Evo šta su rekli inspektor SBPOK -a Stolić i Beranac Golubović na prvom ročištu! (FOTO)
Suđenje, Foto: Zorana Jevtić

epilog

Evo šta su rekli inspektor SBPOK -a Stolić i Beranac Golubović na prvom ročištu! (FOTO)

Stolićev branilac, advokat Branislav Bogdanović naveo je da tužilaštvo nije predložilo nijedan validan dokaz

Objavljeno: 11:35h

Optuženi inspektor SBPOK-a Božidar Stolić (36) danas se na početku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu, povodom optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacija o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, izjasnio da ne priznaje nijedno krivično delo iz optužnog akta.

- Primio sam opružni predlog, ne priznajem nijedno krivično delo iz optužnog akta - kazao je Stolić.

Filip Golubović, koji se takođe danas našao na optuženičkoj klupi u ovom slučaju, izjavio je da nije kriv.

- Ne priznajem izvršenje krivičnih dela, smatram da nisam kriv. Što se tiče detaljnije odbrane u nastavku postupka ću se izjasniti, pošto mi je danas uručen optužni akt - rekao je Golubović.

Tužilac je odustao od predloga da se ovaj postupak pripoji postupku koji će biti vođen protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih članova kriminalne grupe.

1 / 4 Foto: Ana Paunković/Stefan Stojanović/Nikola Anđić

Nakon što su se optuženi kratko izjasnili, usledilo je uvodno izlaganje zamenika tužioca Saše Ivanića.

Zamenik tužioca je izneo niz dokaza koje predlaže da se izvedu tokom glavnog pretresa.

Između ostalog i uvid u dokumentaciju koja je stigla iz Francuske, a vezano za dešifrovanje aplikacije Skaj. Ovaj materijal, kako je rekao Ivanić, nalazi se u spisima predmeta protiv Belivuka i Miljkovića.

Stolićev branilac, advokat Branislav Bogdanović naveo je da tužilaštvo nije predložilo nijedan validan dokaz.

On je rekao da ne postoje dokazi da je Stolić dobijao informacije šta je sve pronađeno u kući u Ritopeku. Takođe, rekao je da Tužilaštvo ne daje nijedan dokaz da je Stolić bio član bilo koje organizovane kriminalne grupe. Jedinu vezu sa Belivukom, kako je rekao advokat, imao je pošto je postupao kao ovlašćeno lice u otkrivanju i hapšenju ove kriminalne grupe.

Stolićev branilac je predložio da se iz spisa predmeta kao dokaz izdvoji saslušanje Golubovića u policiji. Prema optužnici on je iz tog saslušanja detaljno ispričao kako se upoznao sa Stolićem i koje je sve informacije od njega tražio da mu dostavi. Bogdanović je naveo da sve ukazuje na to da je tom prilikom Golubović bio instruisan i poučen kako i šta treba da govori.

Golubović: Ne poznajem Belivuka i Miljkovića

Golubović je izjavio da „S obzirom da smo čuli da nas spominju vezano za Belivuka i Miljkovića, moram da iznesem da ja te ljude ne poznajem“.

Sudija Zoran Šešić mu je na to rekao da će o svemu detaljno govoriti kada bude iznosio odbranu.

Naredno ročište 17. marta

Nakon što su tužilaštvo i odbrana izneli uvodna izlaganja, sudija je saopštio da će dokazni postupak započeti 17. marta, kada će Stolić i Golubović izneti svoje odbrane.

Stolić je u sud došao sa slobode, pošto mu je 24. decembra Viši sud u Požarevcu ukinuo pritvor u predmetu koji se vodi pred tim sudom zbog krivičnog dela prinuda u pokušaju.

Na optuženičkoj klupi sa Stolićem nalazi se i Filip Golubović, kojem je kao pripadniku Belivukove grupe Stolić dostavljao tražene informacije.

Oni su optuženi da su dostavljali informacije Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i Radoju Zviceru. U optužnici se navodi da je Stolić okrivljen da je to radio za novac, koji mu je davao Golubović, a da je Beranac te policijske podatke slao ka Crnoj Gori.

Stolić je, prema optužnom predlogu, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića, proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću je inspektor prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marinu Golubović i Jelicu Milošević.

Zauzvrat je dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih proipadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone...

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u optužnom predlogu da Stolića osudi na kaznu ne manju od tri godine zatvora zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela i zloupotrebe službenog položaja, a Golubovića na ne manje od godinu dana zatvora. Stolić je inače bio uhapšen 12. juna zbog Belivukove grupe i u pritvoru je bio dva meseca. Zbog krivičnog dela u Požarevcu uhapšen je sredinom septembra.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.