ŠTA SE DEŠAVA SA VOĐAMA NAJOPASNIJIH KRIMINALNIH KLANOVA: U podzemlju zatišje!
Ilustracija, Foto: Ana Paunković/Stefan Stojanović/Nikola Anđić

au

ŠTA SE DEŠAVA SA VOĐAMA NAJOPASNIJIH KRIMINALNIH KLANOVA: U podzemlju zatišje!

Ovo hapšenje uticalo je na saradnike Belivukovog klana, ali i na njihove suparnike, a vreme će pokazati šta se iza toga krije i da li je ovo, kao i ranije, samo zatišje pred buru.

Objavljeno:

Jedanaest meseci otkako kriminalni svet miruje - od februara se nije dogodilo ni jedno mafijaško ubistvo, vođe klanova su završile iza rešetaka ili su pobegle iz zemlje, zatišje je i u regionu, a sve je utihnulo nakon "pada" najmoćnijeg čoveka podzemlja - Veljka Belivuka.

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, Marko Miljković Mesar i 28 članova njihovog kriminalnog klana, koji je delovao i kao ogranak crnogorskog "kavačkog klana", najjače kriminalne grupe u Srbiji i Crnoj Gori, uhapšeno je u februaru, a nakon toga je u podzemlju zavladao muk. Optužnicom koja je podignuta protiv klana, na teret im se stavlja organizovanje kriminalne grupe, trgovina oružjem i narkoticima, otmica, silovanje i pet ubistava, dok je istraga proširena za još dva, a crnogorski državni organi ih sumnjiče za dva ubistva i otmicu na teritoriji te zemlje. Ovo hapšenje uticalo je na saradnike Belivukovog klana, ali i na njihove suparnike, a vreme će pokazati šta se iza toga krije i da li je ovo, kao i ranije, samo zatišje pred buru.

1 / 15 Foto: Printscreen

Zvicer pobegao, Kašćelan uhapšen

"Kavački klan" znatno je oslabljen hapšenjem Beograđana, a njegov sunovrat se u narednim mesecima nastavio. Vođe nekada najjačeg crnogorskog klana koji je "vedio i oblačio" i Srbijom uhapšene su ili su u bekstvu, a ista je sudbina i niže pozicioniranih članova. U toku godine za nama i protiv njih je podignuta optužnica i na teret su im stavljena, pored krivičnih dela za koja su ih ranije sumnjičili, i ubistva i organizacija pokušaja ubistava određenih pripadnika suprotstavljenog "škaljarskog klana".

Radoje Zvicer, jedan od vođa "kavačkog klana", za koga se sumnja da je bio šef Veljku Belivuku, pobegao je iz Crne Gore brže-bolje nakon što je uhapšen beogradski ogranak klana. Inače, samo desetak dana pred hapšenje Belivuk i Miljković su bili njegovi gosti u Crnoj Gori i za to vreme su ih čuvali "kavčani". Tada su se ponašali kao da im niko ne može ništa. U jednom trenutku čak su bili privedeni na informativni razgovor, ali nekoliko sati kasnije i pušteni. Belivuk je potom "pao" u februaru, a kada je policija u martu upala u Zvicerovu kuću u Kotoru, njega već nigde nije bilo. Nestao je tik pred početak akcije, a veruje se da ga je o opasnosti upozorio saradnik iz policije i dao mu dovoljno vremena da se skloni na sigurno.

Postoje dve mogućnosti kako je napustio Crnu Goru - bežao je u Albaniju ili na Kosovo i Metohiju. Svakako, iako ta ruta je išla preko Prištine, gde prema navodima policije "kavčani" imaju jaku saradničku bazu. Prema drugim navodima, koje su preneli crnogorski mediji, njegov put je vodio preko Bosne i Hercegovine i Španije.

Policije nekoliko zemalja, koje sumnjaju da "kavčani" u njihovim državama peru novac od prodaje narkotika, otkrivale su njegovo kretanje prilikom prethodnog bekstva, pa se došlo do saznanja da Zvicer poseduje nekoliko “štekova” u region i Evropi. Tako se saznalo da je prethodno bekstvo, u kom je koristio lažna dokumenta, išlo preko Istanbula, Beča, Ciriha. Na kraju jedno vreme opušteno je živeo u Ukrajini, živeo u luksuznom naselju, imao firmu, ali su ga suparnici pronašli i prošle godine tamo pokušali da ga ubiju.

Međutim, ovoga puta Zvicer je, navodno, morao da pobegne dalje, a utočište je našao u Južnoj Americi.

Crnogorski mediji su preneli, pozivajući se na informacije iz bezbednosnih službi, da je odatle nastavio da rukovodi poslom sa drogom, a deo pošiljki kokaina u Evropu stiže od njega.

Za razliku od Zvicera, Slobodan Kašćelan, njegov najbliži saradnik, nije stigao da pobegne, u aprilu je uhapšen sa jođ četvoricom pripadnika klana. Njegovo hapšenje usledilo je zbog sumnji da je organizator kriminalne grupe koja se bavi zelenašenjem, iznuđivanjem novca, švercom narkotika. Jedno vreme je proveo u pritvoru, onda je pušten, a ubrzo ponovo priveden. U oktorbu je protiv vrha klana podignuta optužnica, kojom im se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo, teško ubistvo putem pomaganja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Pored njega, otpužnicom su obuhvaćeni Zvicer i još dvanaestorica muškaraca, za koje se navodi da čine vrh klana iz Kavača.

U aprilu su u Portugalu, po poternici Crne Gore, uhapšeni Igor Božović, koji važi za jednog od vođa "kavačkog klana", i njegov sin Vladimir. Nakon hapšenja su izručeni Crnoj Gori. Policija je prethodno za njima tragala godinama, za Igorom od 2016, a za Vladimirom od 2017. godine. Ovim su gotovo svi glavni ljudi nekada najmoćnijeg klana završili iza rešetaka.

Nema ni "škaljaraca"

I možda se u prvi mah po padu "kavčana" pomislilo je njihovim suparnicima "škaljarcima", sa kojima su u ratu koji je odneo preko 50 žrtava od 2014. godine, čist put i da će lako preuzeti primat, međutim...

Jovan Vukotić, navodni vođa "škaljaraca", nestao je iz Crne Gore neposredno pre nego što objavljeno da se sumnja da je podstrekivaju na likvidaciju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koju su planirali da izvedu u januaru ove godine na tivatskom aerodromu, kada su se beogradski kriminalci vraćali iz posete Radoju Zviceru. Kada je policija pretresla njegove stanove, Vukotića nije bilo, a kako je uspeo da pobegne kada je u to vreme bio na merama policije nije jasno. I Luka Bojović, vođa "zemunskog klana" blizak grupi iz Škaljara, nalazi se u zatvoru u Španiji.

Ratuju i iza rešetaka

Posle hapšenja brojnih članova i jednog i drugog klana, rat se sa ulica preneo u crnogorski zatvor Spuž, gde zatvoreni pripadnici koriste svaku priliku za međusobni sukob i obračun.

Da li je ovo zatišje ili se vladavini "kavačkog" i "škaljarskog" klana, koji su godinama vedrili i oblačili u kriminalnom svetom u Srbiji i Crnoj Gori, da li su ovim hapšenjima dovoljno oslabljeni ili će u prvi plan izbiti neki drugi njihovi članovi pokazaće vreme. Prema mišljenju kriminologa, ovakav rasplet situacije ostavlja mogućnost da se taj rat prenese sa naših na prostore evropskih i južnoameričkih zemalja u kojima su članovi klana sada našli utočište.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.