ali, zbog aktuelnih dešavanja, osim Kosova, na dnevni red je dodata i situacija u Maliju. Prošle nedelje su i ovde porasle tenzije između misije UN i vojne hunte Malija.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.