"DOŠLO VREME DA MAJMUNI UBIJAJU LJUDE": Majci Ljube Zemunca stigla ČUDNA razglednica nakon njegove smrti! (FOTO)
Ljuba Zemunac, Foto: Facebook / Legende devedesetih, Privatna arhiva

prvi put u javnosti

"DOŠLO VREME DA MAJMUNI UBIJAJU LJUDE": Majci Ljube Zemunca stigla ČUDNA razglednica nakon njegove smrti! (FOTO)

Ovo pismo je prvi put predstavljeno javnosti na jednoj Fejsbuk stranici

Objavljeno:

Ljubomir Magaš zvani Ljuba Zemunac jedan je od najpoznatijih kriminalaca koji je harao Beogradom pre mračnih devedesetih.

Još u ranoj mladosti krčio je sebi pu u podzemlju, gotovo da nije bilo momka koji nije čuo za Ljubu koji je trenirao boks, a on se nikada nije kolebao da na čuvenu "ferku" odmeri snagu sa bilo kim. Vremenom, Beograd mu je postajao tesan, zakon mu je bio za petaka, a vrlo često se znao naći iza rešetaka.

Sedamdesetih godina prošlog veka odlazi u Milano gde je postao poznat po pljačkama banaka i radnji, pa je biznis preneo i u Austriju. Međutim, kada je postao poznat italijanskoj i austrijskoj policiji, on odlazi u Nemačku, preciznije u Frankfurt, grad sa mnogo Jugoslovena “na privremenom radu”. U Frankfurtu je i ubijen 10. novembra 1986. ispred suda, a u njega je pucao Goran Vuković poznatiji kao Majmun.

Mesec dana kasnije 16.12.1986., poslata je razglednica Rosi, majci Ljube Zemunca, a gde između ostalog piše:

“Poštovana majko, kamo sreće da Vam nikada ne pišem. Nisam ga poznavao, lično sreo, niti mrzeo. O njemu sam slušao dole u šabačkoj nahiji 1968. Ali njegova pogibija ošinula me poput groma. Bolno je saznanje da više nema našega junaka. Došla vremena da majmuni ubijaju ljude. Ustvari, vašeg Ljubu su ubili Udbini majmuni ili Naci-majmuni nemačke policije. Smetao je više prvima nego ovim potonjim. Zapalih mu danas sveću za pokoj duše njegove. Budi hrabra i ponosna na sina svoga!"

Šta je pisalo u celoj razglednici, pročitajte ovde

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.