MARIJU JE PIJANI VOZAČ UBIO NA 500 METARA OD KUĆE: Roditelji se sada prvi put oglasili!
Foto: Printscreen/Facebook

TUGA

MARIJU JE PIJANI VOZAČ UBIO NA 500 METARA OD KUĆE: Roditelji se sada prvi put oglasili!

- Naša Marija nije ni prva ni zadnja koja će tako da strada

Objavljeno:

- Moje srce je puno bola. Ja znam da ovaj čovek i da dobije doživotnu robiju, meni to ništa ne znači, moje dete meni nikada neće da se vrati. Marija je sa svojih 25 godina bilo dete za primer, ne zato što je moja ćerka, nego što je i tokom studija radila i po dva posla jer nije želela da zavisi od nas kao roditelja. Devojka koja ne samo što je za sebe mogla da uradi nešto, nego i za ovu državu i ovo društvo.

Ovim rečima počinje bolnu ispovest Žaklina Šulović, majka Marije Šulović (25) iz Niša, koju je 31. decembra 2020. godine na 500 metara od kuće pokosio pijani vozač "mazde" Igor S. (39), a koja je 22.marta preminula u Beogradu u toku oporavka od teških povreda.

Pretkrivični postupak protiv vozača bio je prvo pokrenut pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Nišu ali je posle pristizanja rezultata obdukcije, kako se saznaje, Više javno tužilaštvo u Nišu 13. decembra donelo naredbu o pokretanju istrage protiv Igora S. zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje se može izreći kazna od dve do 12 godina zatvora.

- Naša Marija nije ni prva ni zadnja koja će tako da strada i mislim da kazna za te vozače moraju da budu veće. To je ubistvo za mene. Svesno, jer osobe koje u alkoholisanom stanju sednu u automobil i udare nedužnu osobu, svesni su bili da mogu nekog da ubiju. Kazne bi morale itekako da budu veće a kao i način njihovog izdržavanja u zatvoru. Da ne budu u nekom delu za "slobodnjake", već da to bude baš pravi zatvor, da ne bude "odležim pola kazne i izađem i ja sam odužio dug prema državi". I plus da kazna za vožnju u pijanom stanju bude jako velika. Da se neko dobro razmisli pre nego što sedene pijan za volan, a ne da sudu advokati traže olakšavajuće okolnosti da bi kazna bila što manja. To sve bi moglo da spasi mnogo života. Ne bi spasilo 100 odsto, jer će i dalje biti bahatih vozača jer ima ljudi bez mozga, ali će dobar deo da razmisli da li će sesti za volan - kaže Žaklina.

Marijin otac Nebojša kaže da se udes u kojem je Marija zadobila stravične povrede desio na 500 metara od njhove kuće 31. decembra prošle godine.

- Samo što smo došli sa posla, izašli smo da prošetamo malo, uveče je trebalo da ide sa drugaricom na doček. I na od 500 metara od kuće je naleteo kolima na nju... Marija je zadobila toliko teške povrede da jednostavno jedva da je bila živa. Toliko je bila povređena. Imala je povrede mozga, krvarenje u moždanom stubu, nisu mogli nikakve intervencije da rade i to je bilo najgore. Prvih 15 dana, nalazi na skenerima su bili strašni. Pričamo o povredama glave a da ne pričamo o ostalim povredama koje je zadobila: povrede karlice, prelome ramena, ruku i nogu. To su kasnije sanirali, krenuo je oporavak na bolje. I posle tri meseca, kada su svi mislili da je najgore prošlo, kada je počela da se oporavlja, iznenada je preminula.

Smrt povezana sa povredama

Nebojša kaže da je njena smrt u bolnici, tri meseca kasnije, nesumnjivo povezana sa povredama zadobijenim u nesreći.

- Ne znam šta se desilo... Dete je bilo živo, zdravo i pravo, imala je 24 godine kada se desio udes, nikada pre nije bolovala. Bilo šta da se desilo, prouzrokavao je udes. Da li se neki tromb otkačio, ili šta god da se desilo, posledica je udesa. Van pameti bi bilo da neko kaže da nema veze sa udesom - kaže Nebojša. On smatra da bi vozač trebalo da dobije maksimalnu kaznu previđenu zakonom ali i da bi moralo da se kaznena politika poštri.

- I te kazne koje su predviđene ne dosuđuju se jer advokati nalaze neke olakšavajuće okolnosti. Takve presude treba da budu primer za druge vozače, da imaju na umu da ne mogu bahato da se ponašaju kada sednu za volan, zbog druge dece. Kamo sreće da se meni desilo a da je Marija živa - kaže Nebojša.

Pokosio Mariju sa 1,4 promila akohola u krvi

Kako se već pisalo, nesreća u kojoj je Marija Šulović teško povređena, desila se 31. decembra 2020.godine oko 17.30 časova na raskrsnici ulica Donjovlaške i Miodraga Petrovića Čkalje u Nišu. Vozač Igor S. (39) iz Niša, prema prvim nalazima imao je u krvi 1,4 promila alkohola. Nakon smrti Marije, slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo koje je 13.decembra donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Igora S. Kako je potvrđeno u Višem javnom tužilaštvu u Nišu u toku je saobraćajno veštačenje i veštačenje količine alkohola koju je u krvi imao vozač.

Igor S. se u toku postupka brani sa slobode.

(Espreso/Srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.