TITOV UNUK NA INTERPOLOVOJ POTERNICI: U bekstvu je od 2008. godine
Titov spomenik, Foto: Printscreen

raspisana poternica

TITOV UNUK NA INTERPOLOVOJ POTERNICI: U bekstvu je od 2008. godine

Za unukom nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Edvardom Brozom (70) raspisana je poternica MUP-a Srbije

Objavljeno:
  • 93

Poternica je raspisana radi izvršenja kazne od osam meseci zatvora na koju je u maju ove godine pravosnažno osuđen u odsustvu zbog izazivanja saobraćajne nesreće u avgustu 1992. godine u Zemunu, u kojoj je poginuo njegov saputnik G.P.

Kako broz nije pronađen u našoj zemlji, Ministarstvo pravde od tog suda zatražilo saglasnost za raspisivanje međunarodne, Inrepolove poternice, dodala je Kovačević i napomenula da je u toku je prikupljanje podataka neophodnih za davanje saglasnosti. Broz nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bekstvu od 2008. godine i veruje se da živi u Hrvatskoj.

Apelacioni sud u Beogradu je u maju ove godine pravosnažno osudio Broza zbog nesreće u kojoj je poginuo je G.P, koji je bio sa Brozom u kolima, dok su Ž.P. i E.B. zabodili teške telesne povrede.

Edvard Broz je u trenutku nesreće imao 2.05 promila alkohola u krvi.

Osuđen zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. On je odmah posle udesa pobegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhapšen 21. januara 2008. na graničnom prelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju.

Posle tri dana pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji. Krajem marta 2008. godine, on se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu, izazivši kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao.

Tačnije, nije se pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008, pa sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu radi sprovođenja krivičnog postupka.

Nova poternica se raspijuje radi izvršenja zatvorske kazne na koju je osuđen u odsustvu. Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je pre dve godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano pomenutom presudom.

Joška Broz o Titu
04:03

Joška Broz o Titu

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media