OGLASILA SE FON KRAMON: U Prištini imaju predlog za ZSO
Viola Fon Kramon, Foto: EPA / AHMED JALIL

priština

OGLASILA SE FON KRAMON: U Prištini imaju predlog za ZSO

Fon Kramon je izrazila razočarenje zbog zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope

Objavljeno:

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da tzv. Vlada Kosova ima predlog za primenu sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, ali kaže da nije upoznata sa detaljima.

- Mislim da je ono što sam čula da se to menja u poslednje vreme. I ovo je dobra vest, jer tako treba da bude. Potreban nam je uobličen koncept kosovske strane o Asocijaciji - rekla je Fon Kramon, prenosi prištinska Koha.

Kako ovaj list navodi fon Kramon kaže da tu informaciju nije dobila od Albina Kurtija, već su to informacije koje dolaze . kako kaže" s neke druge strane.

To vidi kao deo kompromisa, ali napominje da kosovska strana neće promeniti svoju poziciju prema Zajednici srpskih opština.

- Neće promeniti svoju poziciju o Zajednici, ali može da iznese predlog za Zajednicu što bi bilo dobro - dodala je Fon Kramon.

Po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, rekla je da, bez želje da ulazi u detalje trenutnog formata dijaloga, njena poruka je da obe strane moraju nešto da daju, i da, ako jedna strana počne sa "postoji samo jedan rezultat na kraju dijaloga koji ja prihvatam", onda bude poteškoća.

Na pitanje da li to znači da dijalog neće funkcionisati bez kompromisa, odgovorila je: "Apsolutno ne. Zbog toga se vode politički razgovori".

Fon Kramon je izrazila razočarenje zbog zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope i dodaje da će prihvatanje biti uslovljeno poštovanjem odluka tzv. Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani.

- Ako se hvalite vladavinom prava i kažete ''ovo mi je prioritet'', a ne poštujete jednu od najvažnijih odluka Ustavnog suda, šta mislite, kako će to oceniti države članice Saveta Evrope? - rekla je Fon Kramon.

1 / 4 Foto: prentscreen

Na pitanje o “Otvorenom Balkanu”, Fon Kramon je rekla da je ta inicijativa pokušaj da se uspostavi paralelna struktura za regionalnu saradnju, zbog čega je vidi kao “opasnu”.

Bonus video:

03:51

HOROR U NOVOM PAZARU! SVEKAR UBIO SNAJU, PA PRESUDIO SEBI: Svi detalji svirepog zločina, evo kako je tragedija mogla da se SPREČI

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.