ALBANCI DIŽU SPOMENIK TRAMPU? Da li će Klinton dobiti komšiju u centru Prištine?
Foto: Fonet, Reuters, Ilustracija/Espreso.co.rs

obožavanje sad

ALBANCI DIŽU SPOMENIK TRAMPU? Da li će Klinton dobiti komšiju u centru Prištine?

Reporterka "Dojče vele" posetila je Prištinu i oslušnula mišljenja o novom predsedniku SAD
Objavljeno: 14:13h

Reporterka "Dojče vele" posetila je Prištinu i oslušnula mišljenja o novom predsedniku SAD, zemlje za koju navodi da nigde na svetu nije tako omiljena kao na Kosovu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako navodi, građani nisu sigurni kakav će biti odnos velesile prema njima kada u Belu kuću uđe Donald Tramp, iako ne isključuju mogućnost da i njemu podignu spomenik, kao što su to uradili Bilu Klintonu.

Dojče vele navodi da se u pesmi kosovskog pevača Armenda Miftarija "Hvala ti SAD" nimalo ne preteruje kada je reč o odnosu kosovskih Albanaca prema SAD.

Navodi se da je šetnja centrom Prištine poput šetnje kroz izložbu zahvalnosti Vašingtonu zbog podrške kosovskoj nezavisnosti. Zlatna kičasta statua Bila Klintona, njegov bulevar koji se ukršta sa bulevarom njegovog velikog političkog rivala Džordža Buša.

foto: AP

- Klinton nam je pomogao da budemo slobodni kada je bio rat. Spomenik je najmanje što možemo da uradimo, nije baš da imamo drugih načina da se zahvalimo. Tako su napravili statutu, stavili njegovu fotografiju gore i slave 4. jul - kaže uz smeh jedna devojka na ulici za Dojče vele, čija reporterka dodaje da se Dan nezavisnosti, nacionalni praznik SAD, zaista obeležava i na Kosovu.

Navodi se da su sada na Kosovu zabrinuti da bi izabrani predsednik Donald Tramp mogao da bude hladniji prema Prištini. Ne samo da se za Trampa govori da će biti naklonjen Putinu i Rusiji - tradicionalnom srpskom savezniku - već je i nekoliko puta dovodio u pitanje postojanje NATO.

- U svakom istraživanju javnog mnjenja o poverenju u institucije, NATO je među Kosovarima pri vrhu. To nije samo percepcija, NATO je zaista garantovao našu bezbednost tokom 15 godina - kaže Agron Demi, politički analitičar prištinskog instituta GAP.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.