ŠTA JE SONER UZ POMOĆ KOJEG TRAŽE MATEJA? Po ovom principu funkcioniše aparat na DNU reke! (FOTO) (VIDEO)
Ilustracija, Foto: ECDunav/Youtube, Stefan Stojanović

ČINE SVE!

ŠTA JE SONER UZ POMOĆ KOJEG TRAŽE MATEJA? Po ovom principu funkcioniše aparat na DNU reke! (FOTO) (VIDEO)

Svaki sonar se sastoji od dva dela – displeja i sonde koja se nalazi u vodi

Objavljeno:

Rečna policija u saradnji sa građanima nastavlja potragu za Splićaninom, koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra prošle godine.

Uz pomoć najsavremenijeg sonara, koji su građani ustupili policiji pretražuje se korito reke Save.

1 / 9 Foto: Stefan Stojanovic

Kako sonari za pecanje funkcionišu?

Svaki sonar se sastoji od dva dela – displeja i sonde koja se nalazi u vodi. Međusobno su povezani kablom, a sonar se napaja sa izvora struje od 12V (akumulator).

Sonar preko sonde koja se nalazi u vodi emituje zvučne talase na određenim frekvencijama, taj zvuk putuje kroz vodu, nailazi na prepreke, udara u njih, odbija se i vraća se prema sondi sonara koja ga hvata, a na osnovu vremena koje je proteklo od slanja do vraćanja, procesor sonara (na osnovu moćnog softvera i preciznih algoritama) na svom displeju na taj način dobijene informacije i prikazuje u vidu slike dna, prepreka, ribe i svega od čega se zvuk odbija.

Šta nudi današnja sonarna tehnologija na tržištu?

Svi uređaji (čak i oni najeftiniji) sada imaju kolor ekrane, skeniraju i prikazuju vam vrlo precizno dno i teren do 60-tak metara sa obe strane čamca, a istovremeno i neposredno ispod čamca.

Skuplji modeli imaju ugrađen i GPS pa sa njima možete i bukvalno nacrtati kartu dna vaše vode i snimiti je na svoj uređaj na ekranu prikazanu vašu poziciju na vodi.

Imaju takođe i Bluetooth pa ih možete povezati sa vašim telefonom, imaju i mrežne izlaze pa se svi uređaji u čamcu mogu povezati u jednu mrežu i možete sa njima komandovati i sa ekrana sonara.

Najveća vrednost je što ćete videti vrlo jasnu i neverovatno detaljnu i preciznu sliku dna, prepreka, dubina, prelaza iz plićaka u dubine, a pomaže i pri pronalaženju nestalih lica.

Postoje dve glavne vrste sonara

Aktivni sonar stvara impuls zvuka, koji se često naziva "ping", a zatim sluša refleksije pulsa. Puls može biti na konstantnoj frekvenciji ili promeni frekvencije. Ako je to čirp, prijemnik korelira frekvenciju refleksa sa poznatim čirpom. Dobijeni procesni dobitak dozvoljava primaocu da izvede iste informacije kao da je emitovano mnogo kraći puls s istom ukupnom snagom.

Pasivni sonari slušaju bez prenosa. Obično su vojni, iako su neki naučnici. Pasivni sonarni sistemi obično imaju velike zvučne baze podataka. Računarski sistem često koristi ove baze podataka kako bi identifikovao klase brodova, akcija pa čak i određene brodove.

Podsetimo, prijatelji mladića objavili su apel da je njihov drug nestao 31.decembra u 2.30 ujutru i da od tada nemaju informacije o njemu. Kako kažu, telefon mu je ugašen sve vreme.

1 / 15 Foto: Marina Lopičić

- Bili smo u klubu, kao i obično, ljudi su šetali tamo vamo. Videli smo ga da priča sa nekim, rekao je da ide da se prošeta po lokalu. U početku nismo pridavali značaj tome što ga nema, jer smo mislili da je otišao sa nekom devojkom - priča drug i nastavlja:

- Vreme je prolazilo, tražili smo ga po toaletima i oko kluba. Otišli smo u apartman, a ujutru pravo u policiju. Sve vreme mu je ugašen telefon, brinemo se, prošlo je mnogo vremena. Tražili smo ga i po bolnicama - kaže Splićanin.

Nenad Periš, otac nestalog mladića došao je u Beograd. Prošlo je već 5 dana od njegovog nestanka, potraga još uvek traje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.