LEGIJA U ZATVORU IMA VELIKE PRIVILEGIJE: Može porodicu da zove na Vajber, a evo koliko poseta ima!
Foto: Printscreen/Youtube

MOŽE MU SE

LEGIJA U ZATVORU IMA VELIKE PRIVILEGIJE: Može porodicu da zove na Vajber, a evo koliko poseta ima!

Ulemekov advokat je naveo da je Legija stupio u štrajk glađu

Objavljeno: 12:29h

Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu zbog najtežih krivičnih dela je, kako je juče medijima preneo njegov advokat Aleksandar Kovačević, počeo da odbija zatvorsku hranu.

Ulemekov advokat je naveo da je Legija stupio u štrajk glađu jer je skoro 18 godina u pritvoru i strogoj izolaciji u ćeliji, tokom kojih mu je navodno sve vreme uskraćeno pravo na resocijalizaciju i napredovanje tokom izdržavanja kazne, pravo na rad, školovanje, pravo na posetu bliskih lica u posebnim prostorijama i posete drugih osoba, kao i Ustavom garantovano pravo da bude obavešten o razlozima zbog kojih mu se produžava boravak u samici svake dve godine.

Iz Uprave krivičnih sankcija potvrdili su da Legija odbija hranu koja se sprema u zavodu.

- Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala se u svim svojim odredbama primenjuje na sva osuđena lica u Posebnom odeljenju, kao i Pravilnik o kućnom redu Posebnog odeljenja. To se odnosi i na osuđeno lice Milorada Ulemeka. Naglašavamo da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija postupa u potpunosti u skladu sa ovim zakonom i dužna je da poštuje Pravilnik o kućnom redu u Posebnom odeljenju - kažu iz Uprave.

Dodaju da u ono što Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala dozvoljava, kao i taj Pravilnik, spadaju proširena prava osuđenih lica koja se posebno dobro vladaju.

- Naglašavamo da je u slučaju Milorada Ulemeka ta zakonska mogućnost u svim važnim segmentima izvršenja kazne i dobrobiti ovog osuđenog lica iskorišćena. Sva proširena prava osuđenim licima u Posebnom odeljenju odobrava upravnik KPZ Požarevac (Zabela) uz saglasnost suda. Prema ovom zakonu i Pravilniku, osuđeno lice u Posebnom odeljenju ima pravo na posete bliskih srodnika - supruge, dece, roditelja, braće, sestara, usvojenika, usvojitelja - i branioca i drugih lica koja nisu bliski srodnici i osuđeno lice Milorad Ulemek to pravo od početka koristi. Štaviše, njemu je dozvoljeno da se viđa češće sa članovima porodice što spada u jedno od proširenih prava koje odobrava upravnik zavoda uz saglasnost suda - dodaju.

Zakonom i Pravilnikom je predviđeno da osuđeni ima pravo na posete jednom mesečno u trajanju od sat vremena, a Legija, kako kažu, već nekoliko godina unazad ima posete tri do četiri puta mesečno i to u trajanju od dva sata, bez fizičkih prepreka, što znači da i u tom delu uživa u proširenom pravu.

- Kad je reč o pravu na telefoniranje, osuđeno lice, prema Pravilniku, ima pravo na telefonski razgovor sa bliskim srodnicima najviše dva puta mesečno u trajanju od 15 minuta. U slučaju osuđenog lica Milorada Ulemeka, njemu je već nekoliko godina dozvoljeno da telefonira četiri puta mesečno, što je još jedno od proširenih prava koje mu je odobreno. Od početka epidemije korona virusa, od marta 2020., svim licima u Posebnom odeljenju, uključujući i Ulemeka, dozvoljeno je telefoniraju i duplo više, a to je osam puta mesečno. To znači da imaju pravo na telefonski razgovor u trajanju od dva sata mesečno. Opet naglašavamo da se uvek rukovodimo glavnim razlozima, a to su dobrobit lica i humano izvršenje kazne, ali i važnošću psihosocijalne podrške od momenta izbijanja pandemije. Ovi razlozi se odnose apsolutno na sva osuđena lica u celom sistemu koji su, zbog situacije sa koronom, dobili mogućnost da po prvi put komuniciraju sa svojim porodicama putem "Skajpa" i "Vibera" - objašnjavaju iz Uprave.

U vezi sa navodima da Legija boravi u takozvanoj samoizolaciji i da viđa samo pripadnike Službe za obezbeđenje, iz Uprave navode da su ti navodi neosnovani i netačni.

- Ističemo da je Ulemeku godinama unazad omogućeno da boravi tri puta dnevno van sobe i to po dva sata napolju, dva sata u tereteni i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti. To znači da on provodi šest sati dnevno van sobe. Svaki njegov boravak van sobe provodi u društvu i interakciji sa jednim, dva ili tri osuđena lica tako da takvi navodi nisu tačni - napominju.

Osim prijema paketa, svim osuđenim licima u Posebnom odeljenju je dozvoljeno da obavljaju kupovinu u kantini, kao i da naručuju proizvode koje zavod potom nabavlja.

- Naglašavamo i da su sva osuđena lica smeštena u svojim sobama u skladu sa pomenutim zakonom i Pravilnikom koji se u svojim odredbama podudara sa uredbama mnogih zatvorskih sistema u Evropi i svetu. Takođe, sva lica imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i to 24 sata dnevno. Zdravstvenu negu dobijaju u zavodskoj bolnici ili Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, ukoliko za tim ima potrebe. Ako postoji potreba za daljim medicinskim zbrinjavanjem, uprava ovog zavoda ima ugovor o saradnji sa Vojno-medicinskom akademijom u Beogradu i Kliničkim centrom Srbije. Ističemo i da osuđena lica u Posebnom odeljenju imaju prioritet u dijagnostici, pregledima i svakom drugom medicinskom zbrinjavanju u navedenim ustanovama u odnosu na druge pacijente, što je posebno dobilo na značaju od izbijanja pandemije korona virusa - zaključuju iz Uprave.

(Espreso/telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.