U PROKUPAČKOM ZATVORU UMRO OSUĐENIK OD KORONE: Zaštitinik građana HITNO pokrenuo postupak
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

POSTUPAK KONTROLE

U PROKUPAČKOM ZATVORU UMRO OSUĐENIK OD KORONE: Zaštitinik građana HITNO pokrenuo postupak

Od uprave Okružnog zatvora u Prokuplju Zaštitnik građana je zatražio konkretne informacije o tome koliko puta je preminulog osuđenika pregledao lekar

Objavljeno:

Na osnovu informacija da je jedan osuđenik zaražen korona virusom usled lošeg zdravstvenog stanja i zbog toga što mu navodno nije pružena lekarska pomoć preminuo u Okružnom zatvoru u Prokuplju, Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada tog zavoda.

Zaštitnik građana traži od Okružnog zatvora u Prokuplju da mu u roku od 15 dana dostavi informacije kada je preminuli osuđenik zaražen korona virusom, koje aktivnosti su preduzete da mu se pruži blagovremena i adekvatna zdravstvena zaštita, kao i na koji način je kontrolisano njegovo zdravstveno stanje.

Od uprave Okružnog zatvora u Prokuplju Zaštitnik građana je zatražio konkretne informacije o tome koliko puta je preminulog osuđenika pregledao lekar od trenutka saznanja da je pozitivan na kovid 19, da li je osuđenik vođen u zdravstvenu ustanovu van zatvora, kojim danima je lekar prisutan u zatvoru, te da li je tokom vikenda (2. i 3. oktobra) bio obavešten da je osuđeniku bila potrebna lekarska pomoć i ukoliko jeste, kako je postupano tim povodom.

U vezi sa tim zatraženo je i da se ovom organu dostavi i celokupna medicinska dokumentacija koja se odnosi na način pružanja zdravstvene zaštite osuđeniku od trenutka saznanja da je pozitivan na koronu.

- Osim toga, Zaštitnik građana je od zatvora u Prokuplju zatražio i obaveštenje o tome da li u zatvoru ima i drugih osuđenika koji su zaraženi korona virusom, u čemu se sastoji zdravstvena zaštita koja im se pruža, kao i na koji način se sprovode preventivne mere u cilju zaštite od širenja korona virusa - navodi se u saopštenju Ombudsmana.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.