Haško tužilaštvo traži DOŽIVOTNU kaznu za Ratka Mladića!
Foto: Profimedia

Najstroža kazna

Haško tužilaštvo traži DOŽIVOTNU kaznu za Ratka Mladića!

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom tvrdili su danas, u završnoj reči, da je dokazano da je general Mladić sa svojom vojskom terorisao stanovištvo Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperiskih napada
Objavljeno: 14:39h

Haško tužilaštvo traži doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića, javlja Rojters.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom tvrdili su danas, u završnoj reči, da je dokazano da je general Mladić sa svojom vojskom terorisao stanovištvo Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperiskih napada.

Tužilac Adam Veber rekao je da je, tokom tri i po ratne godine, Vojska Republike Srpske otvarala na Sarajevo neselektivnu artiljerijsku vatru i civile gađala iz snajpera.

Kao dokaz da je general Mladić naređivao i odobravao te napade, tužilac je u sudnici pustio snimak presretnutog razgovora iz maja 1992. u kojem Mladić naređuje artiljerijsku vatru na naselja Velešići i Pofalići "jer tamo nema mnogo Srba".

foto: Profimedia

"Da im pamet razvučemo njihovu, da ne mogu da spavaju", čuje se na snimku Mladić, što je, po zastupniku optužbe, dokaz da je cilj granatiranja bilo "širenje terora" među stanovništvom.

Civile u Sarajevu, VRS je, kako je kazao Veber, tokom celog rata podvrgavala "masivnom bombardovanju koje je prekrivalo ceo grad" ili sporadičnom granatiranju, u zavisnosti od Mladićeve odluke.

Tužilac se pozvao na svedočenja zvaničnika UN, poput Dejvida Harlanda, prema kojima je Mladić, zajedno sa Radovanom Karadžićem, napade na grad koristio kao sredstvo pritiska na vlasti u Sarajevu i međunarodnu zajednicu.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.