VASILIJU IZ NIŠA PRETI ROBIJA JER JE SPOPADAO LJUDE NOŽEM: Obavljeno psihijatrijsko veštačenje osumnjičenog
Ilustracija, Foto: Printcsreen

užas

VASILIJU IZ NIŠA PRETI ROBIJA JER JE SPOPADAO LJUDE NOŽEM: Obavljeno psihijatrijsko veštačenje osumnjičenog

Vasilije je priznao delo ali se branio da je zavisnik od tableta i alkohola te da se mnogih stvari oko kritičnih događaja uopšte ne seća

Objavljeno:

Sudsko psihijatrijski odbor Medicinskog fakulteta u Nišu ustanovio je da je Nišlija Vasilije J. (20) optužen za serijske napade nožem na prolaznike, bitno smanjeno uračunljiv što ga ne amnestira od krivične odgovornosti pa mu preti višegodišnja robija.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je kaznu zatvora od osam godina i pet meseci za četiri dela lake telesne povrede čija su žrva bili mladići koje Vasilije nije ni poznavao. Prvo psihijatrijsko veštačenje koje je obavila veštak Anđelka Ilić pokazalo je da je optuženi bio bitno smanjeno uračunljiv u vreme izvršenja krivičnih dela, što ne isključuje u potpunosti njegovu krivičnu odgovornost, zbog čega je osim kazne zatvora trebalo da mu se izrekne i mera obaveznog čuvanja i lečenje u psihijatrijskoj ustanovi. Međutim, Jovanovićeva odbrana je zatražila novo veštačenje koje je obavljeno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu koje je u suđenje unelo obrt.

- Smatramo da je uračunljivost ispitanika bila potpuno isključena jer pati od psihotičnog akutnog poremećaja sličnog šizofreniji. Karakterišu ga anksioznost, sumanute ideje, impulsivnost, audio i vizuelne perceptivne obmane što je dovoljno da ga učini potpuno nesposobnim da shvati značaj dela i upravlja svojim postupcima. S obzirom na to da postoji ozbiljna opasnost da učini isto ili teže krivično delo, predlažemo meru obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi - kazala je predstavnik komisije veštaka SZB Svetlana Pajić Savić.

Zamenik OJT Vladimir Stanojević osporio je ovaj nalaz veštaka ističući da u njemu postoje mnoge manjkavosti. Ukazao je da veštaci nisu imali uvid u bilo kakvu medicinsku dokumentaciju o istoriji njegovih eventualnih psihijatrijskh bolesti, te da je Vasilije ispoljavao organizovano ponašanje koje se manifestovalo nošenjem noža, iznenadnim napadom, bekstvom i skrivanjem od organa gonjenja. Iz tog razloga sudija Osnovnog suda u Nišu Valentina Miladinović Pešić naložila je da se obavi još jedno veštačenje koje je povereno Sudsko psihijatrijskom odboru Medicinskog fakulteta u Nišu. S obzirom na to da je njihov nalaz i mišljenje sudu dostavljen 18. novembra a strankama uručen danas, na zahtev Vasilijeve odbrane glavni pretres je odložen kako bi se sa njim upoznali, Takođe, odbrana je zatražila da se za sledeći glavni pretres pozove predstavnik Sudsko psihijatrijskog odbora s obzirom na to da žele da mu postave pitanja u vezi nalaza.

Vasilije je 18. juna ove godine oko 22.10 sati na Bulevaru Nemanjića u Nišu prišao s leđa S.I. koji je gledao u svoj mobilni telefon i bez ikakvog povoda i upozorenja, naneo mu dva uboda u donji deo zadnje strane leve polovine grudnog koša štoje okarakterisano kao laka telesna povreda. Samo pet dana kasnije u ulici Branka Krsmanovića, nakon što je pratio Đ.V., koji je takođe telefonirao, zadao mu je udarac nožem u desni slabinski predeo i takođe ga lakše povredio. Serijske napade nastavlja 24. juna kada u ulici Ljube Didića napada A.K. i S.M. i obojicu ubada u butine, nakon čega beži.

Vasilije je priznao delo ali se branio da je zavisnik od tableta i alkohola te da se mnogih stvari oko kritičnih događaja uopšte ne seća.

On je oktobra 2020. godine izašao iz Vaspitnog doma u Kruševcu gde je boravio četiri godine zbog pokušaja ubistva, takođe nožem.

Tužilaštvo je danas zatražilo da mu se produži pritvor jer je izvršio četiri istovrsna krivična dela sa elementima nasilja u vrlo kratkom periodu bez ikakvog povoda, na javnim mestima, i navelo da mu je i ranije izricana vaspitna mera upućivanja u Vaspitni dom zbog ubistva u pokušaju, te da je u vrlo kratkom periodu od obustave mere izvršio krivično delo, a da okolnosti ukazuju da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično delo. Odlukom Osnovnog suda predlog tužilaštva je usvojen pa će i u nastavku suđenja Vasilije boraviti u pritvorskoj jedinici KPZ Niš.

Podsetimo, dvadesetogodišnji V. J. je 23. i 24. juna bez razloga povredio četvoricu prolaznika. On je pronađen u selu u okolini Niša. Radi se o mladiću koji je policiji poznat zbog krivičnih dela u vezi sa narkoticima i napadom na policijskog službenika.

Prvi incident desio se 18. juna kada je na Bulevaru Nemanjića ranjen S. I. (22). Drugi napad dogodio se u Ulici Branka Krsmanovića kada je oštrim predmetom uboden tridesetogodišnji V. Đ. Samo dan kasnije, u Ulici Ljube Didića povređeni su devetnaestogodišnji S. M. i njegov drug A. K. (24).

Na svu sreću, niko od žrtava pomahnitalog mladića nije zadobio ozbiljnije povrede, ali je informacija o bezrazložnim ubadanjima nedužnih prolaznika koja se već nekoliko dana deli na društvenim mrežama, uznemirila Nišlije. Mada se po socijalnim mrežama navodilo da je desetak Nišlija postalo meta iracionalnih nasrtaja, Policijskoj upravi u Nišu prijavljena su samo četiri ovakva slučaja.

Kako saznajemo, identifikaciji napadača pomogao je snimak sa nadzornih kamera u Ulici Ljube Didića, a V. J. su prepoznali mladići koji su na tom mestu povređeni.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.