KAKO SE TRGUJE ORGANIMA?Bubrezi su najskuplji, ali pred praznike je potražnja veća?
Ilustracija, Foto: Printscreen

užas

KAKO SE TRGUJE ORGANIMA?Bubrezi su najskuplji, ali pred praznike je potražnja veća?

Tržište je veliko, ali je princip isti ‒ siromašni prodaju, bogati kupuju

Objavljeno:

Proteklih dana u pojedinim srpskim oglasima pojavile su se ponude u kojima pojedinci nude svoje organe u zamenu za nekoliko desetina hiljada evra.

Ovi bizarni oglasi, koji su u našoj zemlji bili aktuelni za vreme sankcija, mnogima su privukli pažnju, a potpukovnik bivše Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan za Objektiv objasnio je šta se zapravo krije iza ovih ponuda, o čemu je Objektiv već pisao.

AFRIKANCI

I Božidar Boža Spasić, bivši operativac Službe državne bezbednosti, za Objektiv navodi da crno tržište ljudskih organa uvek pred velike verske i druge praznike dobija na intenzitetu.

‒ Širom našeg regiona, iz raznoraznih razloga pojedini „dileri” veoma uspešno povezuju prodavce i kupce bubrega, delova kože, nudi se jetra i sve ono što ima tražnju. Pored već postojećeg crnog tržišta, sada dolazi do vrbovanja migranata i drugih doseljenika na ove prostore da prodaju delove svog tela. Ovo se odnosi uglavnom na migrante iz Afrike ‒ navodi Spasić.

Kako navodi Spasić, na našem prostoru i dalje su najtraženiji bubrezi i oni su najčešće na prodaju. Tržište je veliko, ali je princip isti ‒ siromašni prodaju, bogati kupuju.

MLAĐE JE SKUPLJE

‒ Metoda je dobro organizovana ‒ ilegalne klinike, brodovi sa operacionim salama, zemlje koje su daleko od očiju šire javnosti. Pored tzv. dilerske prodaje, ima prodavaca koji žele neposredni kontakt sa kupcem, čime ostvaruju veću zaradu. Za jedan bubreg može se dobiti od 15 hiljada evra pa do stotinu hiljada ako se radi o mlađoj osobi koja prodaje svoj organ.

On uverava da organi srpskih državljana završe svuda po svetu.

‒ Kupci su Nemci, neke skandinavske zemlje, ali i Turska, Bliski istok ‒ navodi Spasić.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.