OVO JE MRAČNA TAJNA "ŠPANSKE KUĆE": Retko ko zna ISTORIJU ovog OBJEKTA, pozadina je JEZIVA
Foto: Printscreen/Google Maps, MUP Hrvatske, Printskrin Moj Beograd

HOROR

OVO JE MRAČNA TAJNA "ŠPANSKE KUĆE": Retko ko zna ISTORIJU ovog OBJEKTA, pozadina je JEZIVA

Podignuta je oko 1880. godine kao palata sa podrumom, prizemljem i spratom, i oblikovana je u duhu akademske arhitekture 19. vek

Objavljeno:

SPLIĆANIN Matej Periš (27) je pre pet dana nestao u Beogradu, i još uvek se sklapaju kockice šta se dešavalo nakon njegovog izlaska iz kluba "Gotik" u Beton hali, gde se veselio sa društvom u noći između 30. i 31. decembra.

Kakoprenose "Novosti", Matej Periš se nakon nestanka kretao gradskim ulicama, što su zabeležile i kamere video-nadzora sa više objekata, a određeno vreme je proveo i u "Španskoj kući".

"Španska kuća" je polusrušeni objekat u ulici Braće Krsmanovića u naselju Savamala sa fascinantnom istorijom. U vreme kada je izgrađena bila je jedan od najlepših objekata ovog dela grada, i početkom 21. veka bila je jedan od simbola prestonice.

Podignuta je oko 1880. godine kao palata sa podrumom, prizemljem i spratom, i oblikovana je u duhu akademske arhitekture 19. veka. Korišćena je za potrebe Pristaništa kao carinarnica, a kasnije kao skladište, a njome se služilo i Srpsko brodarsko društvo.

Okupacione vlasti su tokom Prvog svetskog rata u "Špansku kuću" smestile i nekoliko soba za karantin prispelih putnika. Kada je izbila epidemija španske groznice, cela zgrada je pretvorena u karantin, iz kog mnogi ljudi nisu izašli. Narod je zato zgradu prozvao "Španska kuća".

Posle Prvog svetskog rata u objektu je bio smešten i Muzej rečnog brodarstva. Od sredine 20. do prve decenije 21. veka "Španska kuća" je promenila nekoliko zakupaca i planova za rekonstrukciju, koji su prekidani najčešće zbog nedostatka novca.

Nameru da objektu vrati muzejsku namenu imala je firma Jugoslovensko rečno brodarstvo, koja je kancelarije u ulici Braće Krsmanović zakupljivala desetak godina, sve do 2003. To im nije pošlo za rukom.

Nakon prelaska sa planske na tržišnu privredu pojavio se investitor voljan da obnovi ovaj objekat i u njemu otvori hotel. Tada je potpuno uklonjena unutrašnjost građevine, tako da su ostali samo spoljni zidovi, a dograđeni su neki novi elementi. Nažalost i ovaj pokušaj obnove propao je zbog finansijskih problema.

Španska kuća je danas gotovo u potpunosti ruinirana, ostala je bez krova i prozora, a svi radovi na rekonstrukciji su obustavljeni 2014. godine

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.