RODITELJI PREMINULOG DEČAKA (3) IZ NIŠA TRAŽE DA BUDU PUŠTENI: Žele da PRISUSTVUJU NA SAHRANI
Kuća, Foto: Kurir/M.S.

DETALJI

RODITELJI PREMINULOG DEČAKA (3) IZ NIŠA TRAŽE DA BUDU PUŠTENI: Žele da PRISUSTVUJU NA SAHRANI

Institut za sudsku medicinu obavio je obdukciju detetovog tela a nalaz će biti upućen Osnovnom javnom tužlaštvu

Objavljeno:

Sahrana trogodišnjeg Gavrila S. iz Niša koji je pod još nerazjašnjenim okolnostima zadobio smrtonosne opekotine 28. januara u iznajmljenom stanu svoje bake, još nije zakazana zbog toga što su njegovi roditelji, koji se nalaze u pritvoru, otac zbog droge i oružja, a majka zbog detetove smrti, zatražili da budu pušteni kako bi prisustvovali sahrani.

- Centar za socijalni rad u Niš je bio spreman da potpuno preuzme i organizaciju i troškove pokopa deteta. Međutim, s obzirom na to da roditeljima nije oduzeto starateljsko pravo, posebno u odnosu na oca čije hapšenje nema veze sa ovim događajem, moralo se zatražiti njegovo mišljenje o ispraćaju dečakovih posmrtnih ostataka. Nadležnim organima se u njihovo ime obratio blizak prijatelj, koji je izrazio nameru da se angažuje oko detetove sahrane a uz saglasnost roditelja. Takođe, njihovi advokati podneli su sudu zahtev da budu pušteni iz pritvora zbog prisustva pogrebu, pa se čeka da se i o tome odluči. To će uticati da mališan najverovatnije bude sahranjen sledeće nedelje a po želji njegovih najbližih, ne na Novom groblju u Nišu, što bi bilo u slučaju da je proceduru sproveo Centar za socijalni rad, već u jednom selu u okolini – navode sagovornici Novosti upoznati sa ovim slučajem.

Kuća, Niš, Preminuo dečak
foto: Kurir/M.S.

Institut za sudsku medicinu obavio je obdukciju detetovog tela a nalaz će biti upućen Osnovnom javnom tužlaštvu. Prema preliminarnim informacijama, mališan je preminuo od teških opekotina koje je zadobio leđima, grudima, stomaku i ekstremitetima ali ne i po dlanovima i stopalima, što navodi na zaključak da je bio u stojećem stavu kada je povređen. Međutim, jedinstveno je mišljenje stručnjaka da je za nastanak tako teških opekotina bilo neophodno da dečak bude u kontaktu za vrelom tečnošću izvesno vreme. Na taj način dovedene su u sumnju tvrdnje majke i bake da se dete samo poparilo tako što je odvrnulo slavinu sa vrućom vodom.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Nišu odredio je pritvor do 30 dana majci deteta Tamari S. (32) koja se tereti za zlostavljanje, zanemarivanje i nepružanje pomoći maloletnom licu za šta je predviđena maksimalna kazna od osam godina zatvora. Ona pred tužilaštvom nije ponovila priču koju je iznela lekarima i policiji već se branila ćutanjem, što navodi na sumnju da njena prvobitna verzija ovog događaja nije istinita. Krivična prijava ali u redovnom postupku, podneta je i protiv njene majke D.T. jer nije preduzela ništa da pomogne teško povređenom unuku .

Centar za socijalni rad je preostalo dvoje dece Tamare S. preuzeo od njene majke D.T. kod koje su bili privremeno smešteni, i zbrinuo ih u hraniteljskoj porodici.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.