CARINICI SE ŠOKIRALI! Preko 100 ŽIVIH krijumčarenih ptica otkriveno na Gradini! (FOTO)
Pokušaj krijumčarenja ptica, Foto: Uprava carine

NEVEROVATNO

CARINICI SE ŠOKIRALI! Preko 100 ŽIVIH krijumčarenih ptica otkriveno na Gradini! (FOTO)

Otkrivene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu „Palić“, dok je protiv 64-godišnjeg vozača pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom

Objavljeno: 14:15h

Carinici su 28. novembra 2021. godine na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 105 živih primeraka raznih vrsta ptica, među kojima i četiri Crvene rozele (Platycercus Eximius), koje se nalaze na CITES listi strogo zaštićenih vrsta.

Ptice
foto: Uprava carine

Prekršaj je otkriven kada je za izlaznu kontrolu pristigao ''foksvagen turan'' bugarskih registarskih oznaka, kojim su dvojica bugarskih državljana putovala ka svojoj zemlji.

Mada su obojica putnika prilikom susreta sa carinicima negirala da imaju bilo šta da prijave, njihov automobil je ipak izdvojen za detaljan pregled.

Ptice
foto: Uprava carine

Odmah na početku kontrole je bilo jasno da ni vozač ni njegov saputnik nisu rekli istinu, jer je prtljažnik vozila bio prepun kaveza sa živim pticama.

Iz skučenog prtljažnog prostora izvađeno je 12 kaveza i dve platnene torbe, u kojima su carinici pronašli ukupno 105 ptica, koje ne samo što nisu bile prijavljene, već su transportovane i bez bilo kakve veterinarsko-sanitarne dokumentacije.

Ptice
foto: Uprava carine

Granični veterinarski inspektor utvrdio je da se radi o već pomenutim zaštićenim Crvenim rozelama, ali i o 47 primeraka papagaja Nimfa (Nymphicus Undulatus), 33 goluba (Columba), 9 Tigrica (Melopsittacus Undulatus), 4 plave i plavo-bele Nimfe-Mali Aleksandar (Psittacula Krameri), kao i po dva primerka Mandarinske patke (Aix Galericulata), Dijamantskog golubića (Geopelia Cuneata), goluba Jakobina (Jacobin Pigeon) i Poljske kokoške (Perdix Phasianidae).

1 / 6 Foto: Uprava carine

Otkrivene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu „Palić“, dok je protiv 64-godišnjeg vozača pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.