PREINAČENA PRESUDA ZA SAOBRAĆAJNU NESREĆU U NIŠU: Okrivljenom sledi godinu dana zatvora, porodica nezadvoljna!
Ilustracija, Foto: Stefan Jokić

osnovni sud u nišu

PREINAČENA PRESUDA ZA SAOBRAĆAJNU NESREĆU U NIŠU: Okrivljenom sledi godinu dana zatvora, porodica nezadvoljna!

Radosavljević je poginuo 1. jula 2010. godine a prema navodima prvostepene presude, oba okrivljena vozača prekoračila su dozvoljenu brzinu kretanja koja je zbog radova na putu bila ograničena na 20 kilometara na čas

Objavljeno:

Osnovni sud u Nišu osudio je Vladimira Rakića (48) iz ovog grada na godinu dana zatvora jer je pre 11 godina izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Radmilo Radosavljević (48) radnik preduzeća „Signalizacija“.

Istom odlukom Piroćanac Jovica Krstić (67) koji se takođe teretio za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, oslobođen je odgovornosti za smrt radnika putarskog preduzeća, zbog nedostatka dokaza. Na ovaj način Osnovni sud je preinačio prvostepenu presudu donetu pre tri godine, kojom su obojici izrečene jednogodišnje zatvorske kazne zatvora u kućnim uslovima, a na koju su se žalili i tužilaštvo i okrivljeni.

Radosavljević je poginuo 1. jula 2010. godine a prema navodima prvostepene presude, oba okrivljena vozača prekoračila su dozvoljenu brzinu kretanja koja je zbog radova na putu bila ograničena na 20 kilometara na čas.

Jovica Krstić koji se „škodom fabijom“ kretao iz pravca Niša ka Pirotu vozio je brzinom od najmanje 30 kilometara na čas, zbog čega nije na vreme ugledao putara koji je stajao na sredini kolovoza i signalnim zastavicama naizmenično propuštao vozila. Videvši da se Krstić neće zaustaviti, Radmilo je pokušao da ga izbegne tako što je zakoračio na suprotnu kolovoznu traku kojom se kretao Vladimir Rakić upravljajući autobusom „Setro S213“ i to brzinom od 50 kilometara na čas koji ga je udario levim farom.

Usled tog udarca, putar koji je zadobio teške povrede glave, grudnog koša, trbuha i karlice odbačen je pred vozilo koje je hteo da izbegne a ono ga je dokusurilo. Obojica vozača negirala su odgovornost za smrt radnika putarskog preduzeća. Vozač autobusa je tvrdio da je pokušavao da izbegne Rakićevo vozilo koje je prešlo na njegovu stranu, zbog čega je prestao da prati kretanje putara sve dok ga nije udario. Rakić je sa svoje strane isticao da je usporio kako je bilo propisano, ali da je putar prešao na suprotnu stranu kada ga je udario autobus i bacio pred njegov auto.

Obrazlažući visinu izrečene kazne, sud je naveo da je uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti, posebno da je Rakić porodičan čovek, neosuđivan, te da je nesreći doprinelo i putarsko preduzeće, koje nije postavilo privremenu saobraćajnu signalizaciju a da otežavajućih okolnosti nije bilo. Objašnjavajući zbog čega je Krstića oslobodio optužbe, sud je naveo da je tačno da je vozač autobusa prekoračio brzinu prilagođenu uslovima puta, ali da bi i da je vozio sporije, bio u nemogućnosti da izbegne udaranje oštećenog Radmila.

Udovica nezadovoljna presudom: Deci je i dalje veoma teško

Suzana Momić Radosavljević, udovica stradalog putara, izrazila je nezadovoljstvo sudskom odlukom posebno zbog maratonskog trajanja krivičnog postupka.

- Rakić se žalio na presudu kojom je osuđen na kućni zatvor, ni to mu nije odgovaralo, a sad će ići na izdržavanje kazne, ali on je i kriv. A, ovaj što je oslobođen, jeste da nije njegova krivica ali je usmrtio čoveka. Trebalo je da i on bude kažnjen, makar uslovnom osudom. Nadam se da će se tužilaštvo žaliti na tu sudsku odluku, jedanaest godina je prošlo a naša agonija se nastavlja. Radmila ništa neće vratiti, nijedna kazna, ali je mojoj deci i dalje veoma teško. Imam devojčicu sa posebnim potrebama, otac je uvek bio uz nju, vozio je svuda, za moju decu je to nenadoknadiv gubitak. Prošlo je jedanaest godina, da je presuda doneta kako treba i oni bi dosada odležali svoju kaznu i moj Radmilo bi našao mir gde god da je – rekla je Suzana.

Rakiću je izrečena i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jedne godine. Deca stradalo putara upućena su na parnicu radi ostvarivanja imovinskopravnog zahteva.

Na ovu presudu pravo žalbe imaju i odbrana i tužilaštvo.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.