POZNATOG NIŠKOG DOKTORA DRŽALI KAO ROBA, A OVAKO SE BRANILI PRED SUDOM: Čoveku uzimali sav novac, pretili mu smrću
Ilustracija, Foto: Profimedia

strašno

POZNATOG NIŠKOG DOKTORA DRŽALI KAO ROBA, A OVAKO SE BRANILI PRED SUDOM: Čoveku uzimali sav novac, pretili mu smrću

Pojedini navodi su možda tačni, ali su izrečeno u drugom kontekstu, iz straha za zdravstveno stanje supruga kada je imao bol u grudima ili mu nije bilo dobro

Objavljeno:

"Nisam kriv za delo koje mi se optužnicom stavlja na teret. Moguće je da sam izjavljivao nešto od toga što se navodi u optužnici, ali ništa od toga ne bih izvršio jer smo prijatelji, ne dve nego 21 godinu. Nisam bio u stanju nikoga da povredim, Jozef mi je kao otac".

Ovim rečima pred Višim sudom u Nišu branio se Nebojša Nikolov (46) iz Niša koji je sa vanbračnom suprugom D. P. (32) optužen da su počinili krivično delo trgovine ljudima tako što su od marta 2019. do marta 2021. godine u Nišu, pretnjama i silom držali poznatog niškog kardiologa dr Jozefa G. u cilju eksploatacije njegovog rada i uspostavljanja ropskog odnosa. Petrović je odbacila sve navode optužbe rekavši da "apsolutno nije kriva".

- Pojedini navodi su možda tačni, ali su izrečeno u drugom kontekstu, iz straha za zdravstveno stanje supruga kada je imao bol u grudima ili mu nije bilo dobro. To nije moj način izražavanja - rekla je Petrovićeva.

Prema optužnici koji je predočila zamenica Višeg javnog tužioca Irena Radivojević, oni se sumnjiče da su pretnjama da će nauditi oštećenom i njegovoj porodici, i silom koju je primenjivao Nebojša, uspostavili ropski odnos nad lekarom kako bi brinuo o njihovom zdravstvenom stanju, izdržavao ih, davao im penziju i primanja sa privatne poliklinike pri čemu su mu ograničavali slobodu kretanja i komuniciranja sa drugim ljudima i primorali ga da nakon odlaska u penziju, od marta meseca 2019. godine napusti porodičnu kuću u kojoj je živeo sa suprugom i ćerkama i započne život na ulici pod njihovom kontrolom.

- On je tokom dana stajao ispred stana i u holu zgrade u kojoj žive okrivljeni u Ulici Gonjomatejevačkoj u Nišu i postupao po njihovim naredbama, a noću je spavao u automobilu koji oni koriste, a koji je iznajmiljivao i plaćao oštećeni i to kada mu oni dozvole tako što bi ga okrivljena Dragana Petrović tokom noći zvala sa svog mobilnog telefona i davala mu dozvolu kada može da uđe u kola, obraćajući mu se pri tom na ponižavajući i uvredljiv način - navodi se u optužnici VJT.

Poniženja su išla do te mere da je, prema optužnici, lekar osim što je trpeo pretnje uvrede pa i batine, morao da moli da ga pusta da uđe u auto kako bi se zagrejao i odspavao, ali i da bi otišao u toalet ili u svoju kuću na 10 minuta na vreme slave.

Doktor dobio status posebno osetljivog svedoka

Radivojevićeva je rekla je da dr Glasnović ima status posebno osetljivog svedoka jer po oceni veštaka, zbog stanja u kojem se nalazi nije sposoban da da validan iskaz pred sudom. Ona je zato predložila da se kao dokaz izvede video zapis sa njegovog saslušanja iz istrage kao i mišljenje Centra za sprečavanje trgovine ljudima, ali i video i audio materijal nastao tajnim snimanjem okrivljenih po nalogu suda.

Iako je nakon otkrivanja slučaja dr Glasnović odbijao da direktno optuži okrivljene, njegov pravni zastupnik, advokat Svetislav Veličković danas je pred sudom rekao da prihvata sve dokaze koje je iznelo VJT kao i da sitiče pravno imovinski zahtev.

"Okrivljeni ga je doživljavao kao oca"

Sa druge strane, branilac Nikolova, advokat Miroslav Ristić istakao je da je okrivljeni Nebojša lekara doživljavao kao oca te će u toku postupka dokazati da nije izvršio krivično delo trgovine ljudima

- Dokazaćemo da okrivljeni nije uspostavio ropski odnos nad navodno oštećenim, da im nije davao sva mesečna primanja, postupao po njihovim naredbama, da mu nije bila ograničena sloboda kretanja i komuniciranja sa drugim ljudima, te da ga nije primorao da napusti porodičnu kuću i započne život pod njegovom kontrolom - rekao je Ristić.

On je kazao da su konverzacije i poruke koje se navode u optužnici samo delovi razgovora koji su vođeni i da je neophodno da se izvrši uvid u kompletne prepiske kako bi se stekao pravi utisak.

