RASPISUJE SE INTERPOLOVA POTERNICA ZA TITOVIM UNUKOM: Sumnja se da se krije u KOMŠILUKU!
Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

NOVA DRAMA

RASPISUJE SE INTERPOLOVA POTERNICA ZA TITOVIM UNUKOM: Sumnja se da se krije u KOMŠILUKU!

Prema saznanjima, Ministarstvo pravde zatražilo je od Drugog osnovnog suda u Beogradu, nadležnog za izvršenje kazne, saglasnost za raspisivanje mne poternice

Objavljeno:
  • 1

Za Edvardom Brozom (70), unukomJosipa Broza Tita, uskoro bi trebalo da bude raspisana Interpolova poternica zbog neodazivanja na izdržavanje osmomesečne kazne koja mu je izrečena zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je 1992. poginuo Gojko Popović.

Prema saznanjima, Ministarstvo pravde zatražilo je od Drugog osnovnog suda u Beogradu, nadležnog za izvršenje kazne, saglasnost za raspisivanje mne poternice.

"Presuda Višeg suda u Beogradu doneta protiv Edvarda Broza postala je pravosnažna 15. aprila ove godine, a izvršna 4. juna. Po sticanju zakonskih uslova, presuda je dostavljena Drugom osnovnom sudu na izvršenje. O ovome je obavešten Sektor za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde", rečeno je u Višem sudu u Beogradu.

Drugi osnovni sud, koji je u konkretnom slučaju nadležan za izvršenje kazne, odmah po prijemu pravosnažne presude protiv Broza (22. jula) raspisao je poternicu za Brozom na teritoriji Srbije.

"Ministarstvo pravde zatražilo je pre dva dana saglasnost Srugog osnovnog suda da se za Brozom raspiše međunarodna poternica. Odluka se može ubrzo očekivati", rečeno je u Drugom osnovnom sudu.

Prema nezvaničnim informacijama, Broz se nalazi u Hrvatskoj, čiji je državljanin. Postavlja se pitanje da li on može da bude izručen našoj zemlji s obzirom na to da Ugovor o izručenju između Hrvatske i Srbije podrazumeva ekstradiciju samo za dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Edvard Broz je osuđen na osam meseci zatvora pošto je proglašen krivim da je 20. avgusta 1992. godine u Zemunu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Gojko Popović. Prema navodima optužnice, on je automobilom kojim je upravljao preticao "jugo" i autobus koji je saobraćao gradskom linijom i sudario se sa drugim vozilom. Popović, koji je bio sa Brozom u vozilu, poginuo je na licu mesta.

Tokom sudskog postupka, koji je vođen u Brozovom odsustvu, utvrđeno je da je on u trenutku nesreće imao 2,05 promila alkohola u krvi. Odmah posle udesa u Zemunu, Broz je, prema nezvaničnim informacijama, pobegao u Hrvatsku, ali je uhapšen 21. januara 2008 na graničnom prelazu Batrovci, kada je pokušao da uđe u Srbiju. Tri dana kasnije pušten je da se brani sa slobode, ali mu j eoduzet pasoš i naloženo mu je da se na 15 dana javlja policiji.

Krajem marta 2008. godine, Broz se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu i kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao. Tačnije, nije se pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008. Predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je početkom 2020. godine počelo suđenje u njegovom odsustvu.

Bonus video:

ŽIVOJIN IZ TEKIJE POKAZAO ŠTA JE HUMANOST
02:16

ŽIVOJIN IZ TEKIJE POKAZAO ŠTA JE HUMANOST

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media