ALARMANTNO: Čak 46 biciklista kažnjeno zbog totalne alkoholisanosti u Subotici!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

APEL IZ POLICIJE

ALARMANTNO: Čak 46 biciklista kažnjeno zbog totalne alkoholisanosti u Subotici!

Podaci su dovoljno alarmanti, da se svi zamislimo pre no što sednemo na bicikl ili motor

Objavljeno: 18:30h

Na području Policijske uprave u Subotici, od 1. januara do 31. jula ove godine, evidentirano je 288 saobraćajnih nezgoda, poginulo je 11 osoba, 37 je zadobilo teške, a 188 lake telesne povrede. U četvrtini saobraćajnih nezgoda učestvovali su vozači dvotočkaša - bicikla, motocikla i mopeda, a više od polovine poginulih su upravo oni.

Podaci su dovoljno alarmanti, da se svi zamislimo pre no što sednemo na bicikl ili motor.

- U istom periodu bilo je 48 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali vozači bicikla, poginule su tri osobe, 12 je teško povređeno, a 31 osoba je zadobila lakše povrede. Takođe zabeleženo je 16 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali vozači motocikla, poginule su tri osobe, 8 je zadobilo teške, a 11 lake telesne povrede. Vozači mopeda učestvovali su u osam saobraćajnih nezgoda, nije bilo poginulih, jedna osoba je teže povređena, a 8 lakše - kažu za portal Subotica.com u Policijskoj upravi u Subotici.

Dodaju da je u proteklih sedam meseci, u kontrolama saobraćaja, policija otkrila i sanksionisala 46 vozača bicikala koji vozili sa više od 2 promila alkohola u organizmu. Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, protiv njih su podnete prekršajne prijave zbog nasilničke vožnje.

Inače, broj saobraćajnih nezgoda i prekršaja je mnogo veći nego prošle godine u istom periodu, ali se ne mogu porediti jer smo ranije bili u vanrednom stanju i na snazi je bila zabrana kretanja.

Uzrok: neprilagođena brzina

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila je neprilagođena brzina.

- Od početka godine do 31. jula, na teritoriji Policijske uprave u Subotici, otkriveno je ukupno 22.096 prekršaja, što je za 57 odsto više nego u istom periodu prethodne godine kada je sanksionisano 14.042 prekršaja. Najviše je otkriveno prekršaja prekoračenja brzine čak 9.980, što je oko 45 odsto od ukupnog broja prekršaja, a potom i 2.425 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa - dodaju u subotičkoj policiji.

Takođe, policija je zatekla 663 vozača koji su vozili po dejstvom alkohola i 15 koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Aktivnosti saobraćajne policije prioritetno su usmerene na otkrivanje i procesuiranje najtežih saobraćajnih prekršaja, koji direktno doprinose povećanju rizika za nastanak saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povređenim osobama.

- Apelujemo na vozače da poštuju ograničenje brzine kretanja vozila, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i koriste sigurnosni pojas na način na koji je to predvideo proizvođač vozila, kao i da ne koriste mobilni telefon na nepropisan način. Takođe, apelujemo i na sve ostale učesnike u saobraćaju, kako vozače dvotočkaša, tako i pešake, da poštuju saobraćajne propise, jer na taj način čuvaju svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju - poručuju u policiji.

Bonus video:

00:40

RUKE GORE, POLICIJA! OVNOM RAZVALILI VRATA: Spektakularna akcija hapšenja u Novom Sadu za ubistvo MMA borca!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.