MI SE SUOČAVAMO S ONIMA KOJI SU IZGUBILI NAJMILIJE: Sahrane u Srbiji i nedeljom, nekad i na pola sata!
Kovčeg, Foto: EPA / Quique Garcia / POOL

"gužva"

MI SE SUOČAVAMO S ONIMA KOJI SU IZGUBILI NAJMILIJE: Sahrane u Srbiji i nedeljom, nekad i na pola sata!

Bio je rekordan oktobar, a pogrebnici strahuju i od narednih meseci

Objavljeno:

U Srbiji se pored čekanja na krevet u kovid bolnicama, u pojedinim gradovima čeka i na grobno mesto. Sahrane se u pojedinim gradovima zakazuju na 4, 5 pa i 6 dana, sve se više pokojnici sahranjuje nedeljom, na večni počinak ispraćaju i u novim terminima, odnosno u prepodnevnim satima, što nije praksa, i na kraju, broj sahrana u maltene svakom gradu obara rekorde. Možda zato, zaposleni u pogrebnim preduzećima, s pravom kažu da su pored zdravstvenih radnika i oni heroji ovog doba.

Iako se zna, pogrebnici nerado govore ili uopšte ne govore da je kovid uzrok ovolike količine posla koju za vreme pandemije korona virusa ima njihova delatnost.

Tako u Kragujevcu, nikada neće zaboraviti decembar 2020. godine, kao i oktobar ove, kada su sahranili 100 odsto više ljudi nego istog meseca prošle godine.

U ovom gradu, kako je za Telegraf.rs ispričao rukovodilac Sektora groblja JKP "Šumadija", Darko Zečević, oni u proseku imaju između 60 i 70 sahrana mesečno, a u oktobru ove godine su imali 152.

- U oktobru se za 100 odsto uvećao broj sahrana u odnosu na oktobar prošle godine. Prošlog oktobra smo imali 77 sahrana, a ovog 152. To je baš uvećanje. I decembar prošle godine je bio isto tako specifičan i težak, imali smo 183 sahrane - kaže Zečević za Telegraf.rs.

Na pitanje da li se pamti neki mesec, poput decembra prošle i oktobra ove godine, kaže da ne:

- I u novembru 2020. godine je bilo oko 140 sahrana, ali to je period kada je krenuo talas kovida i tada je bio uvećan broj sahrana, ali se oktobar ove godine i decembar prošle baš izdvajaju.

Ako zatreba i na pola sata sahrane

Sahrane se u ovom šumadijskom granu održavaju u uobičajenim terminima, zakazuju se na sat vremena a ako se, kako objašnjava Zečević, ukaže potreba za još neku, ubacuje se na pola sata.

- Za sada se ne čeka više od 48 sati na sahranu. Dnevno imamo od 4 do 6, a u oktobru je, recimo, bilo, u proseku, oko 8 dnevno. Sad se malo smirila situacija i sa sahranama i sa prevozima iz Kliničkog centra, manje preuzimamo preminule od kovida - navodi Zečević.

Objašnjava da postoji jasna procedura kako se preuzimaju preminuli od kovida 19 iz bolnice.

Koronavirus, Respirator, Pacijent, Bolnica
foto: EPA / Tamas Kovacs

- Obavezna je pvc vreća, limeni uzorak i drveni sanduk. Sama procedura oko sahrane je ista - rekao je on za naš portal.

Igor Jovanić, rukovodilac Pogrebno-tehničkog sektora JKP "Gorica" u Nišu, takođe, kaže da broj sahrana u njihovom gradu ima tendenciju rasta. Kaže da se one zakazuju, kao i u većini gradova na 4 dana, i napominje da su pored zdravstvenih radnika, i njihovi radnici heroji ovog doba.

- Iz iskustva, mogu da kažem da je ovo period - oktobar, novembar, decembar, kada je povećan mortalitet, ne što se tiče grada Niša, nego na teritoriji cele Srbije. Mi dnevno u ovom momentu imamo 10 do 12 sahrana, inače, u odnosu na prošlu godinu taj broj je manje-više isti, ali sa nekom tendencijom rasta u ovom momentu za nekih 20 odsto nego što je bilo prošle godine - kaže Jovanić za Telegraf.rs i dodaje da se i kod njih dešava, kao i u većini drugih gradova da se sahrane zakazuju na 4,5 dana:

- Sahrana nije samo broj pokojnika i broj grobara. Da bi jedna sahrana bila dostojanstveno obavljena postoji određeni put i način. Postoji i saradnja sa crkvom i saradnja sa rodbinom. Kako se smrtnost povećava nama se taj posao povećava sa određenim brojem radnika koji imamo tako da mi odgovaramo za sve te izazove sada. Jer, pored zdravstvenog sistema koji je na udaru u ovom momentu, sledeća delatnost koja je na udaru je naša. Ja kao rukovodilac kažem da jesu heroji ovog doba zdravstveni radnici ali i pogrebne usluge, verujte mi. Mi smo ti koji se na kraju suoče sa tim ljudima koji su izgubili najmilije.

Jovanić kaže da se među njihovim zaposlenima strogo vodi računa da sačuvaju svoje zdravlje jer su non-stop izloženi kontaktu sa ljudima.

