TUŽNE VESTI: Preminuo Petko Koprivica
Tužna vest, Foto: Profimedia

Novinar specifičnog jezičkog izraza

TUŽNE VESTI: Preminuo Petko Koprivica

Posebno poglavlje u njegovom stvaralačkom opusu je dokumentarno

Objavljeno:

Novinar specifičnog jezičkog izraza i zapažene dikcije Petko Koprivica je rođen 1951. godine u Vrbasu.

Profesionalnu novinarsku karijeru započeo je 1973. godine u lokalnom radiju i listu "Glas", a nastavio je, najpre kao novinar, spiker i reporter, a potom i urednik na Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Novi Sad. U našoj kući je radio punu deceniju, a isticao se zapaženom dikcijom i specifičnim jezičkim izrazom. Tokom svoje profesionalne karijere, veliki period proveo je kao dopisnik iz Vrbasa, ali i Novog Sada i Ljubljane u najstarijem dnevnom listu u našoj zemlji - "Politika", pišući posebnim stilom koji je, pre svega, bio bogat epitetima i karakterističnim jezičkim bravurama.

Tokom devedesetih godina prošlog veka bio je ratni reporter i izveštač sa svih kriznih područja tadašnje Jugoslavije.

Posebno poglavlje u njegovom stvaralačkom opusu je dokumentarno – putopisna TV serija 'Putujući Crnom Gorom', objavljivana na više lokalnih i regionalnih televizija u Srbiji i inostranstvu, u kojoj je predstavio mnoge krajeve u Crnoj Gori iz kojih potiču kolonisti u Vojvodini – ukupno 112 polusatnih reportaža u deset ciklusa.

Poslednje godine bogatog novinarskog rada proveo je u lokalnim medijima, radiju Vrbas i televiziji "Bačka" odakle je i otišao u penziju.

Penzionerske dane Petko Koprivica je proveo radno. Uređivao je lokalni list "Glas", a svoja iskustva sa putopisa po Crnoj Gori, vešto je pretočio u knjige. Objavio je knjigu "Putopisne priče iz grahovskog kraja" 2018. godine, a "Zapisi iz Pješivaca" objavljena je godinu dana kasnije. Književni kritičar Neđo Mijušković je u uvodu ove knjige zapisao:

"Petko je novinar koji je svoju pismenost doveo do kvaliteta literature. Lepota njegove poetske slike je u međuprostoru, između reči, između redaka. Tako je vešto umeo da spasi nešto od unutrašnjeg svetla i da ga obelodani."

Za svoje novinarsko stvaralaštvo dobio je brojna priznanja, među kojima je najznačajnija Novinarska nagrada za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore 2014. godine. Priznanje mu je dodeljeno za, kako je obrazloženo, "više od četiri decenije aktivnog i angažovanog rada u štampanim i elektronskim medijima, podjednako uspešnog u svim žanrovima novinarskog izražavanja".

Bio je oženjen, otac dvoje dece. Sahrana će se obaviti sutra, u subotu, 27. novembra, na gradskom groblju u Vrbasu u 15 časova.

(Espreso / RTV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.