DOK KOMŠIJE NISU OSETILE SMRAD U BRAĆE JERKOVIĆA, NIKO NIJE PITAO "GDE SU?" Da li su majka i sin mogli da prežive?
ilustracija, Foto: Dado Djilas, Printscreen/Google Earth

tuga

DOK KOMŠIJE NISU OSETILE SMRAD U BRAĆE JERKOVIĆA, NIKO NIJE PITAO "GDE SU?" Da li su majka i sin mogli da prežive?

Komšije su objasnile i da navodno nisu videle da im je bilo ko od rođaka ili prijatelja dolazio

Objavljeno: 16:10h

Pravi horor prizor zatekli su lekari Hitne pomoći u ponedeljak, oko 15 sati, kada su otišli na intervenciju u beogradsko naselje Braća Jerković. Dva tela u fazi raspadanja nalazila su se u jednom stanu. Jedno je ležalo na krevetu, a drugo na podu pored.

- Zatečena su dva beživotna N.N. lica, muškarac i žena. Njihova tela prebačena su na Instiut za sudsku medicinu - potvrđeno je iz MUP-a.

Iako još nije zvanično potvrđeno, svi navodi govore o tome da zatečena tela pripadaju ženi (87) i njenom sinu (50). Muškarac je, navodno, imao fizički hendikep i autizam, te nije bio sposoban da se stara sam o sebi.

- Pre nedelju dana smo je videli poslednji put, a juče je negovatelj došao da ih obiđe, ali mu nisu otvarali, pa je pozvao policiju. Jadni ljudi - ispričale su tada komšije.

Komšije su objasnile i da navodno nisu videle da im je bilo ko od rođaka ili prijatelja dolazio.

Oni dodaju da ih je nesnosan smrad uznemirio, ali da su tek juče shvatili o čemu je reč.

Nakon ove porodične tragedije nameće se pitanje - zbog čega je ovo moralo da se desi i koji element u društvu je "zakazao"?

Potrebno je alarmirati nadležne

Kako su za Telegraf.rs potvrdili iz Centra za socijalni rad, s obzirom da ne postoji zvanična informacija o identitetu preminulih, oni nisu bili upisani u njihovu evidenciju.

- Gradski centar nije imao prijava da je navedenim licima potrebna pomoć i podrška organa starateljstva, što znači da nijedno od navedenih lica nije bilo obuhvaćeno starateljskom zaštitom u nadležnom centru za socijalni rad - naveli su.

U slučajevima kada se neko lice nalazi po starateljskom zaštitom, tj. kada mu je odlukom organa starateljstva određen staratelj, obaveza centra za socijalni rad je da prati rad staratelja i potrebe štićenika.

- Staratelj ima obavezu da obaveštava centar o svim promenama koje su od značaja za zaštitu štićenika i formiranje dalje zaštite, samim tim ukoliko staratelj nije više u mogućnosti da obavlja starateljsku dužnost određuje se drugo lice. Za staratelja se postavlja lice koje ima lična svojstva i sposobnosti potrebne za obavljanje dužnosti staratelja, a pristalo je da bude staratelj. Za staratelja se prvenstveno postavljaju supružnik, neko od srodnika, osim ako interes štićenika ne nalaže drugačije - navode.

Ukoliko takvih nema, za staratelja se određuje stručnjak organa starateljstva.

- U situacijama kao što je ova, kada lice nije bilo pod formalnom starateljskom zaštitom, da bi centar preduzeo bilo kakave mere iz svoje nadležnosti neophodno je da o tome ima saznanja, dobije prijavu (od građana, institucija...) po kojoj je obavezan da postupa i premeni mere u skladu sa potrebama, procenom i zakonom utvrđenom nadležnošću. Kada građani posumnjaju ili misle da je nekom licu potrebna pomoć i podrška države, odnosno sistema socijalne zaštite potrebno je da se obrate centru za socijalni rad, policiji ili komunalnoj policiji - dodaju na kraju.

Pomenuta reakcija je očigledno izostala, što je dovelo do tragičnog epiloga.

Kako je moguće da niko nije obratio pažnju na nesrećnu porodicu i zbog čega niko nije prijavio slučaj, ostala su otvorena pitanja koja ponavljamo, a na koja još, nažalost, nemamo odgovor.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.