"SINOĆ SMO BILI NA KORAK OD OZBILJNIH SUKOBA": Oglasio se direktor Kancelarije za KiM
Petar Petković, Foto: Printscreen/TV Pink

"molimo zemlje Kvinte da se sačuva mir"

"SINOĆ SMO BILI NA KORAK OD OZBILJNIH SUKOBA": Oglasio se direktor Kancelarije za KiM

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je još jedna neprospavana noć iza srpskog naroda, i da nije prva

Objavljeno: 15:59h

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se danas povodom dešavanja na KiM da smo, kako je rekao, bili na korak do ozbiljnih sukoba.

- Dvodnevna agonija i veoma ozbiljna kriza u koju nas je sve gurnuo Aljbin Kurti i Priština pokazuju sve razmere militantnosti tog čoveka koji se nalazi na čelu vlasti u Prištini, pokazuje koliko je opasan - rekao je Petković na konferenciji za novinare.

On je dodao da odlukom da se produži rok za izdavanje ulazno-izlaznog dokuemnta da pretnja prema Srbima ne prestaje.

- To je manje više svima jasno, Srbi to najbolje razumeju, kao što to razume i predsednik Aleksandar Vučić i koji je zbog toga sve vreme molio i kumio predstavnike, pogotovo Kvinte da reaguju kako bi se zaustavilo zlo - rekao je Petković.

Petar Petković
Petar Petkovićfoto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

Navodeći da smo sinoć bili na korak do ozbiljnih sukoba, Petković je rekao da je plan bio da predstanici Prištine upadnu tokom noći i da se obračunavaju sa srpskim narodom koji je branio pravo na ostanak i opstanak.

On je naveo da je Srbija diplomatskom inicijativom uspela da urazumi nerazumne poteze Aljbina Kurtija.

- Vučić je razgovarao sa više predstavnika država Evropske unije, predstavnicima Rusije, a za sutra je zakazan razgovor sa generalnim sekretarom NATO - rekao je Petković.

Petković je optužio Kurtija da je sve, kako je rekao, režirao unapred, dodajući da prvo što upada u oči jeste da su svi portali na KIM kao po komandi počeli da iznose neistine i dezinformacije, između ostalog, i da je Vojska Srbije ušla na KiM.

Tako je, dodao je Petković, Kurti i danas iznosio nesitine poput one da je predsednik Vučić odbio razgovore u Briselu 19. juna navodno zbog toga "što smo se spremali za ono što se dešavalo jučerašnjeg dana".

- Da li neko normalan to može da izjavi? Ako neko insistira na miru i dijalogu, to je Vučić - kazao je Petković.

Petković je još jednom pozvao zemlje Kvinte da u Brisleu kompromisnom rešenjima dolazimo do toga što je prihvatljivo za obe strane, jer, kako je rekao, samo tako možemo da dođemo do normalizacije odnosa.

Petković je podvukao da još ništa nije rešeno i da će Kurti biti još opasniji.

- Molimo zemlje Kvinte da se sačuva mir - rekao je Petković.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je još jedna neprospavana noć iza srpskog naroda, i da nije prva.

Zahvalio svima koji su bili na barikama jer su pokazali da žele da ostanu da žive tu gde jesu, kao i predstavnicima međunarodne zajednice i KFOR-a.

Goran Rakić
Goran Rakićfoto: Marina Lopicic

Zahvalio je i albanskom narodu na razumevanju i pozvao ih da ne nasedaju na dezinformacije iz Prištine.

Kurtija pozvao da se ne obraća na srpskom jeziku jer srpski narod dobro razume poruku - da nas ne vidi da postojimo dole. On je rekao da je jedino rešenje "Briselski sto", a ne barikade i slanje jedinica na goloruki srpski narod.

Rakić je kazao da je danas i predsednika Vučiću i Petra Petkovića zamolio da nastave dijalog, jer kako kaže, kada dijaloga nema, onda ima problema na terenu.

Petković je odgovarajući na pitanja novinara kazao da će srpska delegacija kad god stigne poziv iz EU doći na razgovore, jer "na taj način čuvamo naš narod na KiM".

On je povodom poruka koje su osvanule u Mitrovici u vezi sa formiranje Zajednice srpskih opšina, Peković je kazao da srpski narod to želi i da na to ima pravo, dodajući da ZSO predstavlja kičmu dijaloga.

Rakić je odgovarajući na pitanje zašto ostaje u vladi Aljbina Kurtija imajući u vidu sva dešavanja da će dati ostavku kada narod koji ga je birao bude to tražio od njega.

- Ja sam deo te vlade, ali opozicija toj vladi - rekao je on.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.