OSUĐEN MUŠKARAC ZBOG POKUŠAJA IZNUDE NOVCA OD PREDSEDNICE TRSTENIKA: Ucenjivao je snimkom!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ostaje iza rešetaka

OSUĐEN MUŠKARAC ZBOG POKUŠAJA IZNUDE NOVCA OD PREDSEDNICE TRSTENIKA: Ucenjivao je snimkom!

Optuženi Jovan P, već je jednom krivično osuđivan prošle godine. Milena Turk se kao oštećena u slučaju, izjasnila da je zainteresovana za krivično gonjenje oštećenog, ali ne i za imovinsko-pravni zahtev

Objavljeno: 09:41h

Osnovni sud u Trsteniku osudio je na godinu dana zatvora Trsteničanina Jovana P. (27) zbog krivičnog dela iznuda u pokušaju na štetu Milene Turk, predsednice opštine.

Kako stoji u prvostepenoj odluci suda, navodno, optuženi je priznao da je krivično delo počinio 16. jula, 2021. godine oko 18.30, pišu Novosti.

Na suđenju je utvrđeno da je tog dana pozvao mobilnim telefonom predsednicu opštine, da joj je, između ostalog rekao kako je u odvojenim snimcima zabeležio njenu posetu i razgovor sa građanima na gradilištu kružnog puta u naselju Osaonica, kao i posetu nadzornog organa JP "Putevi Srbije", kada, kako je rekao, nisu govorili isto.

- Nakon toga obratio se rečima: "Tražim novac da to ne ide dalje", pa kada mu je oštećena Milena Turk rekla da slobodno može da radi šta hoće, a da će ona doći sa nadzorom na teren, da će razgovarati sa građanima kako bi našli rešenje, jer je najvažnija bezbednost građana i da sve bude u skladu sa zakonom, okrivljeni joj se obratio rečima: "To su prazne priče, ja tražim novac da to ne ide dalje" - navodi se u presudi Osnovnog suda u Trsteniku.

- To je kod oštećene Milene Turk izazvalo osećaj uznemirenosti i straha, pa je okrivljenog upozorila da joj ne preti, da će njegove pretnje prijaviti policiji, nakon čega je prekinula vezu.

Predsednica opštine je prijavila slučaj, nakon čega se krenulo u postupanje. Optuženi se izjasnio da priznaje krivično delo, koje mu je optužnim predlogom stavljeno na teret.

- Optuženi je preduzimajući napred opisane radnje bio uračunljiv, sposoban da shvati značaj svoga dela i da upravlja svojim postupcima i svestan da je ovakvo njegovo delo zabranjeno - navodi se u presudi.

- Isti je postupao sa umišljajem, jer je u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, silom i pretnjom pokušao da prinudi drugog, odnosno oštećenu, da nešto učini na štetu svoje imovine, a to je i hteo. Prednje činjenično stanje, sud je utvrdio u potpunosti na osnovu priznanja optuženog, te na osnovu iskaza oštećene Milene Turk, ispitane u svojstvu svedoka i pisanih dokaza.

Optuženi Jovan P, već je jednom krivično osuđivan prošle godine. Milena Turk se kao oštećena u slučaju, izjasnila da je zainteresovana za krivično gonjenje oštećenog, ali ne i za imovinsko-pravni zahtev. Takođe, nije tražila izmirivanje troškova za dolazak na sud.

Protiv ove presude rok za žalbu Apelacionom sudu u Kragujevcu je 8 dana od dana prijema odluke. I optuženi i njegov branilac izjasnili su se da su saglasni sa kaznom, koju je predložio zastupnik optužbe.

Bonus video:

00:23

Hapšenje u Novom Sadu! Zaplenjeno 30kg narkotika

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.