SIN SANDE RAŠKOVIĆ STUDIRAO FILOZOFIJU! Članovi cele porodice su AKADEMICI, poznanici imaju samo LEPE REČI za njih
Jovan Ivić, Foto: Printscreen

tuga

SIN SANDE RAŠKOVIĆ STUDIRAO FILOZOFIJU! Članovi cele porodice su AKADEMICI, poznanici imaju samo LEPE REČI za njih

Mladić je studirao filozofiju, a članovi njegove porodice bili su veliki akademici

Objavljeno:

Jovan Ivić (25), sin političarke Sande Rašković Ivić, tragično je preminuo jutros u Beogradu, a o mladiću njegovi poznanici imaju samo reči hvale. Jovan potiče iz ugledne akademske porodice, a studirao je filozofiju.

Jovan je, kao što su mediji već ranije pisali, sin političarke Sande Rašković Ivić, koja je nekadašnja predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) i aktuelna potpredsednica Narodne stranke.

Mladić je studirao filozofiju, a članovi njegove porodice bili su veliki akademici.

Njegova majka Sanda je istaknuti psihijatar, psihoterapeut i bivša narodna poslanica. Bila je komesarka za izbeglice, predsednica Кoordinacionog centra za Кosovo i Metohiju.

Specijalistički ispit iz psihijatrije položila 1986. godine, poslediplomske studije iz psihoterapije 1989, a 1993. godine doktorirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Sanda Rašković Ivić
foto: Zorana Jevtić, Printscreen/Facebook

Autor je mnogih stručnih radova iz oblasti psihijatrije i psihoterapije. Učestvovala je na mnogim kongresima i simpozijumima u zemlji i inostranstvu. Član je Svetskog udruženja psihoterapeuta, Srpskog lekarskog društva i humanitarne organizacije Žene pomažu ženama.

Jovanov deda je bio Pavle Ivić, naučnik međunarodnog ugleda i najbolji srpski lingvista druge polovine dvadesetog veka. Bio je profesor Filozofskog fakulteta, govorio je oko 10 stranih jezika, a sve to donelo mu je članstvo u ovdašnjim i inostranim naučnim ustanovama najvišeg ranga. Tako je, pored naše, bio član američke, norveške, slovenačke, austrijske, makedonske i ruske akademije nauka.

Preminuo je 1999. godine, a i njegova supruga bila je istaknuta u svojoj profesiji. Milka Ivić, supruga Pavla Ivića i baka stradalog mladića, bila je srpski lingvista, profesor univerziteta i redovni član SANU. Bila je član Srpske akademije nauka, ali i u drugih.

Pored toga, uređivala je i časopis "Južnoslovenski filolog", a preminula je 2011. godine.

Sanda Rašković Ivić
foto: Zorana Jevtić

Jovanov otac je Aleksandar Ivić, koji je rođen kao sin poznatih lingvista i akademika Pavla i Milke Ivić. Aleksandar Ivić bio je srpski matematičar, profesor emeritus Univerziteta u Beogradu i akademik SANU.

Bio je učesnik na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 1967. godine. Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu je magistrirao 1973. i doktorirao 1975. godine. Njegova naučna oblast delovanja bila je analitička teorija brojeva. Radio je na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Katedra za primenjenu matematiku, gde je u zvanje redovnog profesora izabran 1988. godine.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) izabran je 1988, a za redovnog 2000. godine.

Iz prvog braka ima ćerke Nataliju i Emiliju.

Đorđo Žujović, Sanda Rašković Ivić
foto: Filip Plavčić

Bio je oženjen političarkom Sandom Rašković Ivić, sa kojom je dobio sina Jovana. Preminuo je 27. decembra 2020. godine u Beogradu.

Povodom stravične tragedije oglasila se porodica. Sestra preminulog mladića zatražila je razumevanje u ovako teškim trenucima za porodicu.

"Ugasio se jedan mladi život, molim vas nemojte izveštavati", rekla je Jovanova sestra.

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.