POŽARI DIVLJAJU PO BEOGRADU: 1 stvar je NAJČEŠĆI UZROK, dobro OBRATITE PAŽNJU!
Vatrogasci, Foto: Aleksandra Čolić

FATALNE GREŠKE

POŽARI DIVLJAJU PO BEOGRADU: 1 stvar je NAJČEŠĆI UZROK, dobro OBRATITE PAŽNJU!

Do požara najčešće dolazi zimi, tokom grejne sezone, kada građani svoje domove zagrevaju pomoću termoakumulacionih peći, grejalica ili peći na čvrsto gorivo

Objavljeno:

Slika vatrogasaca koji se bore sa vatrenom stihijom postala je sve češća u prestonici, a tome svedoči požar koji se dogodio juče na Novom Beogradu kada je izgoreo čitav jedan ugostiteljski objekat, kao i onaj kada je do temelja sravnjen Kineski tržni centar u Obrenovcu.

Do požara najčešće dolazi zimi, tokom grejne sezone, kada građani svoje domove zagrevaju pomoću termoakumulacionih peći, grejalica ili peći na čvrsto gorivo.

Međutim, sve češći uzrok požara u prestonici je gas iz plinske boce.

Prema informacijama koje je saopštio Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, Miloš Majstorović, upravo je plinska boca prouzrokovala vatrenu stihiju koja je juče do temelja spalila jedan novobeogradski lokal.

Goran Lazić, iz firme “ZOP konstalting”, koja se bavi poslovima zaštite od požara ispričao je za 24sedam da do eksplozije najčešće dolazi tako što gas negde curi, na instalacijama, spojevima ili samom potrošaču.

- Najčešći primeri curenja su creva koja vode od boce do šporeta, koja nisu dobra ili je dotrajao zaptivni prsten između ventila boce i regulatora pritiska. Da bi se dogodila eksplozija potrebno je da postoji kritična smeša, tj. tačno određena koncentracija gasa u vazduhu. U tom slučaju dovoljna je varnica, a kamoli plamen - objašnjava Lazić.

Požar
foto: Printscreen/Instagram/moj_beo_grad

On ističe da sva pravna lica, a to se odnosi i na ugostiteljske objekte, imaju zakonsku obavezu da imaju referenta zaštite od požara.

- Mogu da angažuju svog zaposlenog ili firmu koja se bavi tom vrstom posla. Lošija varijanta je ako angažuju svog zaposlenog, jer to lice može da bude konobar koji nema iskustsva u tim poslovima - kaže naš sagovornik.

Ističe da je jako bitno da se oprema kupuje u specijalizovanim radnjama.

- S obzirom da plin pojedine materijale razlaže, poput plastiku i gumu, ne možemo da odemo na buvljak i kupimo crevo za plinsku bocu ili zaptivku. Prilikom svake zamene plinske boce trebalo bi zameniti zaptivku i proveriti da li dolazi do curenja plina, što se najbezbednije vrši pomoću sapunice. Posebno napominjem da ljudi često upaljačem proveraju da li curi gas, što je veoma opasno i može dovesti do momentalne eksplozije - ističe Lazić.

Šta ako curi gas?

Na pitanje šta prvo učiniti ukoliko ustanovimo da curi gas, naš sagovornik kaže da je najbolje zavrnuti ventil, izneti bocu na otvoren prostor, provetriti prostoriju, ne paliti svetla i ne unositi otvoreni plamen u prostoriju, i odmah potom pozvati stručno lice da izvrši kontrolu uređaja i instalacija.

Naglašava da postoje i drugi uzročnici koji mogu da dovedu do ovakvih situacija.

- Ukoliko gori plin koji curi iz boce, do eksplozije će doći kada se izjednači plin iz boce sa atmosferskim pritiskom, odnosno kao posledica izjednačavanja pritiska, plamen prodire u unutrašnjost boce i zbog trenutnog sagorevanja dolazi do eksplozije - ukazuje naš sagovornik.

Ističe da kako bi sve bilo bezbedno, boce moraju da se skladište prema propisima.

požar
foto: Stefan Stojanović

- Najbezbednije je boce puniti kod ovlašćenih distributera, firmi koje se specijalno bave time. Tamo odnesete praznu bocu, a uzmete punu. Oprema koja se koristi treba da bude atestirana i sertifikovana, što se može naći samo kod specijalizovanih prodavaca - ističe Lazić.

Ipak, kako kaže naš sagovornik, mnogi kupuju neproverenu opremu za boce na pijacama.

- Tečni naftni gas je veoma agresivan i lako izazove degradaciju neodgovarajuće gume i plastike, pri čemu dolazi do razgradnje creva ili zaptivke, curenja gasa i eventualne eksplozije - objasnio je Lazić.

Cilj vatrogasaca – probuditi svest građana

Kako je nedavno objasnio za 24sedam Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, Miloš Majstorović, najveći broj požara dešava se zbog ljudske nemarnosti.

požar
foto: RINA

On naglašava da je jedan od ciljeva Vatrogasno-spasilačke brigade da se kod građana probudi svest o opasnosti.

- Grejna tela ne smeju biti ostavljena pored zapaljivih materijala. Kod peći na čvrsto gorivo, važno je pravilno očistiti dimnjak pre grejne sezone. Požari u kuhinjama su glavni uzrok požara u domovima, a rerne i ringle bez nadzora, izazivaju gotovo polovinu tih požara. Cigarete su, takođe, uzročnik požara i u kućama i u poslovnim objektima - naglašava za 24sedam Majstorović.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.