Pored Beograda, koji još od oktobra sahranjuje i nedeljom, od ove nedelje to je uvedeno i u Novom Sadu.

Sahrane nedeljom i u Novom Sadu

Novosadsko Javno-komunalno preduzeće "Lisje" saopštilo je danas da zbog povećanog obima sahranjivanja na svim grobljima kojima oni upravljaju, da će se one sada vršiti i nedeljom.

- Kako bi se obezbedio kontinuitet u obavljanju pogrebne delatnosti, uslugu sahranjivanja vršićemo i nedeljom, počevši od 21. novembra 2021. godine. Prilikom obavljanja sahrana nedeljom, posetiocima Gradskog groblja u Novom Sadu (licima sa posebnim potrebama i licima starijim od 70 godina) privremeno će biti onemogućen ulazak motornim vozilima u krug groblja, sve do stavljanja odluke van snage - navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Kao što smo već objavili, na grobljima u Beogradu koja su u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge", u oktobru je bilo nešto više od 1.900 sahrana, što je za oko 800 više u odnosu na oktobar prošle godine.

Sahrana, Groblje
foto: Nebojša Mandić

Pre pandemije, na sahrane se čekalo dva do tri dana, izjavila je rukovodilac Infocentra JKP "Pogrebne usluge" Marina Račić, ali se taj rok u vreme najjačih talasa pandemije produžio na čekanje do pet dana, u zavisnosti od grobalja.

Prema njenim rečima, sahranjivanje nedeljeom počelo je opet prošlog meseca, u oktobru.

- Tako je bilo u novembru prošle godine, martu i početkom aprila ove godine. Od aprila nismo sahranjivali nedeljom sve do oktobra, kada smo ponovo počeli. Ceo oktobar i prve nedelje novembra smo sahranjivali nedeljom - rekla je Račić.

Pogrebnici su padali od posla u oktobru i u Obrenovcu, a trend se, nažalost, nastavlja. Dnevno se u proseku obave 4 sahrane.

- U ovom trenutku imamo rekordan broj sahrana. Na današnji dan je obavljena 474. sahrana u ovoj godini. Za celu prošlu godinu imali smo 405 sahrana, a 2019. ih je bilo 325 - kaže za RTV Mag Marijana Tošić, rukovodilac sektora za groblja i pijace.

Prosek se negde kretao godišnje od 325 do 330 sahrana, što znači da je broj izuzetno povećan.

- To povećanje se najviše videlo u oktobru mesecu, kad smo umesto prosečnih 30, imali 69 sahrana - kaže ona.

I Pirot oborio rekord

Pogrebno preduzeće u Pirotu, ne pamti od osnivanja broj sahrana koliko su ih imali u oktobru.

Prosečan broj sahrana na mesečnom nivou u Pirotu, pre epidemije izazvane kovidom 19, iznosio je oko 37, dok je u oktobru ove godine zabeležen rekordan broj sahrana od kada postoji JP "Komunalac - čak devedeset jedna, izjavio je direktor JP "Komunalac" Pirot Boban Tolić.

On je dodao da je prošle godine bilo je 556 sahrana, što je za 86 više u odnosu na 2019. godinu. Nažalost, kako se navodi, u 2021. očekuje se još veći broj u odnosu na prethodnu.

Strah od novembarskih brojki

Pogrebnici u pojedinim gradovima, međutim, strahuju od novembra. Takav je slučaj, na primer, u Novom Pazaru.

U novembru prošle godine na četiri groblja u Novom Pazaru sahranjeno je 48 osoba, dok je u novembru ove godine za prvih 15 dana u mesecu već pokopano 43. Kako je u razgovoru za Telegraf.rs kazao rukovodilac Pogrebne službe i zelenila Adis Salković, taj će broj ovoga meseca verovatno u mnogome nadmašiti prošlogodišnji.

- U oktobru prošle godine bilo je 52 preminulih, a ove godine u oktobru, to je njih 84 - kazao nam je.

Prošle godine, da podsetimo, u Srbiji je korona uzela svoj danak, pa nam je umrlo 13. 991 osoba više u odnosu na 2019. godinu, tačnije preminulo nam je 114.954 osoba.

Najviše preminulih je bilo u decembru, čak 17.321. U odnosu na decembar 2019. umrlo nam je skoro pa duplo, tada je preminulo 8.803. Posle decembra, najviše preminulih je u novembru - 10.835, a zatim u julu 10.023.

Inače, podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazali su da nam je prošle godine od korona virusa preminulo 10.356 osoba. Među preminulima je i četvoro dece starosti do 4 godine, pokazuju podaci Zdravstveno-statističkog godišnjaka za 2020. godinu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Prema ovim podacima, preminula su dva novorođenčeta, i dvoje dece starosti od jedne do 4 godine.

Kada je reč o ovoj godini, četvrti talas korona virusa pogotovo nam uzima živote u oktobru i novembru. Kao što smo već objavili, za samo 15 dana u oktobru i novembru uzeo nam je skoro 900 života. Dnevno nam umire po 50 i 60 osoba.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.