1 STVAR U VEZI NESTANKA MATEJA PERIŠA JE PODIGLA VELIKU PRAŠINU: A sada su se OGLASILI ONI!
Foto: Printscreen/Google Maps, Printscreen Instagram

ISTRAŽIVANO

1 STVAR U VEZI NESTANKA MATEJA PERIŠA JE PODIGLA VELIKU PRAŠINU: A sada su se OGLASILI ONI!

Snimci nažalost nisu razrešili misteriju da li je Matej Periš ušao u reku, iako na tu mogućnost ukazuje mobilni telefon čiji signal je poslednji put uhvaćen u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save u Dunav, na oko 700 metara nizvodno od restorana "Savanova" gde je Splićanin poslednji put usnimljen

Objavljeno: 09:51h

Kontroverze oko nestanka Mateja Periša (27), koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra kod Beton hale u Beogradu ne smiruju se ni nakon što je MUP Srbije pre dva dana objavio detaljnu putanju kretanja Splićanina u noći nestanka. Na objavljenim snimcima vidi se da Matej trči do restorana Savanova, gde se stepenicama spustio do platforme i tu se snimci prekidaju. Ostalo je upitno da li je Matej ušao u reku i da li se na snimku na kom se vidi osoba kako pliva, nestali Splićanin, budući da je pod tim vremenskim uslovima, gotovo nemoguće plivati, što ponavlja i otac nestalog mladića Nenad Periš.

I pored toga što je MUP Srbije pre dva dana objavio rekonstrukciju kretanja nestalog Splićanina Mateja Periša, misterija oko njegovog nestanka ne prestaje. Nakon objave snimaka, Matejev otac Nenad Periš, ponovio je da njegovog sina Mateja nema na prvom snimku u vodi, gde se osoba kupa u reci Savi.

Matej Periš
foto: Printscreen/Youtube/MUP Republike Srbije

„Taj snimak gde čovek pliva kraul stilom nije moj Matej jer je nemoguće izdržati duže vreme u vodi pri temperaturi reke od četiri stepena. Tada nije bio dostupan ovaj drugi snimak gde se vidi da bez reakcije neko telo ili stvar pluta rekom. Ni tu ne mogu tvrditi ništa osim da objekt ili telo pluta“, rekao je juče otac nestalog mladića.

Snimci nažalost nisu razrešili misteriju da li je Matej Periš ušao u reku, iako na tu mogućnost ukazuje mobilni telefon čiji signal je poslednji put uhvaćen u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save u Dunav, na oko 700 metara nizvodno od restorana "Savanova" gde je Splićanin poslednji put usnimljen.

Koliko je reka Sava hladna u januarskim danima, opisao je juče u dnevniku HRT-a čuveni alas i vlasnik restorana na obali Dunava Renato Grbić, koji je pre nekoliko dana iz ledene vode izvukao ženu koja je pokušala da izvrši samoubistvo skokom s Pančevačkog mosta.

"Žena je u roku od nekoliko minuta bila na 250 metara od mosta. Plutala je jer ju je jakna zadržavala, da ne potone. Bukvalno se nalazila kao u snu zato što je voda toliko hladna, da vas bukvalno pretvara u anasteziju, zimsku. To znači da organizam, kada gubi temperaturu, pada u jedan zimski san, telo ne oseća niti bolove niti neki problem. Utonete i posle nastaje utapanje koje je neminovno", rekao je juče Grbić.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/MUP Republike Srbije

Time je ponovio ranije reči da su temperature Save i Dunava izuzetno niske i da je gotovo nemoguće preživeti duži borak u vodi.

"Ako je mladić zaista upao u Savu, uz okolnosti da je prethodno bio u klubu gde je bila visoka temperatura, imao je sve šanse da doživi najpre srčani udar. Ukoliko je to preživeo, hipotermija bi mu presudila jer je Sava izrazito hladna ovih dana. Sumnjam da će policija bilo šta naći, posebno u okolini mesta na kom je nestao, jer je voda brza. Ukoliko se zaista utopio, zbog niske temperature, do pucanja žuči dolazi tek posle tri četiri nedelje, i pre će biti da bi isplivati negde na Dunavu, iza Pančevačkog mosta i Višnjice za mesec dana", rekao je pre nekoliko dana za Nova.rs Grbić te dodao da je Sava donosi veliku količinu granja poslednjih dana i da je izrazito brza.

Otac nestalog Splićanina, inače vaterolo sudija, govorio je i ranije da je temperature vode 30. decembra bila svega pet stepeni, i da je nemoguće da bilo ko na način kao na snimku koji je objavljen, pliva u vodi. On je, na osnovu iskustva, kazao da je nemoguće tako plivati na tim temperaturama, ni u ronilačkom odelu, a kamoli bez.

Nenad Stojković, profesionalni ronilac i instruktor plivanja iz Ovčar Banje, objasnio je na osnovu 30-godišnjeg iskustva za Blic da su male šanse da je Splićanin, pod uslovom da je uskočio ili upao u Savu, uspeo da ispliva iz reke.

Posle 40 sekundi morao je da oseti veliku hladnoću usled koje je doživeo šok koga možda nije ni bio svestan. Posle toga je došlo do hipotenzije jer voda 30-ak puta brže oduzima temperaturu tela nego vazduh. Pri ovakvoj temperaturi i brzini vode, bez obzira koliko je dobar plivač, mogao je da fukncioniše najviše minut. Ako je bio pod dejstvom alkohola onda se i dezorijentisao", rekao je Stojković.

More na koje je Matej naučio, dodao je, i koje je mnogo toplije od reke, nije isto što i tekuća voda, naročito brza Sava.

"Pod pretpostavkom da je u nekom trenutku pokušao da izađe iz vode on to nije mogao zbog konfiguracije obale i brzine ledene reke koja ga je nosila nizvodno i koju i najbolji plivači teško mogu da savladaju", rekao je Stojković.

(Espreso/ Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.