- Reč je o posebno kompleksnom odnosu koji je okrivljeni shvatao kao odnos roditelja i deteta. Nikolov je doživljavao navodno oštećenog kao svog oca i u tom kontektu treba posmatrati komunikaciju između njih dvojice. Između njih dvojice i trećeg lica postojao i poslovni odnos na šta se odnosi deo razgovora, a o čemu se vodi drugi postupak. Odbrana će dokazati da mu okrivljeni nije uzimao primanja već da je to bilo uz potpunu saglasnost - istakao je Ristić.

Odbrana: "Doćiće do preokreta, okrivljeni je oštećeni u tom odnosu"

Advokat Ristić je ukazao da bi u toku postupka, moglo da dođe i do preokreta situacije.

- Nakon saslušanja okrivljenog i oštećenog sud će utvrditi da je možda došlo do zamene uloga te da je navodno oštećeni lice koje je iniciralo taj odnos, a da okrivljeni bude oštećeni u tom odnosu što se utvrđuje iz navoda „ti si nam uništio živote i šta očekuješ“, „smučilo mi se više“, „samo li ne staneš više sa stresovima“ i slično. Tražićemo novo veštačenje navodno oštećenog ali i njegovo saslušanje pred sudom. U ovom postupku je neophodno, ako se utvrđuje postojanje ropskog odnosa, da čujemo i jednu i drugu stranu. Ne može se saslušati okrivljeni a da se ne sasluša navodno oštećeni jer onda nema povratne informacije da li je u njihovim razgovorima postojala pretnja, sila, uvreda ili je to bio njihov uobičajeni način komuniciranja. Potrebno je da se izvrši neuropsihijatrijsko veštačenje jer je njegov odnos sa oštećenim nastao usled bolesti okrivljenog i razvio se kasnije u jeda drugačiji odnos koji jedino mogu da nam rastumače neuropsihijatri klao stručna lica - dodao je Ristić.

Branilac Petrovićeve, advokatica Tamara Antić rekla je da podržava sve predloge Ristića i će dokazati da i ona nije kriva zbog čega je zatražila i njeno neuropsihijatrijsko veštačenje.

Zamenica VJT Irena Radivojević usprotivila se predlogu odbrane da se ne izvode kao dokaz nalaz Centra za sprečavanje trgovine ljudima jer se radi o ovlašćenom državnom organu za identifikaciju žrtava trgovine ljudima.

Veće kojim predsedava sudija Mirko Drašković odbilo je predlog odbrane da se dr Glasnović sasluša direktno, imajući u vidu nalaz veštaka, ali je prihvatilo da se neuropsihijatrijski veštače okrivljeni.

Suze u sudnici

Nikolov i Petrovićeva, koji su dovedeni sa lisicama na rukama i nogama u sudnici razmenjivali poglede, sedeći između zatvorskih stražara, a prilikom zahteva da im se ukine pritvor oboje su i zaplakali.

Advokat Ristić predložio je prethodno sudu da im se ukinte pritvor u kojem su 10 meseci, istakavši da se pritvor već „pretvara u kaznu“. On je naveo da okrivljeni nisu bili u bekstvu niti mogu da utiču na svedoke pa se može izreći i blaža mera poput zabrane komuniciranja sa svedocima i oštećenim.

- U pritvoru smo 10 meseci, bolujem od nedostatka vitamina D, smršala sam 27 kilograma, potreban mi je svež vazduh, sunce šetnja. Iako pijem vitamin D u deficitu sam stalno. Nismo takve osobe koje će da utiču na svedoke. Molim vas da se mom suprugu i meni ukine pritvor - rekla je Dragana dok je Nebojša gledao tužno i brisao suze.

Nikolov je takođe kroz suze zavapio za ukidanjem pritvora, rekavši da nije bio u stanju nikoga da povredi i da muje dr Glasnović kao otac, te da je u pritvoru smršao 18 kilograma. Zamenica VJT Radivojević se usprotivila ukidanju pritvora istakavši da im je određen zbog visine zaprećene kazne i uznemirenja javnosti koje nije prestalo ni nakon 10 meseci, ali i zbog opasnosti da ne ponove delo budući da su oboje nezaposleni i da im je ovo bio način za izdržavanje.

Veće sudije Draškovića, nakon većanja, odbilo je poredlog za ukidanje pritvora. Sudija Drašković je Petrovićevoj obrazložio i zbog čega nije dozvolio da je poseti dever, Nebojšin rođeni brat.

- Ne mogu da dozvolim da vas oboje, pre nego što date iskaze u sudu, posećuje ista osoba na taj način da ide prvo kod Nebojše pa kod vas. Zbog toga nije dozvoljeno - rekao je sudija Drašković.

Na pitanje okrivljenog Nikolova kako je moglo da bude dozvoljeno 10 meseci, a sada ne, Drašković je rekao da ne može da se upušta u to šta je bilo pre nego što je predmet došao kod njega, ali da će za period kad je on zadužen, biti tako.

Suđenje se nastavlja 28. januara 2022. godine kada će detaljne iskaze dati okrivljeni.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.