Ukupno 22 zemlje povukle priznanje Kosova i Metohije
Kosovo, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ, Ilustracija

TRENUTNO STANJE

Ukupno 22 zemlje povukle priznanje Kosova i Metohije

Ranije je 110 zemalja bilo na strani Prištine

Objavljeno:

Posle odluke Prištine da preda zahtev za članstvo u Savetu Evrope i kršenja Vašingtonskog sporazuma koji je predviđao moratorijum na takve zahteve u narednih godinu dana od dana potpisivanja sporazuma, a koji, kako je saopštila Vlada SAD, a preneo ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, još važi, Srbija je preduzela korake u odbrani svojih interesa.

Ministar Selaković je danas rekao novinarima da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje Kosova i Metohije.

To znači da su sada ukupno 22 države povukle priznanje Kosova i Metohije, budući da ih je do sada bilo 18. Kampanja takozvanog otpriznavanja KiM počela je 2017. godine.

Ranije je 110 zemalja bilo na strani Prištine, preko polovina članica Ujedinjenih nacija, a donedavno je taj broj bio smanjen za 18 i ispod ključnog broja 97.

Sijera Leone, koja se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, bila je 18. država koja je povukla priznanje tzv. Kosova.

1 / 2 Foto: Beta

Priznanje Kosova je do sada, osim najnovijeg, povuklo ili suspendovalo još 17 zemalja, i to: Republika Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička Republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Selaković danas nije precizirao koje su zbemlje povukle priznanje tzv. Kosova i objasnio da je Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio predsednika Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim državama je reč.

Ovim gestom, kako je poručio Selaković, Srbija želi da da da šansu državama članica Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaciju.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je za Telegraf.rs da je incijativa da Kosovo postane član SE očekivana i predstavlja težnju zapadnih zemalja, predvodjenih SAD i Nemačkom, da se uspostavi medjunarodno-pravni subjektivitet "ove čudne i prema Srbiji i Srbima nepravedne tvorevine".

- Čitava stvar oko Kosova dobija ne težini zbog Ukrajine i Putinovog pozivanja na kosovski slučaj. Amerikanci i veći deo EU insistiraju na posebnosti kosovskog slučaja i žele da što pre zaokruže nezavisnost Kosova i tako izbiju adut Rusije koja kosovski presedan hoće da iskoristi da zaštiti svoje interese u Ukrajini - rekao je Dejan Vuk Stanković.

Istovremeno, kako je rekao, puna kosovska nezavisnost znači da Rusija ima minimalan uticaj na Zapadni Balkan.

- Otpriznavanje Kosova je bitno politički i psiholoski za Srbiju. Politički jer se sprečava da Kosovo udje u UN preko Generalne skupstine UN, a psihološki što Srbija dobija satisfakciju za svoju decenijski borbu protiv nezavisnosti Kosova - rekao je Stanković.

On je istakao da četiri zemlje koje si rekle "NE" kosovskoj nezavisnosti pokazuju i smanjeni uticaj američke diplomatije u svetu, ali sve te povoljne okolnosti, kako tumači, neće smanjiti pritiske.

- Takodje, manji broj priznanja Kosova, ne znači ni prostor za neko novo rešenje, automatski - napminje Dejan Vuk Stanković.

Prema njegovim rečima, otpriznavanje Kosova koje vodi naša diplomatija može da bude okidač i za još vece pritiske na Srbiju, jer SAD ne vole da gube svoje pozicije u svetu.

Priština krši svaki sporazum, pa tako i Vašingtonski

Predrag Rajić iz Centra za društevnu stabilnost rekao je za Telegraf.rs da Priština krši svaki sporazum, pa tako i Vašingtonski.

- Nakon njihove aplikacije pred Savetom Evrope, ovo je bio više nego logičan potez (povlačenje priznanja) i sasvim sigurno je da će se sa ovakvim merama nastaviti - rekao je Rajić.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da će, posle nastavka akcije Srbije za povlačenje priznanja takozvanog Kosova, broj država koje će povlačiti priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti biti sve veći.

- Nastavak akcije povlačenja priznanja ''Kosova'' je logični odgovor na to što Priština ne poštuje Vašingtonski sporazum. Taj odgovor ih i najviše boli. Siguran sam da će sve zapadne zemlje osuditi našu akciju povlačenja priznanja, a niko ni reč nije rekao protiv zahteva Prištine za prijem u Savet Evrope - izjavio je Dačić.

Inače, čini se da je Srbija imala "keca u rukavu" još prošle godine, imajući u vidu da se još tada spekulisalo da je 10 zemalja spremno da povuče priznanje tzv. Kosova ako bi Priština inicirala nova priznanja.

Mesec dana pre isteka jednogodišnjeg mandata moratorijuma na lobiranje, iza kulisa se vodila ozbiljna diplomatska bitka. Vodila se akcija da Priština postane član neke međunarodne organizacije, ali ni Beograd nije sedeo skrštenih ruku, pa je još tada bilo najavljeno, da će Beograd, ukoliko bilo ko donese odluku o priznanju Kosova kao nezavisnog, istog trenutka krenuti u kampanju povlačenja priznanja.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media