NOVE CRNE VESTI: Umro doktor Pavle Finogenov!
Ilustracija, Foto: Profimedia

tuga

NOVE CRNE VESTI: Umro doktor Pavle Finogenov!

Prvi je ovdašnji hirurg, koji je završio specijalizaciju za tu granu medicine

Objavljeno: 16:44h

Tiho, nečujno i mirno, kao što je živeo penzionerske dane, Lozničani su ostali bez jedog od najuglednijih sugrađana u poslednjih 100 leta.

Čovek, lekar, sugrađanin, intelektualac, humanista i čovekoljubac za primer, za priču i pričanje, bio je dr Pavle Finogenov.

Sinonim za vrsnog lekara i ljudinu, bio je decenijama, ne samo u ovom delu Srbije, a njegove čuvene operacija, posebno one u skromnim uslovima za rad, predstavljaju antologiju srpske, jugoslopvenske, evropske i svetske hirurgije.

Prvi je ovdašnji hirurg, koji je završio specijalizaciju za tu granu medicine.

Punih 16 godina predvodio je Hiruško odeljenje Zdravstvenog centra u Loznici, koje je lično ustanovio pre 61 godinu.

Posle toga, do penzionisanja radio je u Zavodu za paraplegiju u Banji Koviljači, u samom podnožju Gučeva.

Ostaće zapamćen kao vrsni učitelj generacijama ovdašnjih, mlađih hirurga, sa bogatim znanjem, ali i taktom i umešnoću da ono što zna prenese na druge.

Činio je to nesebično, kako je brinuo i o „armiji“ svojih pacijenata.Narod ovog kraja je, jednostavno, obožavao „svog dr Paju“, kako su ga od milja zvali.

Za kolege je bio autoritet, ali ne po funkciji i nečem drugom, već po bogatom znanju, spremnošću da svakom pomogne, sa velikim srcem koje je neumorno kucalo do poslednjeg daha.

-Dr Pavle je poznat i kao opšti hirurg koji je radio ginekološke, ortopedske operacije (traume)- kao i povrede glave. Dr Pavle je bio jedan od najpoznatiji hirurga u Srbiji, pri čijem pomenu imena je i naš Zdravstveni centar bio “na dobrom glasu” - kažu u Opštoj bolnici u Loznici.

Iza sebe je ostavio dve kćerke, Vesnu i Tatjanu, koje su, takođe doktori, i njihove porodice, koje je svim srcem voleo i bio srećan i ponosan na njih kao i one i čitav grad i kraj na njega.

- Silan čovek, lekar i ljudina - bio je naš dr Paja Finogenov, jako obrazovan, zanimljiv i prijatanj čovek, po kome će se pamtiti naš rodni grad - priča profesorka Vera Šaranović, devojačko Jevtić, koja je, sa suprugom Mihailom Šaranovićem, legendarnim novinarom, urednikom i direktorom Tanjuga, rano preminulim, drugovala sa čuvenim dr Finogenovim.

-Moj Mihailo je, jednostavno, hrlio u Loznicu, kao u svoj rodni Danilovgrad, da bi se sreo sa Pajom i još nekim našim prijateljima iz Loznice. Bio je, kako mi to Jadrani kažemo, „duša od čoveka“. Čovek za nezaborav. Naš Paja Finogenov.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.