"NE ZABORAVI NA STRADANJE ĐAKA, MOLI TE, SINE, TVOJA MAJKA": Pesma Maje i dece odzvanja Šumaricama! (VIDEO)
Škola, Foto: Printscreen

TRAGEDIJA

"NE ZABORAVI NA STRADANJE ĐAKA, MOLI TE, SINE, TVOJA MAJKA": Pesma Maje i dece odzvanja Šumaricama! (VIDEO)

Maja je sa svojom decom snimila pesmu i spot posvećen kragujevačkoj tragediji

Objavljeno:

Ko bolje može da razume bol majke, čije dete je pošlo u školu, a završilo sa metkom u srcu, od Kraljevčanke Maje Kovačević, koja odgaja 11 dece, a piše o ljubavi, slozi, veri i srpstvu.

Prošlo je 80 godina od svirepog zločina u Kragujevcu, kada su danak u krvi zlotvoru platila i deca. Danas bi neko o njima govorio kao o svojim bakama i dekama, neki bi još živeli u miru provodeći starost, ali njima nije data šansa za život. Okupator je zadao smrtonosni metak ne samo toj deci, nije samo njihove porodice zavio u crno, već je zapucao u dušu Srbina. Bilo bi nas danas mnogo više da takvi zločinci nisu harali našom domovinom.

Samo sećanjem na taj i takav zločin možemo da negujemo duh naše nacije. U srcu samohrane majke Maje Kovačević, čija je misija ne samo da podigne svojih 11 dece, već i da promoviše tradicionalne vrednosti, pruži utehu i daruje lepu reč, ima mesta i za sve kragujevačke đake.

Maja je sa svojom decom snimila pesmu i spot posvećen kragujevačkoj tragediji. Spot su snimali u spomen parku Šumarice, kao i u učionici iz koje su đaci izvedeni na streljanje.

Spot je izdala misionarska i prosvetiteljska akcija "Zavoli Voli, Obnovimo Sebe, Glas Srbije".

Nisu joj bili potrebi statisti u spotu. Ima dovoljno dece kojima se obraća. To su njena deca. Majka uzima ulogu učiteljice, staje pred tablu i izgovara čuvene stihove Desanke Maksimović: "Bilo je to na brdovitom Balkanu...". Njen glas, suzna lica dece i poruka koju im šalje dovoljna je da vam izazove jezu.

A onda počinje pesma...

"Jesenje kiše danima liju, krvavu bajku oči mi sniju. Srce se moje sada njih seća. Tuga je moja veća i veća. Padajte kiše iznad Kragujevca, sakrijte suze sa moga lica..."

Ovu poruku majke u pesmi trebalo bi da govori svaki roditelj:

"Ne zaboravi na stradanje đaka, moli te sine sad tvoja majka".

Maja je urednica "Kraljevskih novina", "Glasa Srbije" i "Glasa Akademske Srbije", kao i predsednca Udruženja "Kneginja Persida Karađorđević", a koje se bori za bolji život višečlanih porodica.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.