STOKA TRUBI MAJCI SA DVOJE DECE, I TO NA TROTOARU! Ovo je prevršilo sve mere, pa DA LI STE VI NORMALNI? (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Damir Dervišagić, Printscreen/Google Maps, Printscreen

saobraćajni prekršaji

STOKA TRUBI MAJCI SA DVOJE DECE, I TO NA TROTOARU! Ovo je prevršilo sve mere, pa DA LI STE VI NORMALNI? (VIDEO)

Osim što je protivzakonit, ovakav potez je izuzetno opasan, kako za vozače tako i za pešake

Objavljeno: 13:37h

Na društvenoj mreži Instagram pojavila se fotografija koja je razbesnela svakog pešaka u Beogradu.

Naime, na trotoaru kod Ade Ciganlije, tačnije, na raskrsnici sa Čukaričkom padinom, našla se majka sa decom, dok je iza nje bila kolona vozila u kojima su sedeli bahati vozači, pokušavajući da na ovaj način zaobiđu gužvu na semaforu.

Bahati vozači
foto: Foto: Instragam/Moj Beograd

Podsetimo, kako smo na snimcima i fotografijama sa društvenih mreža mogli da vidimo, vozači su u više navrata na raskrsnici kod Ade Ciganlije zaobilazili kilometarsku kolonu usred špice i to preko trotoara, što se tretira kao saobraćajni prekršaj za koji možete da budete kažnjeni.

S obzirom na to da se često dešava da vozači koriste trotoar kao regularnu trasu, procedura je sledeća:

Prekršaji vožnje vozilom trotoarom, mogu se otkriti neposrednim opažanjem policijskog službenika i u toj situaciji policijski službenik na licu mesta, ako za to postoje bezbedni uslovi u saobraćaju zaustavlja vozača i sačinjava prekršajni nalog za vozača, zbog vožnje površinom koja nije namenjena za tu vrstu vozila, prekršaj kažnjiv po članu 333 stav 1 tačka 11 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara. Mogu se otkriti kamerama za nadzor ili snimcima zabeleženim od strane drugih vozača ili pešaka, u kojim situacijama je neophodno da snimak sadrži vreme izvršenja prekršaja, jasno mesto izvršenja prekršaja kao i sve elemente koji karakterišu prekršaj, ako su ispunjeni svi uslovi predviđeni zakonom, poziva se vlasnik vozila da da potpune i tačne podatke o licu koje je upravljalo vozilom u vreme kada je prekršaj zabeležen kamerom.

Bahati vozači
foto: mup, Foto: Instragam/Moj Beograd

Do sada nije bilo posledica kretanja vozila trotoarima, tj. nije bilo stradanja pešaka na ovaj način, a ukoliko dođe do ugrožavanja bezbednosti kako pešaka tako i drugih u saobraćaju, onda je kazna nešto veća.

Ukoliko bi činjenjem ovog prekršaja bila ugrožena bezbednost nekog konkretnog pešaka ili drugog učesnika u saobraćaju, protiv takvog učinioca prekršaja bio bi podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, nadležnom prekršajnom sudu zbog činjenja prekršaja iz člana 333 stav 1 tačka 11, u vezi stava 2, za koji je predviđena novčna kazna u iznosu od 6.000 dinara i 2 kaznena poena.

Saobraćajna policija u svom svakodnevnom radu otkriva i sankcioniše učinioce prekršaja i na taj način utiče na one koji prave prekršaj da u buduće ne čine to.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.