DA LI SE ON JEDINI NIJE PLAŠIO ARKANA? Jedan čovek smeo je da se usprotivi
Arkan, Foto: Printscreen/Youtube

neverovatno

DA LI SE ON JEDINI NIJE PLAŠIO ARKANA? Jedan čovek smeo je da se usprotivi

Koliko se Željko Ražnatović osećao moćnim i bezbednim u Beogradu govori i susret s generalom policije

Objavljeno:

Iako je Željko Ražnatović Arkan osamdesetih i devedesetih godina bio strah i trepet u Beogradu tadašnji šef beogradke policije Marko Nicović bio je jedan od retkih koji je smeo da mu stane na put.

Nicović je zbog raznih incidenata tri puta kao načelnik išao lično da hapsi Arkana, a jednom mu je rekao da je on samo kriminalac i da će za svaki incident odgovarati pred zakonom.

Bivši načelnik beogradske policije i član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović rekao je da je Arkan imao zaštitu Državne bezbednosti i da se samim tim ponašao kao da ima svu moć.

- Željko je uvideo korisnost saradnje sa DB i kao član se iživljavao kao da je šerif u Beogradu. Za sobom je vukao i druge koji su ga sledili, a uspeo je da formira i grupu kriminalaca koji su pravili probleme - opisao je Nicović.

Dalje objašnjava da je Arkan početkom osamdesetih tri puta bio hapšen zbog raznih incidenata.

- Prvi put se tada našao iza rešetaka kad je pljunuo jednog saobraćajca. Nakon toga iza rešetaka je završio i ubrzo je osuđen na 11 meseci kad je nervozan zbog novca koji je izgubio u kockarnici udario jednog čoveka po ruci pištoljem. Treći, ujedno i poslednji put, bio je kad je pucao na policajce i teško ranio jednog. Međutim, uspeo je da izbegne zatvor - rekao je Nicović.

Dodaje da posle toga Ražnatović nije pravio probleme.

- Znao je da neće proći bez posledica i da od nas neće biti zaštićen. Ovi iz DB su tada rekli: "Ne možemo više da ga štitimo, iz 29. novembra su mu seli za vrat i tu nema spasa". Jednom prilikom sam mu u stanici 29. novembra kad smo ga uuhapsili rekao: "Ne možeš da se ponašaš kao da si glavni u Beogradu. Ti si kriminalac, a ne šerif, mi smo šerifi. Bez obzira na to što te štiti DB hapsićemo te za svaku grešku i bićemo ti za vratom 24 sata". On je meni na to rekao: "Razgovaraću ja sa mojim ljudima koji su meni nadređeni". Ponašao se kao da se nije uplašio, ali njegovi iz DB nisu smeli da ga vade iz pritvora - opisuje Nicović.

Prisetio se i svog prvog hapšenja Ražnatovića kad je radio kao načelnik za suzbijanje krijumčarenja narkotika.

- Moji policajci su mi za Arkana govorili da je uvek naoružan i da im pruža otpor, a pošto sam ja bio vrhunski karatista, nisam mogao da dozvolim da moji ljudi idu bez mene, jer sam ja bio fizički i spretniji i spremniji, tako da sam uvek išao sa njima i uvek sam vodio te akcije. Prvo hapšenje Ražnatovića smo zapravo namestili. Obukli smo jednog inspektora iz mog odeljenja u saobraćajca i on ga je čekao na kružnom toku na Slaviji. Tu na terasi hotela "Slavija" sedeli su kockari-kriminalci i sve gledali. Kad se Arkan pojavio sa "kadilakom" naš kolega ga je zaustavio radi rutinske kontrole. Tražio mu je da pali migavce i ostala svetla pa mu je na kraju rekao: "Ti, druže Ražnatoviću, nemaš uže za vuču", a ovaj se toliko iznervirao i pljunuo je policajca - objašnjava tadašnji šef beogradske policije.

Prevarili smo i Ćentu

Nicović se prisetio i hapšenja Radeta Ćaldovića Ćente koji je mislio da je nedodirljiv.

- Ćenta je tada dobio nemačko državljanstvo i onda je bilo neko ubistvo u Amsterdamu. Mi smo morali to da ispitamo pa sam mu rekao da dođe u Beograd na saslušanje, a on meni: "Neću da dođem, ja sam nemački državljanin". Ja tada nemačkim kolegama šaljem nalog da ga dopreme u Beograd i govorim da će kasnije dobiti papire. Oni ga odmah uhapse i isporuče Beogradu, a ja tek posle toga pošaljem papire. Onda sam mu u 29. novembru rekao: "Lepo sam ti rekao - dođi sam ili ćeš biti hapšen", a on je i tada bio u neverici. Tada smo svim kriminalcima u inostranstvu poslali poruku da su naše ruke dugačke - priseća se Nicović.

Nicović dalje navodi kako su Arkanu stavili lisice na ruke.

- Mi smo sve to snimali video-kamerom iz jednog kombija i posle pljuvanja smo poslali drugu patrolu u intervenciju pa su ga oni odveli u 29. novembar u pritvor. Tamo je Ražnatović rekao: "Ništa ja njemu nisam uradio". Međutim, mi smo onda dostavili snimak i on je dobio tri meseca zatvora. Tada je video da možemo sve da mu montiramo, pogotovo što to uže za vuču tada niko nije nosio. I ti kockari s terase hotela su bili zabezeknuti kako hapsimo Arkana i tada su kriminalci u podzemlju među sobom pričali: "Ako Arkana ne može da zaštiti DB šta tek mi da radimo" - prepričava Nicović.

Koliko se Željko Ražnatović osećao moćnim i bezbednim u Beogradu govori i susret s generalom policije.

- Arkan mi je pričao da je u hotelu "Interkontinental" 1994. sedeo s nekim prijateljima i da se tu pojavio i general policije Radovan Stojičić Badža s kojim su se odmah nešto sporečkali. Badža im je onda podviknuo i rekao: "Alo, ja sam general policije" i pokazao im službenu legitimaciju, a Ražnatović njemu: "Otkad si za rođendan tvoje žene primio džip od mene, otad je ta tvoja legitimacija za mene samo papir". U tom trenu je tresnuo rukom o sto i ta legitimacija je pala na patos - seća se Nicović.

(Espreso/Srpski Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.