MAJKA ČETVORO DECE U BORČI UMRLA OD KORONE, NISU IMALI NI ZA SANDUK: Otac u lošem stanju, tetka brine o deci
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

TUGA DO NEBA

MAJKA ČETVORO DECE U BORČI UMRLA OD KORONE, NISU IMALI NI ZA SANDUK: Otac u lošem stanju, tetka brine o deci

Otac Branko, koji je duboko zagazio u šestu deceniju, nekadašnji radnik državnog preduzeća koje je propalo, i dalje čeka na invalidsku penziju koja će mu sada u ovoj situaciji kada je ostao sam sa tri ćerke i jednim sinom biti jedini spas

Objavljeno:

Nad porodičnom kućom porodice Mladenović u Borči nadvila se velika tuga, ona najveća. Otac Branko je ostao bez žene sa kojom je delio dobro i zlo godinama, a četvoro dece bez majke, koja je izdahnula nakon što je izgubila borbu sa virusom korona.

Iza ograde koja se jedva drži na samo što ne padne na zemlju, krije se porodična kuća ove šestočlane porodice, koja je više živela u nemaštini nego što su imali.

Kuća jeste na sprat i spolja možda i ne deluje da u njoj živi neko ko jedva spaja kraj sa krajem, ali prema tvrdnji komšija, porodica veoma teško živi, a struju nemaju odavno.

Od komšija koji su želeli da ostanu anonimni, čuli smo da su jako siromašna porodica, koja jedva spaja kraj sa krajem, te i da su se oba roditelja borila sa korona virusom zbog čega su bili i hospitalizovani.

Nisu imali novac za sahranu

Majka, nažalost nije izdržala. Preminula je pre nekoliko dana u bolnici i danas je sahranjena o trošku opštine Palilula. Jer, u situaciji koja je vladala nad ovom borčanskom porodicom, nije se moglo naći novca za sahranu.

Otac Branko, koji je duboko zagazio u šestu deceniju, nekadašnji radnik državnog preduzeća koje je propalo, i dalje čeka na invalidsku penziju koja će mu sada u ovoj situaciji kada je ostao sam sa tri ćerke i jednim sinom biti jedini spas.

Najmlađa ćerka (10) pohađa četvrti razred, srednja je osmi (14) i obe su učenice OŠ "Stevan Sremac" iz Borče. Najstarija (16) pohađa Srednju poljoprivrednu školu u Krnjači. Sin, koji je najstariji ima preko 20 godina i prema pričama komšija, osoba je sa posebnim potrebama.

Ipak, kako su nam u prolazu rekli, ocu je pomagao ponekad u nadnici, jer je Branko išao gde god da je bilo posla, za hleb i najosnovije da obezbedi, koliko je mogao.

- Velika je tuga to što im se dogodilo, ne dao bog nikome. Dobri ljudi, a takva sudbina da ih na njihovu muku snađe - rekla je komšinica koja je užurbanim koracima prolazila ulicom u kojoj se nalazi dom Mladenovića.

Ogroman dug za struju

U razgovoru sa ljudima koji su se angažovali oko prve pomoći za Branka i decu, "Blic" je dobio informaciju da pored građevisnkih radova koji moraju da se obave unutar kuće, postoji i dug prema Elektrodistribuciji, nažalost, ne prvi put u životu, ovaj sada čitavih 170.000 dinara.

- Znate, skuplja se za njih pomoć u školi, evo i na lokalnom nivou naša parohija, neki dobri ljudi koji imaju i mogu, pa bože moj, da im se makar malo pomogne, da se dignu. Snaja mi reče da se i na tom Fejsbuku skuplja nešto. Mora da im se pomogne, ne može Bane sam sad, tolika deca, a on jedan. Muka je to - ispričao je jedan od komšija za Blic.

O deci trenutno brine tetka, jer je Bane, za koga nisu tačno mogli da nam kažu, da li je juče izašao iz bolnice ili će tek danas, na dan sahrane supruge, sigurno neće moći još neko vreme o njima da se stara.

Pomoć iz dve škole

Zlatno srce Borčana, kako drugara iz škole "Stevan Sremac", tako i njenih zaposlenih, ali i iz Poljoprivredne škole prikupljena je značajna materijalna pomoć. U razgovoru za Blic, direktor ove školske ustanove Nikola Ostojić, otkrio nam je da su đaci i zaposleni u školi "Rade Dreinac" iz Borče, takođe sproveli akciju prikupljanja pomoći.

- Škola je pomagala njima, kao i svim porodicama kojima je pomoć potrebna. Uglavnom, učenički parlamet i nastavnici organizuovali su više od 10 akcija u kojima se skupljala pomoć u vidu novca i gardarobe. Pre neke dve godine organizovali smo pomoć u saradnji sa Centrom za socijalni rad, baš za njih, prikupili smo i novac i gardarobu. Grad Beograd i opština Palilula, su obezbedili sredstva da im se plati tadašnji dug za struju - rekao je za "Blic" Ostojić.

Kada je škola saznala u kakvom zdravstevenom stanju se nalaze Branko i njegova supruga, odmah istoga dana su poslali dopis Centru za socijalni rad, pošto su oba supružnika bila na lečenju u kovid bolnicima u Beogradu.

Prikupljaju se i hrana i garderoba

- Obavestili smo ih da vidimo da li ima ko da brine o toj deci. Uključili su se oni, uključila se i tetka koja je preuzela brigu o deci taj period. U međuvremenu, majka je preminula. Otac je trebao da izađe, mislim danas i u lošem je zdravstvenom stanju. Učenici i zaposleni su odmah prikupili veliku količinu novca, ali u razgovoru sa tetkom, ona jednostavno nije želela da preuzima pare, jer još uvek nije zakonski staratelj dece. Nije želela da ima problem zbog novca, i rekla je da bi volela da ti učenici donesu deci i ocu novac na ruke, kada se on stabilizuje. Tražila je samo ako neko može da donese neku garderobu, neku hranu. Veliki broj roditelja iz ta dva odeljenja, dece četvrtog i osmog razreda, odneli su hranu i gardarobu, a uključil su se i iz nekih odeljenja susedne OŠ "Rade Dreinac". Pozvali su me i pitali kakva je procedura. I nama je nezgodono da primamo novac sa strane, osim što to može da učini Učenički parlament, kad se prave akcije. A što se tiče hrane i gardarobe, rekli smo im da najbolje kontaktiraju tetku koja zna šta je deci potrebno - rekao nam je Ostojić.

Koliko je škola bila uključena u slučaj porodice Mladenović, najbolje govori činjenica da su kada su saznali za smrt nesrećne žene od korone, a poznavajući teško materijalno stanje, obavestili opštinu, koja je obezbedila sanduk shodan protokolu preminulih od korona virusa.

Od direktora Ostojića saznali smo da bi jedna velika kompanija trebalo da bude finansijska potpora Branku i njegovoj deci.

- Imam informaciju od juče, od jedne velike firme da će ih obezbediti dok svako dete ne izađe, odnosno, dok najmalđa učenica ne napuni 18. godina. I sa hranom i sa gardarobom. - otrkio nam je on, dodavši da ga raduje činjenica što mališani, njihovi roditelj, ali i sam nastavni kadar uvek priskače u pomoć kada je ona potrebna, o čemu svedoči i plaketa Prihvalitiša za decu, data u znak zahvalnosti.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.